Colin Coates: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
238 bytes toegevoegd ,  11 jaar geleden
dat Colin Coates Tronheim-Oslo won wordt door Maniago klakkeloos geloofd, alleen dat hij ook nog eens in 80 dagen rond de wereld fietste niet?
(dat Colin Coates Tronheim-Oslo won wordt door Maniago klakkeloos geloofd, alleen dat hij ook nog eens in 80 dagen rond de wereld fietste niet?)
 
==Biografie==
Coates is de beste langeafstandsschaatser uit Australië aller tijden. Hij was de eerste die [[Australië op de Olympische Spelen|als schaatser een land]] op zes achtereenvolgende [[Olympische Winterspelen]] vertegenwoordigde (1968-1988). Zijn eerste Olympische Spelen waren de [[Olympische Winterspelen 1968|Winterspelen van 1968]] in [[Grenoble]]. Hij was de vlaggendrager van het Australische team tijdens de winterspelen van [[Olympische Winterspelen 1976|1976]] en [[Olympische Winterspelen 1984|1984]]. Aan het [[Wereldkampioenschappen schaatsen allround mannen|WK Allround]] en [[Wereldkampioenschappen schaatsen sprint mannen|WK Sprint]] nam hij respectievelijk dertien keer en zeven keer deel. Hij was vooral sterk op de lange afstanden. Op het [[Wereldkampioenschap schaatsen allround 1974|WK Allround van 1974]] behaalde hij zijn beste resultaat, hij werd elfde in het eindklassement. Op de tien kilometer van 1976 eindigde hij als zesde. Tussen 1968 en 1984 nam hij dertien keer deel aan de WK allround en haalde hij zeven maal het eindklassement. .
 
Na zijn actieve schaatscarrière werd Coates schaatscoach en leidde een aantal Australische schaatsers op waaronder [[Danny Kah]] en [[Mike Richmond]] die hij als bondscoach voor zijn land begeleidde naar de Olympische Spelen in [[Calgary]] in [[Olympische Winterspelen 1988|1988]]. Tijdens deze spelen schreef hij zichzelf in voor de tien kilometer die oorspronkelijk door Kah geschaatst zou worden en behaalde daar de 26e plaats op 41-jarige leeftijd en haalde daarbij ook 30 seconden af van zijn persoonlijk record op die afstand.
 
Na zijn schaatscarriere was hij actief in de bergsport en het wielrennen op de lange afstand. In 1983 won hij de Noorse klassieker [[Trondheim-Oslo]] (560 kilometer). Daar finishte hij als eerste ooit onder de vijftien uur. Ook fietste hij in 80 dagen rond de wereld <ref>{{aut|Maarten Scholten}} "'Trainen, schaatsen en overleven'; Pijn bestaat niet voor Colin Coates, eens schaatser, nu coach van de Fransen", in NRC Handelsblad, 24 november 2009, p. 11 </ref>.
 
Coates deed mee aan de Elfstedentocht op de schaats en op de fiets (tien keer). Ook nam hij als bemanningslid deel aan de [[Volvo Ocean Race 2001-2002]]. Tegenwoordig woont Coates in [[Noorwegen]] waar hij werkt als [[timmerman]] en als deeltijdcoach van schaatsers. In [[2009]] begeleidde hij de Franse deelnemers bij de wereldkampioenschappen in [[Noorwegen]]. Sindsdien is hij de persoonlijke trainer van de Franse schaatser [[Pascal Briand]] in diens voorbereiding op de [[Olympische Winterspelen 2010/Schaatsen|Olympische Winterspelen van Vancouver 2010]].
Anonieme gebruiker

Navigatiemenu