Rechtsvergelijking: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
292 bytes verwijderd ,  11 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
(+tweetaig)
{{wiu||2=2010|3=01|4=04}}
'''Rechtsvergelijking''' is de studie van de overeenkomsten en verschillen tussen [[rechtssysteem|rechtsystemen]] in verschillende landen. In concretotwee- houdtof deze[[tweetaligheid wetenschappelijke(bestuur)|meertalige]] disciplinelanden zichbedoelt bezigmen met hetrechtsvergelijking privaatrechtsoms datook vooralde controle op hetde [[Romeinsexacte recht]]gelijkwaardigheid isvan gebaseerd,de metversies van de [[commonwettekst law]]in de verschillende talen, hetom rechtinterpretatieverschillen in socialistischede landen,toekomst hette [[islamitischevermijden. recht]],Het is een waarondergespecialiseerde tak van de [[sharia]],rechtenstudie die o.m. als [[Hindoestaansmaster rechtna master]] enkan [[Chineesworden recht]]gevolgd.
 
In twee- of [[tweetaligheid (bestuur)|meertalige]] landen bedoelt men met rechtsvergelijking soms ook de controle op de exacte gelijkwaardigheid van de versies van de wettekst in de verschillende talen, om interpretatieverschillen in de toekomst te vermijden. Het is een gespecialiseerde tak van de rechtenstudie die o.m. als [[master na master]] kan worden gevolgd.
 
In de Westerse rechtsvergelijking beschouwt men vaak het boek [[Over de geest van de wetten|De l'esprit des lois]] van [[Charles de Montesquieu|Montesqieu]] uit 1748 als het begin van de rechtsvergelijking. In een aantal passages vergeleek Montesquieu bijvoorbeeld het Engelse en Franse recht. In de Russische rechtsgeschiedenis wordt de rechtsvergelijking echter al sinds de zestiende eeuw gebruikt. Behalve rechtsvergelijking over de gehele breedte van het recht - [[privaatrecht]], [[handelsrecht]], [[staatsrecht]], [[strafrecht]], [[procesrecht]], [[rechtsgeschiedenis]], enzovoort - kan men ook één rechtsdiscipline vergelijkend bestuderen. Steeds is het doel rechtsgebieden en/of rechtssystemen in grotere diepgang te bestuderen, ze zo mogelijk te verbeteren, en bij te dragen tot [[rechtsharmonisatie]] en unificering, zoals bij de [[Verenigde Naties]] en de [[Europese Unie]]. Zo kan men de mogelijkheden onderzoeken of een [[leerstuk]] uit het recht van het ene land valt over te brengen naar een ander land (''legal transplant''). De rechtsvergelijking helpt bij het doorzien van de consequenties van een dergelijke operatie: zijn er ongewenste gevolgen, treedt er een onverwachte precedentwerking op? Rechtsvergelijking draagt met name bij aan de [[rechtssociologie]] door te onderzoeken hoe juridische problemen heel verschillend kunnen worden opgelost. Ook maakt rechtsvergelijking de soms zeer verschillende impact van wetgeving duidelijk: wat in het ene land een gunstig effect heeft, werkt in een ander land niet of negatief.
*de Engelse groep, met landen als de Verenigde Staten van Amerika, Groot-Brittannië, Australië en Nieuw-Zeeland
*de Russische groep
*de islamitischeIslamitische groep
*de hindoestaanseHindoestaanse groep
 
De Belgische jurist [[René David]] onderscheidde in zijn ''Traité élémentaire de droit civile comparé: Introduction à l'étude des droits étrangers et à la méthode comparative'' (Parijs 1950) vijf families, met als onderscheidend criterium de achterliggende [[ideologie]]:
21.292

bewerkingen

Navigatiemenu