Zeewind: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
51 bytes verwijderd ,  12 jaar geleden
nogal afhankelijk van lokatie
Geen bewerkingssamenvatting
(nogal afhankelijk van lokatie)
[[Afbeelding:Zeewind.png|right|500px|Schematisch zijaanzicht zeewindcirculatie]]'''Zeewind''' is een [[wind (meteorologie)|wind]] die op een zonnige warme dag met in het algemeen weinig wind, vlak in de kuststreken vanuit [[zee]] plotseling kan opsteken. Door de zeewind ontstaat een enorme afkoeling die afhankelijk van de windsnelheid 20 tot 40 km landinwaarts invloed kan hebben.
Het verschijnsel doet zich voor wanneer de temperatuur landinwaarts overdag sterk oploopt. Het zeewater wordt daarentegen niet zo snel warm, waardoor een groot [[temperatuur]]verschil tussen land en zee ontstaat. Zeewind komt voor tussen 1 maart en 1 september.
 
Tussen de lucht boven de koude zee en het veel warmere land ontstaan vervolgens kleine luchtdrukverschillen. De luchtkolom zet door een grotere verwarming boven land namelijk meer uit dan boven zee (zie schematische voorstelling). Door de drukverschillen gaat er een zwakke bovenstroming waaien van land naar zee. Boven zee daalt de lucht geleidelijk waardoor de druk daar relatief gezien toeneemt. Ook aan de grond ontstaat hieruit volgend een stroming die van zee naar land is gericht om de drukverschillen proberen op te heffen. De zeewind is dan een feit waarmee veel koudere en vochtiger lucht binnen stroomt waarin ook [[mist]] kan voorkomen. De onder deze omstandigheden van zee aangevoerde mist wordt ook wel zeemist of [[zeevlam]] genoemd.
 
Ook aan de oevers van grote meren en waterplassen kunnen temperatuurverschillen tussen water en land optreden, waardoor ook daar de wind plotseling vanaf het water kan gaan waaien. Op rustige warme zomerdagen staat het daardoor langs de oevers in de regel iets meer wind dan midden op het meer. Bekend voorbeeld is de IJsselmeerwind.
 
 
== Zie ook ==
45.990

bewerkingen

Navigatiemenu