Drug Enforcement Administration: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Xqbot (overleg | bijdragen)
k robot Erbij: cs:Drug Enforcement Administration; cosmetische veranderingen
AbiBot (overleg | bijdragen)
k Bot: Adding {{Commonscat|Drug Enforcement Administration}}
Regel 10: Regel 10:
== Bronnen ==
== Bronnen ==
<references/>
<references/>
{{Commonscat|Drug Enforcement Administration}}


[[Categorie:Amerikaans agentschap]]
[[Categorie:Amerikaans agentschap]]

Versie van 13 feb 2010 15:25

Het logo van de DEA

De Drug Enforcement Administration (DEA) is een Amerikaanse overheidsorganisatie die belast is met het handhaven van de Controlled Substances Act uit 1970.

De DEA werd opgericht tijdens de ambtstermijn van Richard Nixon en is de belangrijkste organisatie voor het bestrijden van illegale drugs, zowel in eigen land als in het buitenland. Binnen de Verenigde Staten wordt hierbij de jurisdictie gedeeld met het Federal Bureau of Investigation (FBI).

DEA-ambtenaren hebben geen jurisdictie in Nederland. Desondanks werd duidelijk dat zij, zowel met als zonder medeweten van de Nederlandse overheid, acties op Nederlands grondgebied uitvoerden. Daar het schenden van de soevereiniteit van een ander land binnen het Amerikaanse rechtssysteem niet onherroepelijk leidt tot het uitsluiten van tijdens die schending verkregen bewijsmateriaal, kon Henk Rommy (ook bekend als de Zwarte Cobra), mede op basis van dergelijk bewijs in de VS tot 20 jaar cel veroordeeld worden[1].

Onder het mom van terrorismebestrijding is verregaande juridische samenwerking met de DEA gerealiseerd. Op 13 en 14 maart 2003[2] maakten Amerikaanse en Nederlandse opsporingsbeambten afspraken in het kader van wat ‘internationaal strafrechtelijke samenwerking en bestrijding van het terrorisme' genoemd wordt. Volgens het CEDRO is deze samenwerking echter vooral gericht op de bestrijding van de handel in ecstasy, een criminele activiteit die doorgaans niet met terrorisme geassocieerd wordt. Uitermark & Cohen schrijven in dit kader "Een lang gekoesterde wens van de Amerikaanse opsporingsdiensten, volledige en onvoorwaardelijk medewerking van het Nederlandse justitiële systeem, lijkt nu in vervulling te gaan. Met alle nadelige gevolgen van dien."

Bronnen

  1. Nu.nl, 17 januari 2006, "Twintig jaar celstraf voor Zwarte Cobra", laatst benaderd op 12 mei 2007
  2. Uitermark, Justus, & Peter Cohen (2003), "Nederland als filiaal van de Amerikaanse opsporingsmachine?" Amsterdam: CEDRO Centrum voor Drugsonderzoek, Universiteit van Amsterdam, gepubliceerd in de Groene Amsterdammer, 2 aug 2003, jaargang 127, nr 31, zie hier online
Zie de categorie Drug Enforcement Administration van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.