Mbandaka: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
LucienBOT (overleg | bijdragen)
k robot Erbij: es:Mbandaka
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 19: Regel 19:
| www =
| www =
}}
}}
'''Mbandaka''', vroeger bekend onder de naam Coquilhatstad (Coquilhatville in het Frans, naar [[Camille Coquilhat]]), is een stad in de [[Evenaarsprovincie]] in de [[Congo-Kinshasa|Democratische Republiek Congo]], en ze is tevens provinciehoofdplaats van Equateur. De stad is een belangrijke plaats aan de rivier de [[Kongo (rivier)|Kongo]] tussen de steden [[Kinshasa]] en [[Kisangani]].
'''Mbandaka''', vroeger bekend onder de naam Coquilhatstad (Coquilhatville in het Frans, naar [[Camille Coquilhat]]), is een stad in de [[Evenaarsprovincie]] in de [[Congo-Kinshasa|Democratische Republiek Congo]] en ze is tevens provinciehoofdplaats. De stad ligt op de linkeroever van de rivier de [[Kongo (rivier)|Kongo]] en is een belangrijke plaats tussen [[Kinshasa]] en [[Kisangani]].


In de buitenwijk van Mbandaka staat een blok ijzer dat de lijn van de [[evenaar]] aanduidt.
In de buitenwijk [[Wangata]] duidt een blok [[limoniet]] de [[evenaar]] aan.


In de stad wordt vooral [[Lingala]] gesproken.
In de stad wordt vooral [[Lingala]] gesproken.


Tijdens de Eerste Oorlog van Congo was de stad een plaats waar veel moordpartijen plaatsvonden, onder andere Hutudu van 13 tot 20 mei 1997.
Tijdens de [[Congolese Burgeroorlog|Eerste Oorlog van Congo]] vonden in de stad veel moordpartijen plaats, voornamelijk op [[Hutu]] van 13 tot 20 mei 1997.


De plantentuin van Eala, ten oosten van de stad, herbergt een grote plantenrijkdom. De tuin werd in 1900 door de botanist Emile Laurent opgericht in opdracht van koning [[Leopold II van België|Leopold II]]. Hij beslaat een oppervlakte van 3,7 km² en omvat tropisch regenwoud, moeras en savanne, maar verkeert heden in verwaarloosde toestand.
De stad herbergt een grote plantenrijkdom in de planttuin van Enyala, aan de uiterste grenzen van de agglomeratie.


== Economie ==
De economische activiteiten concentreren zich op de rivieren Kongo, Ruki, Tshwapa en Ikelemba. Via deze weg komen de levensmiddelen voor de bevolking aan. De overheid is de voornaamste werkgever, gevolgd door de Katholieke Kerk en vervolgens de multinational brouwerij Bralima.
De economische activiteiten concentreren zich op de rivieren [[Kongo (rivier)|Kongo]], [[Ruki]], [[Tshuapa (rivier)|Tshuapa]] en [[Ikelemba]]. Via deze weg komen de levensmiddelen voor de bevolking toe. De overheid is de voornaamste werkgever, gevolgd door de katholieke kerk en de multinationale brouwerij Bralima.


De stad herbergt een belangrijke Indische gemeenschap die praktisch, in het centrum, alle belangrijke winkels zoals UMICO, PATEL en NUMERCO openhoudt.
De stad herbergt een belangrijke Indische gemeenschap die praktisch, in het centrum, alle belangrijke winkels zoals UMICO, PATEL en NUMERCO openhoudt.

Versie van 25 jan 2010 21:25

Mbandaka
Plaats in Congo-Kinshasa Vlag van Congo-Kinshasa
Mbandaka (Congo-Kinshasa)
Mbandaka
Situering
Provincie Evenaarsprovincie
Coördinaten 0° 2′ NB, 18° 15′ OL
Algemeen
Oppervlakte 460 km²
Inwoners
(2004)
729.257
Burgemeester Alexis Isangolo Ifete
Portaal  Portaalicoon   Afrika

Mbandaka, vroeger bekend onder de naam Coquilhatstad (Coquilhatville in het Frans, naar Camille Coquilhat), is een stad in de Evenaarsprovincie in de Democratische Republiek Congo en ze is tevens provinciehoofdplaats. De stad ligt op de linkeroever van de rivier de Kongo en is een belangrijke plaats tussen Kinshasa en Kisangani.

In de buitenwijk Wangata duidt een blok limoniet de evenaar aan.

In de stad wordt vooral Lingala gesproken.

Tijdens de Eerste Oorlog van Congo vonden in de stad veel moordpartijen plaats, voornamelijk op Hutu van 13 tot 20 mei 1997.

De plantentuin van Eala, ten oosten van de stad, herbergt een grote plantenrijkdom. De tuin werd in 1900 door de botanist Emile Laurent opgericht in opdracht van koning Leopold II. Hij beslaat een oppervlakte van 3,7 km² en omvat tropisch regenwoud, moeras en savanne, maar verkeert heden in verwaarloosde toestand.

Economie

De economische activiteiten concentreren zich op de rivieren Kongo, Ruki, Tshuapa en Ikelemba. Via deze weg komen de levensmiddelen voor de bevolking toe. De overheid is de voornaamste werkgever, gevolgd door de katholieke kerk en de multinationale brouwerij Bralima.

De stad herbergt een belangrijke Indische gemeenschap die praktisch, in het centrum, alle belangrijke winkels zoals UMICO, PATEL en NUMERCO openhoudt.

De stad heeft ook grafische industrie door de commerciële drukkerij ECOMIL, die beheerd wordt door de familie Ilela Ilufa.

Andere bezienswaardigheden

  • Kathedraal Heilige Eugène van Mbandaka