Rechtsvergelijking: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
36 bytes toegevoegd ,  11 jaar geleden
nog een aanvulling
(enkele aanvullingen uit de Franse wikipedia)
(nog een aanvulling)
==Oorsprong en vormen van rechtsvergelijking==
 
In de Westerse rechtsvergelijking beschouwt men vaak het boek [[Over de geest van de wetten|De l'esprit des lois]] van [[Charles de Montesquieu|Montesqieu]] uit 1748 als het begin van de rechtsvergelijking. In een aantal passages vergeleek Montesquieu bijvoorbeeld het Engelse en Franse recht. Vóór Montesquieu vergeleken juristen als [[Hugo de Groot]] en [[Samuel von Pufendorf]] al rechtsstelsels. In de Russische rechtsgeschiedenis wordt de rechtsvergelijking al sinds de zestiende eeuw gebruikt. In de Griekse Oudheid vergeleek [[Plato]] wetten in zijn [[Wetten (Plato)|Wetten]], evenals [[Aristoteles]] in zijn ''Constitutie van Athene''.
 
Behalve rechtsvergelijking over de gehele breedte van het recht - [[privaatrecht]], [[handelsrecht]], [[staatsrecht]], [[strafrecht]], [[procesrecht]], [[fiscaal recht]], [[rechtsgeschiedenis]], enzovoort - kan men ook één rechtsdiscipline vergelijkend bestuderen. Steeds is het doel rechtsgebieden en/of rechtssystemen in grotere diepgang te bestuderen, ze zo mogelijk te verbeteren, en bij te dragen tot [[rechtsharmonisatie]] en unificering, zoals bij de [[Verenigde Naties]] en de [[Europese Unie]]. Zo kan men de mogelijkheden onderzoeken of een [[leerstuk]] of een juridische institutie uit het recht van het ene land valt over te brengen naar een ander land (''legal transplant''). De rechtsvergelijking helpt bij het doorzien van de consequenties van een dergelijke operatie: zijn er ongewenste gevolgen, treedt er een onverwachte precedentwerking op? Rechtsvergelijking draagt met name bij aan de [[rechtssociologie]] door te onderzoeken hoe juridische problemen heel verschillend kunnen worden opgelost. Ook maakt rechtsvergelijking de soms zeer verschillende impact van wetgeving duidelijk: wat in het ene land een gunstig effect heeft, werkt in een ander land niet of negatief.
 
Rechtsvergelijking draagt verder bij aan het [[internationaal privaatrecht]] en het [[volkenrecht]]. Vooral in het volkenrecht is goed te zien dat dit tot stand komt door overname van [[Algemene rechtsbeginselen]] en rechtsfiguren uit verschillende rechtsstelsels.
3.775

bewerkingen

Navigatiemenu