Slijmzwammen: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Linkfix ivm sjabloonnaamgeving + standaardopmaak met AWB
Taka (overleg | bijdragen)
k juiste interwiki naar la
Regel 74: Regel 74:
[[ja:変形菌]]
[[ja:変形菌]]
[[ka:მიქსომიცეტები]]
[[ka:მიქსომიცეტები]]
[[la:Gymnomycota]]
[[lt:Gleivainis]]
[[lt:Gleivainis]]
[[no:Slimsopper]]
[[no:Slimsopper]]

Versie van 11 jan 2010 09:37

Slijmzwammen
Slijmzwam in het Olympic National Park
Taxonomische indeling
Domein:Eukaryota
Klasse
Mycetozoa
Slijmzwammen
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Sporulerende myxomyceet

De slijmzwammen (Mycetozoa) vormen een groep van merkwaardige organismen waarvan men lang niet wist waar ze thuishoorden. Tegenwoordig worden ze meestal in de Protista geplaatst, maar sommige auteurs beschouwen ze ook als een apart eukaryoot rijk (naast planten, dieren, schimmels en protisten).

Slijmzwammen komen veel voor, maar zijn meestal onopvallend. Een beperkt aantal soorten hebben een Nederlandse naam zoals Heksenboter, Bloedweizwam en Zilveren boomkussen.

Taxonomie

Protista werd in het verleden als rijk gezien. Tegenwoordig niet meer omdat Protista als rijk niet monofyletisch is. Slijmschimmels werden toen ingedeeld bij de Unikonta-Opistokonten-Fungi op basis van morfologische kenmerken. Nu er DNA-materiaal beschikbaar kwam kwam men er al snel achter dat slijmschimmels en fungi niet een directe gemeenschappelijke voorouder hebben. De morfologische kenmereken zijn analogie. Het grootste verschil tussen slijmschimmels en Fungi is de celwand: Celwanden van Fungi bestaat uit chitine, die van slijmschimmels niet.

Indeling

De slijmzwammen worden ingedeeld in drie subklassen. Er worden verschillende namen gebruikt, mogelijk als gevolg van ontbrekende overeenstemming of verschillende tradities.

Plasmodiale slijmzwammen

De Plasmodiale slijmzwammen (Myxomycota of Myxogastria) bestaan uit cellen die zijn samengevoegd tot een kruipend plasmodium. Het geheel kan er uitzien als een klodder slijm en zich gedragen als een gigantische amoebe met vele celkernen. Er komt zelfs een soort voor die op deze manier 80 centimeter groot kan worden. Voor de voortplanting vormt het plasmodium een beschermend vlies waarop sporenlichamen groeien. De sporen verspreiden zich, en daaruit ontstaan eencellige organismen, die weer uit kunnen groeien tot een plasmodium.

Cellulaire slijmzwammen

Bij de Cellulaire slijmzwammen (Acrasiomycota of Dictyostelia) klonteren de cellen wel samen, maar blijven individueel herkenbaar. Ze worden onderverdeeld in Protostelidae, Acrasidae en Dictyostelidae

Waterslijmzwammen

Over de Waterslijmzwammen (Hydromyxomycetes) is weinig bekend. Ze leven in zoutwater als parasiet of epifyt op wieren. Ze worden ook wel bij de schimmels geplaatst.

Vergelijking tussen slijmzwammen en zwammen / schimmels

Slijmzwammen Zwammen
Vegetatieve fase
  • amoeboïd, er zijn nooit hyfen
  • assimilatieplasmodia: de plasmodia zullen enkel voedsel opnemen en hebben geen celwanden
  • hyfen
  • vorming van mycelia; de hyfen hebben celwanden
Voeding

Externe links

Zie de categorie Mycetozoa van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.