Rechtsvergelijking: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
912 bytes toegevoegd ,  11 jaar geleden
enkele aanvullingen uit de Franse wikipedia
(enkele aanvullingen uit de Franse wikipedia)
{{wiu||2=2010|3=01|4=04}}
'''Rechtsvergelijking''' is de studie van de overeenkomsten en verschillen tussen [[rechtssysteem|rechtsystemen]] in verschillende landen. In concreto houdt deze wetenschappelijke discipline zich bezig met het privaatrecht dat vooral op het [[Romeins recht]] is gebaseerd, met de [[common law]], het recht in socialistische landen, het [[islamitisch recht]], waaronder de [[sharia]], [[Hindoestaans recht]] en [[Chinees recht]]. In twee- of [[tweetaligheid (bestuur)|meertalige]] landen bedoelt men met rechtsvergelijking soms ook de controle op de exacte gelijkwaardigheid van de versies van de wettekst in de verschillende talen, om interpretatieverschillen in de toekomst te vermijden. HetDe rechtsvergelijking is een gespecialiseerde tak van de rechtenstudie die o.m. als [[master na master]] kan worden gevolgd.
 
==Oorsprong en vormen van rechtsvergelijking==
In de Westerse rechtsvergelijking beschouwt men vaak het boek [[Over de geest van de wetten|De l'esprit des lois]] van [[Charles de Montesquieu|Montesqieu]] uit 1748 als het begin van de rechtsvergelijking. In een aantal passages vergeleek Montesquieu bijvoorbeeld het Engelse en Franse recht. In de Russische rechtsgeschiedenis wordt de rechtsvergelijking echter al sinds de zestiende eeuw gebruikt. Behalve rechtsvergelijking over de gehele breedte van het recht - [[privaatrecht]], [[handelsrecht]], [[staatsrecht]], [[strafrecht]], [[procesrecht]], [[rechtsgeschiedenis]], enzovoort - kan men ook één rechtsdiscipline vergelijkend bestuderen. Steeds is het doel rechtsgebieden en/of rechtssystemen in grotere diepgang te bestuderen, ze zo mogelijk te verbeteren, en bij te dragen tot [[rechtsharmonisatie]] en unificering, zoals bij de [[Verenigde Naties]] en de [[Europese Unie]]. Zo kan men de mogelijkheden onderzoeken of een [[leerstuk]] uit het recht van het ene land valt over te brengen naar een ander land (''legal transplant''). De rechtsvergelijking helpt bij het doorzien van de consequenties van een dergelijke operatie: zijn er ongewenste gevolgen, treedt er een onverwachte precedentwerking op? Rechtsvergelijking draagt met name bij aan de [[rechtssociologie]] door te onderzoeken hoe juridische problemen heel verschillend kunnen worden opgelost. Ook maakt rechtsvergelijking de soms zeer verschillende impact van wetgeving duidelijk: wat in het ene land een gunstig effect heeft, werkt in een ander land niet of negatief.
 
In de Westerse rechtsvergelijking beschouwt men vaak het boek [[Over de geest van de wetten|De l'esprit des lois]] van [[Charles de Montesquieu|Montesqieu]] uit 1748 als het begin van de rechtsvergelijking. In een aantal passages vergeleek Montesquieu bijvoorbeeld het Engelse en Franse recht. Vóór Montesquieu vergeleken juristen als [[Hugo de Groot]] en [[Samuel von Pufendorf]] al rechtsstelsels. In de Russische rechtsgeschiedenis wordt de rechtsvergelijking al sinds de zestiende eeuw gebruikt. In de Griekse Oudheid vergeleek [[Plato]] wetten in zijn [[Wetten (Plato)]], evenals [[Aristoteles]] in zijn ''Constitutie van Athene''.
Rechtsvergelijking draagt verder bij aan het [[internationaal privaatrecht]] en het [[volkenrecht]]. Vooral in het volkenrecht is goed te zien dat dit tot stand komt door overname van rechtsfiguren uit verschillende rechtsstelsels.
 
In de Westerse rechtsvergelijking beschouwt men vaak het boek [[Over de geest van de wetten|De l'esprit des lois]] van [[Charles de Montesquieu|Montesqieu]] uit 1748 als het begin van de rechtsvergelijking. In een aantal passages vergeleek Montesquieu bijvoorbeeld het Engelse en Franse recht. In de Russische rechtsgeschiedenis wordt de rechtsvergelijking echter al sinds de zestiende eeuw gebruikt. Behalve rechtsvergelijking over de gehele breedte van het recht - [[privaatrecht]], [[handelsrecht]], [[staatsrecht]], [[strafrecht]], [[procesrecht]], [[fiscaal recht]], [[rechtsgeschiedenis]], enzovoort - kan men ook één rechtsdiscipline vergelijkend bestuderen. Steeds is het doel rechtsgebieden en/of rechtssystemen in grotere diepgang te bestuderen, ze zo mogelijk te verbeteren, en bij te dragen tot [[rechtsharmonisatie]] en unificering, zoals bij de [[Verenigde Naties]] en de [[Europese Unie]]. Zo kan men de mogelijkheden onderzoeken of een [[leerstuk]] uit het recht van het ene land valt over te brengen naar een ander land (''legal transplant''). De rechtsvergelijking helpt bij het doorzien van de consequenties van een dergelijke operatie: zijn er ongewenste gevolgen, treedt er een onverwachte precedentwerking op? Rechtsvergelijking draagt met name bij aan de [[rechtssociologie]] door te onderzoeken hoe juridische problemen heel verschillend kunnen worden opgelost. Ook maakt rechtsvergelijking de soms zeer verschillende impact van wetgeving duidelijk: wat in het ene land een gunstig effect heeft, werkt in een ander land niet of negatief.
 
Rechtsvergelijking draagt verder bij aan het [[internationaal privaatrecht]] en het [[volkenrecht]]. Vooral in het volkenrecht is goed te zien dat dit tot stand komt door overname van [[Algemene rechtsbeginselen]] en rechtsfiguren uit verschillende rechtsstelsels.
 
Men kan rechtsvergelijking zowel op macroniveau uitvoeren, waarbij het gehele recht, een deeldiscipline of procedures worden bestudeerd, als op microniveau, waarbij het om specifieke juridische instellingen of problemen gaat.
*de Islamitische groep
*de Hindoestaanse groep
 
Zowel in Nederland en België was het [[Burgerlijk Wetboek]] een vorm van [[codificatie]] die terugging op de Franse Code civil, vaak Code Napoléon genoemd. In de rechtsvergelijking kan men de verschillen en overeenkomsten tussen deze rechtssystemen bestuderen.
 
De Belgische jurist [[René David]] onderscheidde in zijn ''Traité élémentaire de droit civile comparé: Introduction à l'étude des droits étrangers et à la méthode comparative'' (Parijs 1950) vijf families, met als onderscheidend criterium de achterliggende [[ideologie]]:
3.775

bewerkingen

Navigatiemenu