Keerdriehoek: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
TXiKiBoT (overleg | bijdragen)
Luckas-bot (overleg | bijdragen)
Regel 26: Regel 26:
[[fi:Kolmioraide]]
[[fi:Kolmioraide]]
[[he:משולש מסילות]]
[[he:משולש מסילות]]
[[it:Triangolo di regresso]]
[[ja:デルタ線]]
[[ja:デルタ線]]
[[pl:Trójkąt torowy]]
[[pl:Trójkąt torowy]]

Versie van 7 feb 2010 00:21

Reservedriehoek:
1. De tram rijdt vooruit over het wissel.
2. De tram rijdt achteruit het keerspoor op.
3. De tram rijdt vooruit de trambaan weer op
Eindpuntdriehoek Vlaardingen:
1. De tram rijdt het keerspoor op en laat de passagiers uitstappen.
2. De tram rijdt achteruit naar een van de twee perronsporen.
3. Bij vertrek rijdt de tram weer vooruit de baan op.

Een keerdriehoek or raildriehoek is een combinatie van wissels en bogen waarop een tram of stoomlocomotief kan keren. De twee bogen naar het keerspoor en de doorgaande baan vormen samen een driehoek.

Een keerdriehoek wordt gebruikt bij tramnetwerken voor eenrichtingtrams op plaatsen waar geen ruimte is voor een keerlus of een draaischijf. Het keren van een tram op een keerdriehoek wordt driehoeken genoemd. Een tram heeft meestal een bedieningspaneel onder de achterbank om een kort stukje achteruit te kunnen rijden.

Er zijn tegenwoordig nog maar weinig bussen en trams die op eindpunten driehoeken. Moderne locomotieven rijden even goed in beide richtingen en hoeven dus helemaal niet gekeerd te worden. Er liggen op diverse plaatsen nog wel keerdriehoeken zoals in de Plaspoelpolder in Rijswijk. Deze werd gebruikt als tijdelijk eindpunt toen Haagse tramlijn 17 nog niet helemaal in gebruik was genomen. Ook HTM-tramlijn 1 maakte tot 1994 gebruik van een keerdriehoek bij het station Delft (Westvest), voordat lijn 1 verlengd werd naar Delft Tanthof.

Ook liggen er op sommige plaatsen "reservedriehoeken". Deze komen van pas bij werkzaamheden of ongevallen verderop de trambaan, zodat de tram halverwege de route kan terugrijden.

Speciale eindpunt driehoek

Bij de nieuwe Rotterdamse tramlijn 23 naar Vlaardingen wordt ook een keerdriehoek gebruikt op het eindpunt. Deze is iets anders dan de meeste driehoeken. In de driehoek zijn ook 2 perrons opgenomen. De tram zal achteruit naar een van deze driehoeken rijden. Daar kunnen de passagiers instappen waarna de tram vooruit verder rijdt.

Zie ook