Broncode: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
VolkovBot (overleg | bijdragen)
k Link naar doorverwijspagina gerepareerd (Processor naar Processor (ICT)), met behulp van pop-ups
Regel 1: Regel 1:
[[Bestand:CodeCmmt002.svg|thumb|Broncode in [[Java (programmeertaal)|Java]] met [[Commentaar (programmeren)|commentaar]] in rood en groen, de uitvoerbare code is blauw weergegeven.]]
[[Bestand:CodeCmmt002.svg|thumb|Broncode in [[Java (programmeertaal)|Java]] met [[Commentaar (programmeren)|commentaar]] in rood en groen, de uitvoerbare code is blauw weergegeven.]]
De '''broncode''' (ook wel '''brontekst''') van een [[computerprogramma]] is de code die door de [[programmeur]] in een formele [[programmeertaal]] is geschreven. Dit staat tegenover de ''uitvoerbare code'' of [[machinetaal]] voor de [[processor]] zoals die door een [[compiler]] of [[interpreter]] vanuit de broncode gegenereerd wordt.
De '''broncode''' (ook wel '''brontekst''') van een [[computerprogramma]] is de code die door de [[programmeur]] in een formele [[programmeertaal]] is geschreven. Dit staat tegenover de ''uitvoerbare code'' of [[machinetaal]] voor de [[Processor (ICT)|processor]] zoals die door een [[compiler]] of [[interpreter]] vanuit de broncode gegenereerd wordt.


== Gebruik van de broncode ==
== Gebruik van de broncode ==

Versie van 12 feb 2010 13:33

Broncode in Java met commentaar in rood en groen, de uitvoerbare code is blauw weergegeven.

De broncode (ook wel brontekst) van een computerprogramma is de code die door de programmeur in een formele programmeertaal is geschreven. Dit staat tegenover de uitvoerbare code of machinetaal voor de processor zoals die door een compiler of interpreter vanuit de broncode gegenereerd wordt.

Gebruik van de broncode

De broncode kan op een aantal manieren worden omgezet naar uitvoerbare code zodat het programma uitgevoerd kan worden.

  • Met een compiler: Een compiler zet de broncode om in machinetaal zodat deze uitgevoerd kan worden. Als de compiler eerst assembly-code genereert moet de assembler dat eerst naar machinetaal vertalen om het uitvoerbare programma te verkrijgen.
  • Met een interpreter: De broncode kan in sommige gevallen ook uitgevoerd worden met een interpreter, een programma wat de broncode gelijk uitvoert. Dit is doorgaans een stuk langzamer aangezien elke regel code eerst ter plekke omgezet moet worden naar machinetaal voordat het uitgevoerd kan worden. Een interpreter die direct de broncode uitvoert is mogelijk maar wordt in verband met de slechtere prestatie niet gebruikt voor veeleisende toepassingen.
  • Met een virtuele machine: Bij veel moderne programmeertalen, zoals Java, Perl, Python en C# wordt een mengvorm gebruikt: de broncode wordt eerst gecompileerd naar een tussentaal (bytecode) die vervolgens door een virtual machine wordt geïnterpreteerd. Enkele voordelen van deze constructie zijn:
    • De gecompileerde code is platformonafhankelijk en kan tot op het moment van uitvoeren over een netwerk worden verplaatst en gecombineerd met andere componenten.
    • De interpreter kan op het moment van uitvoeren nog bepaalde controles en bewerkingen uitvoeren, zoals de sandbox security van Java-applets en optimalisatie van de performance.
    • Bij sommige talen wordt het ontwikkelmodel vereenvoudigd, doordat de compilatiestap impliciet wordt uitgevoerd. De programmeur ervaart de flexibiliteit van een interpreter terwijl de performance veel beter is dan wanneer niet gecompileerd zou worden.

Het is ook mogelijk direct te programmeren in machinetaal. Doorgaans wordt hier ook van een (low-level) programmeertaal gebruikgemaakt in de vorm van assembly. Dit wordt alleen gedaan voor uiterst tijdkritische of compacte code want het is specialistisch en zeer arbeidsintensief werk.

Voorbeeld

De volgende broncode in C:

square(int i )
{
 return i * i;
}

wordt bijvoorbeeld in assembly iets als:

SQUARE: 
 PUSH B
 MOV A, [SP+2]
 MOV B, A
 MULT 
 POP B 
 RET

en in machinetaal (hier weergegeven in het hexadecimale stelsel):

1800260225005510120003FF