Igor Severjanin: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
16 bytes toegevoegd ,  11 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
De vader van Severjanin was militair-ingenieur. Severjanin was verwand met de dichter [[Afanasi Fet]] en met de latere politica [[Alexandra Kollontai]].
 
Severjanin wordt gerekend tot de futuristen. Het [[futurisme]] in de [[Russische literatuur]] ontstond in het begin van de twintigste eeuw (gelijktijdig met het [[acmeïsme]]) als een reactie op de toen dominante stroming van het [[symbolisme]]. Severjanin gebruikte in [[1911]] voor het eerst de term ´ego futurisme´ en presenteerde zijn programma `''Academie voor de ego-poëzie''´ ([[1911]]). Als basis noemde hij: intuïtie en egoïsme.
 
Korte tijd later publiceerde later publiceerde Severjanin met een aantal andere modernistische schrijvers (waaronder [[Velimir Chlebnikov|Clebnikov]]) onder de noemer ´cubo-futurisme´ het provocerende pamflet ´''een kaakslag in het gezicht van de publieke smaak''´ ([[1912]]). Daarin stelden ze dat ze "vanuit wolkenkrabbers neerkijken op alle [[Maksim Gorki|Gorki´s]], [[Ivan Boenin|Boenins]], [[Alexandr Blok|Bloks]], [[Aleksej Remizov|Remizovs]], [[Aleksandr Koeprin (schrijver)|Kuprins]] en [[Fjodor Sologoeb|Sologoebs]]". Het poëtische woord moest weer centraal komen te staan, met willekeurige en afgeleide woorden.
 
Zijn poëziecyclus `''De donderschuimende bokaal''´ ([[1913]]), beginnend met de woorden ´een nieuwe ster verrijst´, kende bij verschijnen groot succes. Daarna schreef hij nog tal van gedichtenbundels, waarin hij zijn zelf geformuleerde uitgangspunten van het futurisme steeds trouw is gebleven. Tussen [[1912]] en [[1918]] stond Severjanin bekend om de talloze declamaties van zijn werk literaire salons en bijeenkomsten, ook in het buitenland.
 
Na de [[Russische Revolutie]] viel zijn werk niet in goede aarde en emigreerde hij naar [[Estland]]. Pas in [[1975]] kon zijn werk weer in Rusland worden gepubliceerd. Sinds [[1995]] wordt in [[Rusland]] jaarlijks een Severjanin-prijs verleend.
 
== Werken ==
53.128

bewerkingen

Navigatiemenu