Rechtsvergelijking: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
368 bytes toegevoegd ,  11 jaar geleden
+tweetaig
(weergave boektitels gecorrigeerd)
(+tweetaig)
{{wiu||2=2010|3=01|4=04}}
'''Rechtsvergelijking''' is de studie van de overeenkomsten en verschillen tussen [[rechtssysteem|rechtsystemen]] in verschillende landen. In concreto houdt deze wetenschappelijke discipline zich bezig met het privaatrecht dat vooral op het [[Romeins recht]] is gebaseerd, met de [[common law]], het recht in socialistische landen, het [[islamitische recht]], waaronder de [[sharia]], [[Hindoestaans recht]] en [[Chinees recht]].
 
In twee- of [[tweetaligheid (bestuur)|meertalige]] landen bedoelt men met rechtsvergelijking soms ook de controle op de exacte gelijkwaardigheid van de versies van de wettekst in de verschillende talen, om interpretatieverschillen in de toekomst te vermijden. Het is een gespecialiseerde tak van de rechtenstudie die o.m. als [[master na master]] kan worden gevolgd.
 
In de Westerse rechtsvergelijking beschouwt men vaak het boek [[Over de geest van de wetten|De l'esprit des lois]] van [[Charles de Montesquieu|Montesqieu]] uit 1748 als het begin van de rechtsvergelijking. In een aantal passages vergeleek Montesquieu bijvoorbeeld het Engelse en Franse recht. In de Russische rechtsgeschiedenis wordt de rechtsvergelijking echter al sinds de zestiende eeuw gebruikt. Behalve rechtsvergelijking over de gehele breedte van het recht - [[privaatrecht]], [[handelsrecht]], [[staatsrecht]], [[strafrecht]], [[procesrecht]], [[rechtsgeschiedenis]], enzovoort - kan men ook één rechtsdiscipline vergelijkend bestuderen. Steeds is het doel rechtsgebieden en/of rechtssystemen in grotere diepgang te bestuderen, ze zo mogelijk te verbeteren, en bij te dragen tot [[rechtsharmonisatie]] en unificering, zoals bij de [[Verenigde Naties]] en de [[Europese Unie]]. Zo kan men de mogelijkheden onderzoeken of een [[leerstuk]] uit het recht van het ene land valt over te brengen naar een ander land (''legal transplant''). De rechtsvergelijking helpt bij het doorzien van de consequenties van een dergelijke operatie: zijn er ongewenste gevolgen, treedt er een onverwachte precedentwerking op? Rechtsvergelijking draagt met name bij aan de [[rechtssociologie]] door te onderzoeken hoe juridische problemen heel verschillend kunnen worden opgelost. Ook maakt rechtsvergelijking de soms zeer verschillende impact van wetgeving duidelijk: wat in het ene land een gunstig effect heeft, werkt in een ander land niet of negatief.
21.292

bewerkingen

Navigatiemenu