Nicolas Charles Oudinot: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
3 bytes toegevoegd ,  10 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
Oudinot droeg tal van onderscheidingen. Hij behoorde op 11 december 1803 tot de eerste ridders in het [[legioen van Eer]]. Op 14 juni 1804 werd hij [[Grootofficier]] en op 6 maart 1805 "Grand-Aigle de la Légion d’Honneur" of [[Grootkruis]] in deze orde. Ook onder [[Lodewijk XVIII]], [[Karel X]] en [[Lodewijk Filips]] was Oudinot lid van deze Franse orde. Hij werd in 18.. [[Kanselier (ridderorde)|Kanselier]] van het Legioen van Eer, een in Frankrijk zeer invloedrijke functie.
 
Oudinot was geen groot bevelhebber maar in 1823 wisten de Fransen Spanje te veroveren, iets dat Napoleon niet was gelukt. Oudinot voerde het bevel over een van de divisies. Hij muntte uit in het leiden van de infanterie. Geen detail ontging hem en hij was even resoluut en gewiekst als de beste onder de maarschalken. Een leger leiden was teveel van hem gevraagd<ref>« Nicolas Charles Oudinot », dansin [[Charles Mullié]], Biographie des célébrités militaires des armées de terre et de mer de 1789 à 1850, 1852 </ref>.
 
Bij de begrafenis van de maarschalk werd de Nederlandse koning vertegenwoordigd door zijn daarvoor naar Parijs afgereisde [[adjudant (functie)|adjudant]] Jhr. [[H.A. van Karnebeek]].
De Spaanse veldtocht en zijn gouverneurschap van Madrid leverden hem een hoge onderscheiding op van de weer op zijn troon herstelde Spaanse koning , op 21 november 1823 werd Audinot Grootkruis in de [[Orde van Karel III]].
 
De laatste van de grootkuisengrootkruisen viel Audinot ten deel als dankbetuiging van de Russische Tsaar die verheugd was over het neerslaan van een democratische regering in Spanje. Audinot kreeg op 25 februari 1824 de versierselen van een Ridder der Eerste Klasse in de [[Orde van Sint-Vladimir]] uitgereikt<ref>Zie de veiling van de collectie op 28 juni 2005 in Lyon, Veilinghuis Chenu Scrive Bérard op http://jpalthey.free.fr/images/pdf/280605.pdf</ref>.
 
{{refs}}
19.309

bewerkingen

Navigatiemenu