Metallica: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
MauritsBot (overleg | bijdragen)
k Bot: verwijzing naar etalage-artikel voor tr:Metallica; cosmetische veranderingen
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 725: Regel 725:
[[Categorie:Metallica| ]]
[[Categorie:Metallica| ]]
[[Categorie:Amerikaanse metalband]]
[[Categorie:Amerikaanse metalband]]
[[Categorie:Kwartet]]


{{Link FA|en}}
{{Link FA|en}}

Versie van 14 feb 2010 15:18

Metallica
Metallica
Metallica in concert (2003)
Achtergrondinformatie
Jaren actief oktober 1981 - heden
Oorsprong San Francisco, Los Angeles, Vlag van Verenigde Staten VS
Genre(s) Trashmetal, Heavy metal, Hardrock, Speedmetal
Label(s)
Verwante acts Spastik Children
Leden
Zang, Gitaar James Hetfield (sinds 1981)
Drums Lars Ulrich (sinds 1981)
Gitaar Kirk Hammett (sinds 1983)
Basgitaar Robert Trujillo (sinds 2003)
Oud-leden
Basgitaar Ron McGovney (1981 - 1982)
Basgitaar Cliff Burton (1983 - 1986)
Basgitaar Jason Newsted (1986 - 2003)
Gitaar Dave Mustaine (1981 - 1983)
Officiële website
(en) IMDb-profiel
(en) Allmusic-profiel
(en) Last.fm-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Metallica is een metalband uit de Verenigde Staten. Metallica bestaat uit vier leden en bestaat sinds begin jaren 80 van de 20e eeuw.

Bandgeschiedenis

De beginjaren (1980-1990)

Lars Ulrich plaatste in 1980 in het blad Recycler een advertentie omdat hij samen met gelijkgestemden een metalband wilde starten. James Hetfield reageerde op deze advertentie en spoedig hadden Lars en James hun eerste ontmoeting, maar in de zomer van 1981 werd pas de basis van Metallica gelegd. Lars had met succes geprobeerd in aanmerking te komen voor het leveren van een bijdrage aan Metal Massacre, een Metal Blade-compilatie. Hij moest dus heel snel een band vormen om dit nummer op te kunnen nemen. Lars en James ontmoetten elkaar op deze wijze wederom en een derde persoon, Lloyd Grant speelde leadgitaar.

Hun eerste show vond plaats op 14 maart 1982 in Anaheim. De daaropvolgende maand namen ze een demo op teneinde mee te kunnen doen aan een concert. Lloyd Grant maakte toen geen deel uit van de groep, maar Ron McGovney en Dave Mustaine wel. Ze namen vier nummers op: 'Hit The Lights', 'Motorbreath', 'Mechanix' en 'Jump In The Fire'. Later dook deze demo als bootleg op en wordt nu gekend onder de titel 'powermetal'. Aan deze vier nummers werden nog 'Seek And Destroy', 'Metal Militia' en 'Phantom Lord' toegevoegd om tezamen de demo 'No Life 'Till Leather' te vormen.

In november 1982 werd Ron McGovney vervangen door Cliff Burton en in november dat jaar ontmoetten ze Kirk Hammett (toenmalig gitarist van Exodus) voor het eerst. In maart 1983 werd Dave Mustaine, vanwege een alcoholprobleem, uit de band gezet en op 1 april 1983 door Kirk Hammett vervangen (Mustaine zou later, reeds in de zomer van 1983, Megadeth vormen en hierin gitaar en zang voor zijn rekening nemen). Vele optredens in Amerika volgden tot ze in mei 1983 de studio indoken om hun eerste album Kill 'Em All op te nemen. Het album werd twee maanden later uitgebracht. Een korte tour ter promotie van het album volgde en in oktober 1983 zaten ze alweer in de studio om hun tweede album Ride The Lightning op te nemen, dat op 27 juni 1984 door Megaforce Records werd uitgebracht. Nauwelijks vijf maanden later gevolgd door de release van de Creeping Death EP. In dit jaar kwam Metallica voor het eerst naar Europa en traden ze op tijdens het Heavy Sound Festival in België. Ze stonden in het voorprogramma van Barón Rojo.

Vanaf september 1985 tot december 1985 namen ze in Kopenhagen hun derde album Master Of Puppets op. Dit album is onder veel fans nog steeds één van de favorieten. In maart 1986 wordt het album uitgebracht. In dezelfde maand vormden ze de support act tijdens de Amerikaanse tour van Ozzy Osbourne. Metallica's populariteit steeg gestaag en dit was de laatste keer dat ze als support act optraden.

27 september 1986 was een zwarte dag in de geschiedenis van Metallica. Bij het Zweedse stadje Ljungby sloeg één van de tourbussen om, wat de 24-jarige Cliff Burton zijn leven kostte. De rest van de band overleefde het ongeval. Kirk Hammett: 'Ik draaide me om en zag Cliffs voeten onder de bus uitsteken!'. In het verwerkingsproces vormde alcohol hun steun en toeverlaat. Metallica is doorgegaan met de groep uit eerbetoon voor Cliff. James Hetfield: 'Cliff zou de laatste zijn die zou willen dat we opgeven'. In oktober 1986 werd wijlen Cliff Burton opgevolgd door Jason Newsted, na auditie te hebben gedaan.

Op 10 oktober 1987 wordt de EP Garage Days Re-Revisited, met alleen maar covers, uitgebracht. Deze EP is nu een collectors item. Hun vierde album getiteld ...And Justice for All volgt op 25 augustus 1988. Dit album wordt uitgebracht door Elektra Records. In december 1988 neemt Metallica zijn eerste muziekvideo op voor de single 'One'.

Het grote publiek (1990-1996)

Op 6 oktober 1990 duiken ze wederom de studio in voor hun vijfde studio-album. Dit album verschijnt in 1991 waarmee Metallica ook bij het grote publiek bekendheid verwerft. Officieel heet het vijfde studio-album simpelweg "Metallica", maar de naam "The Black Album" (vanwege de zwarte hoes), wordt uiteindelijk populairder. Met "Enter Sandman" en de ballad "Nothing Else Matters" bestormt Metallica de hitlijsten. Ook "Sad But True", "Wherever I May Roam" en "The Unforgiven" zijn uiterst succesvol en kunnen op veel airplay rekenen. Metallica weet hiermee als eerste metalband een mainstream publiek te bereiken op een grote schaal. Op het hoogtepunt van zijn populariteit brengt Metallica de box "Live Shit: Binge & Purge" met onder andere 3 live-cd's en 2 livevideo's uit. Deze box laat Metallica zien op het hoogtepunt van hun carrière.

De jaren van achteruitgang (1996-2001)

In respectievelijk 1996 en 1997 komen de twee nieuwe studio-albums "Load" en "ReLoad" uit (de twee albums waren afkomstig uit één opnameperiode). Op deze 2 cd's heeft Metallica een totaal ander geluid en voorkomen. Veel fans reageren teleurgesteld: de albums worden als te soft en te commercieel ervaren. De mensen die een Black Album 2 verwacht hadden, waren geschokt, dit kon het nieuwe Metallica niet zijn. Veel fans van het eerste uur haken dan ook af. Met "Until It Sleeps", "Mama Said" en "The Unforgiven II" weet Metallica toch wel weer de hitlijsten binnen te dringen. In de clip van "Until it sleeps" zijn overigens scènes te zien die zijn gebaseerd op de werken Ecce Homo en De Tuin der Lusten van de Nederlandse schilder Jheronimus Bosch. In 1998 verschijnt de cover-cd "Garage Inc", een dubbel-cd die niet alleen alle eerder opgenomen Metallica-covers verzamelt (waaronder de covers van Garage Days Revisited uit 1987 en de Garage Days uit 1984), maar ook nog een elftal nieuwe covers presenteert. Met de bewerking van het Ierse volksliedje (veelal onterecht beschouwd als een nummer van Thin Lizzy) "Whiskey In The Jar", kan Metallica weer op veel airplay rekenen. In 1999 verschijnt Metallica's tweede officiële live-album "S&M", waarin de band samen met Michael Kamen en het San Francisco Symphony Orchestra een aantal oude en nieuwere nummers laat horen in een klassiek jasje. Het is (voorlopig) de enige officiële CD waarop de nummers "No Leaf Clover" en "- Human" staan. Nadat de band in 2000 nog middels het nummer "I Disappear" heeft bijgedragen aan de soundtrack van de film Mission Impossible II gaat het snel bergafwaarts met hen. Metallica spant een rechtszaak tegen de peer-to-peer-muziekdeelservice Napster aan en legt daarmee dit populaire programma plat, wat erg veel kwaad bloed zet bij de vele gebruikers van dit programma.

De onzekere toekomst van de band (2001-2003)

In 2001 verlaat bassist Jason Newsted de band na een conflict met zanger Hetfield. Ze raakten het niet eens over Newsteds zijproject EchoBrain. Ondanks het verlaten van Newsted start het drietal de opnames van een nieuw studioalbum met producer Bob Rock als plaatsvervangend bassist. Tijdens de opnamen van het nieuwe album, 'St. Anger', krijgt Metallica steun van een therapeut om te leren omgaan met de botsende karakters in de groep en het wegvallen van Newsted. Deze gesprekken en andere voorvallen zijn gefilmd en hiervan is de documentaire "Some Kind Of Monster" gemaakt. Deze is te zien geweest in de bioscoop en is ook op dvd verschenen. Mede dankzij de gesprekken laat Hetfield zich in een afkickkliniek opnemen, aangezien hij verslaafd is aan "drank en andere verdovende middelen". Het grootste gedeelte van 'St. Anger' heeft James Hetfield in die kliniek geschreven. Drummer Ulrich en gitarist Hammett blijven achter, zich afvragend of de band Metallica nog wel toekomst heeft. Het is het donkerste uur van de band, sinds de dood van Cliff Burton.

De St. Anger-jaren (2003-2006)

In 2003 is James Hetfield helemaal afgekickt en duiken de drie overgebleven Metallica-leden weer de studio in met producer Bob Rock om het nieuwe studio-album St. Anger verder op te nemen. Ook worden de opnames van 'Some Kind of Monster' hervat Tegen het einde van de opnames neemt de band Robert Trujillo (ex-Ozzy Osbourne, Suicidal Tendencies, Infectious Grooves, Black Label Society) aan als nieuwe bassist. Als welkomstgeschenk krijgt hij hiervoor $1.000.000. St. Anger is een agressieve plaat, waarin Hetfield veel frustraties heeft verwerkt. Het album is minstens even hard als de klassieke Metallica-platen, maar wel minder melodieus. Ook bevat dit album geen enkele gitaarsolo en gebruikt Ulrich een snaredrum waarbij de snaren niet tegen het onderste vel aangeklikt zitten,waardoor het geluid van de drums klinken als zogenaamde Trash Can drums en zijn de teksten niet meer alleen door Hetfield geschreven en is de productie - al dan niet bewust - vlak en rommelig. Het album wordt dan ook met gemengde reacties ontvangen, al zijn ook veel fans blij dat Metallica weer de oude agressie terug heeft, de meesten beschouwen het album niet als 'iets van Metallica' omwille van bovengenoemde redenen. In de toer die op St. Anger volgt speelt Metallica slechts enkele nummers van het nieuwe album, en gebruiken de rest van de tijd voor een best-of-Metallica-compilatie, waarbij ze veel nummers spelen die ze al reeds lange tijd niet hadden gespeeld en veel oude, snelle nummers van de oudere albums.

Death Magnetic (2008)

Op 8 juni 2006 trad Metallica in de Gelredome in Arnhem op tijdens de Escape from the Studio Tour 2006. In Berlijn en Arnhem introduceerden ze tevens een nieuw nummer dat bij gebrek aan een titel "The New Song" werd gedoopt. In Korea en Japan introduceerde Metallica in augustus nog een ander nieuw nummer, dat ze "The Other New Song" hebben gedoopt. Volgens Trujillo was het echter niet aannemelijk dat beide nummers (in die vorm) op het nieuwe album zouden verschijnen, zoals hij in juni 2007 liet weten tijdens een interview met een Grieks tijdschrift. Er zijn delen van The New Song te horen in de nummers All Nightmare Long en The End of the Line. Ook werd in het begin van 2006 de samenwerking met producer Bob Rock stopgezet en is Rick Rubin de nieuwe Metallica-producer geworden. Rubin heeft onder meer gewerkt met thrashmetalband Slayer, rapgroep Run DMC, Red Hot Chili Peppers, System Of A Down, Slipknot en Aerosmith.

Op 20 februari 2007 is Metallica's versie van The Ecstasy of Gold verschenen op een tribute album van Ennio Morricone getiteld: We all love Ennio Morricone. Na een tijd lang te hebben opgenomen begonnen ze in 2007 aan hun Sick of the Studio tour '07. Die begon 28 juni in Lissabon en eindigde op 18 juli 2007 in Moskou. Zo waren ze ook te zien op 1 juli in België op Rock Werchter. Begin augustus doken ze weer de studio in om het nieuwe album op te nemen. In september 2008 verscheen de plaat Death Magnetic.

Lars Ulrich

27 juni 2008 bracht Metallica een cover van een Iron Maidensong uit, namelijk Remember Tomorrow. Dit nummer verscheen op het cover album Maiden Heaven van het magazine Kerrang! waarop verscheidene bands Iron Maiden gecoverd hebben.

Op vrijdag 30 mei 2008 speelde Metallica in Landgraaf op Pinkpop. Op vrijdag 15 augustus speelde Metallica in Hasselt op Pukkelpop.

Op 1 augustus werd via de website van de band bekendgemaakt dat het nieuwe album Death Magnetic op 12 september wereldwijd in de winkels zal liggen. Later die dag meldde de website dat Metallica een video heeft opgenomen met de filmmaker Thomas Vinterberg, bekend van o.a Festen. Op Ozzfest, 9 augustus 2008, speelde Metallica voor het eerst een nieuw nummer van Death Magnetic, Cyanide. Deze is tevens in Pro-shot video versie uitgebracht voor Platinum leden van Mission Metallica.

De eerste van het Death Magnetic album afkomstige single heet "The Day That Never Comes", als tweede single wordt het nummer "All Nightmare Long" en als derde wordt "Broken, Beat and Scarred" uitgebracht.

Overigens heeft het nieuwe album Death Magnetic een iets te vroege (digitale) geboorte beleefd doordat het sinds 2 september al te downloaden was via internet. De reden hiervoor was dat een Franse platenzaak een exemplaar van het nieuwe album per ongeluk had verkocht waarna het album op internet belandde. Ondanks de reputatie van de band als het gaat om downloaden reageert drummer Lars Ulrich gelaten en zegt op een Amerikaanse radiozender:""Over tien dagen komt de plaat uit. We hebben toch al goud. Het is 2008, zo werken die dingen tegenwoordig."

Na de release van Death Magnetic werd het gehele album op de officiële site gezet.

In april 2009 werd de band opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame.

Op 22 mei is overal in Europa (behalve Engeland) Guitar Hero: Metallica uitgebracht. Het spel is een editie van de Guitar Hero-reeks, en bevat naast nummers van Metallica ook 21 door de band uitgekozen songs van andere bands.

Bezetting

Huidige bandleden

Voormalige bandleden

Tijdelijke bandleden

  1. Tweede gitarist op meerdere concerten in 1986, toen James aan het herstellen was van zij wonden
  2. Tweede gitarist op meerdere concerten in 1992, James deed enkel zang omdat hij zijn arm verbrand had tijdens een concert.

Discografie

Albums

Sjabloon:Albumtop100tabel |-align=center |align=left|Kill 'Em All||1983||-|||||| |-align=center |align=left|Ride The Lightning||1984||11-08-1984||28||8|| |-align=center |align=left|Master of Puppets||1986||22-03-1986||32||11|| |-align=center |align=left|$5.98 Garage Days And More||1987||-|||||| EP |-align=center |align=left|...And Justice for All||1988||17-09-1988||15||32|| |-align=center |align=left|The Good, The Bad And The Live||1990||-|||||| Live album |-align=center |align=left|Metallica||1991||31-08-1991||3||149|| Ook wel bekend als The Black Album. 3x platina |-align=center |align=left|Live Shit: Binge & Purge||1993||-|||||| Live album |-align=center |align=left|Load||1996||15-06-1996||1(1wk)||40|| |-align=center |align=left|ReLoad||1997||29-11-1997||6||27|| |-align=center |align=left|Garage Inc.||1998||05-12-1998||12||44|| Verzamelalbum |-align=center |align=left|S&M||1999||27-11-1999||2||43|| met Michael Kamen & San Francisco Symphony Orchestra |-align=center |||||||||||| / Live album |-align=center |align=left|St. Anger||2003||14-06-2003||2||26|| |-align=center |align=left|Some Kind of Monster||2004||-|||||| EP |-align=center |align=left|Escape from the Studio Tour 2006||2006||-|||||| Live album |-align=center |align=left|Death Magnetic||2008||20-09-2008||1(1wk)||36||Platina |}

Sjabloon:Ultratop50albumtabel |-align=center |align=left|Load||1996||22-06-1996||1(4wk)||22|| |-align=center |align=left|ReLoad||1997||29-11-1997||4||20|| |-align=center |align=left|Garage Inc.||1998||05-12-1998||9||23|| Verzamelalbum |-align=center |align=left|S&M||1999||04-12-1999||4||28|| met Michael Kamen & San Francisco Symphony Orchestra |-align=center |||||||||||| / Live album |-align=center |align=left|St. Anger||2003||14-06-2003||1(5wk)||24|| |-align=center |align=left|Metallica||1991||03-07-2004||56||5|| |-align=center |align=left|Master Of Puppets||1986||17-07-2004||94||2|| |-align=center |align=left|Death Magnetic||2008||20-09-2008||1(2wk)||51*|| Platina |}

Singles

Sjabloon:Singletop40tabel |- align=center |align=left|Enter Sandman||1991||24-08-1991||12||8|| |- align=center |align=left|The Unforgiven||1991||21-12-1991||27||4|| |- align=center |align=left|Nothing Else Matters||1992||09-05-1992||5||14|| |- align=center |align=left|Sad But True||1992||19-09-1992||17||5|| 2 extra nummers |- align=center |align=left|Wherever I may roam||1992||28-11-1992||22||4|| |- align=center |align=left|Sad But True||1993||10-04-1993||21||4|| 3 extra nummers |- align=center |align=left|One (Live)||1994||30-04-1994||3||14|| |- align=center |align=left|Until It Sleeps||1996||08-06-1996||9||5|| |- align=center |align=left|Hero Of The Day||1996||28-09-1996||19||4|| |- align=center |align=left|Mama Said||1996||30-11-1996||tip2||-|| |- align=center |align=left|The Memory Remains||1997||22-11-1997||17||3|| |- align=center |align=left|The unforgiven II||1998||14-03-1998||21||6|| |- align=center |align=left|Fuel||1998||20-06-1998||tip6||-|| |- align=center |align=left|Turn the page||1998||28-11-1998||tip4||-|| |- align=center |align=left|Whiskey In The Jar||1999||27-02-1999||tip8||-|| |- align=center |align=left|Nothing Else Matters (Live)||1999||18-12-1999||5||20|| met San Francisco Symphony Orchestra |- align=center |align=left|No Leaf Clover||2000||22-04-2000||tip2||-|| |- align=center |align=left|I Disappear||2000||08-07-2000||tip2||-|| |- align=center |align=left|St. Anger||2003||05-07-2003||22||3|| |- align=center |align=left|Frantic||2003||04-10-2003||32||2|| |- align=center |align=left|The Unnamed Feeling||2004||24-01-2004||tip10||-|| |- align=center |align=left|All Nightmare Long||2008||17-01-2009||38||2|| |}

Sjabloon:Ultratop50tabel |- align=center |align=left|Until It Sleeps||1996||08-06-1996||8||15|| |- align=center |align=left|Hero Of The Day||1996||05-10-1996||30||4|| |- align=center |align=left|The Memory Remains||1997||15-11-1997||28||10|| |- align=center |align=left|The unforgiven II||1998||14-03-1998||45||1|| |- align=center |align=left|Turn The Page||1998||05-12-1998||33||1|| |- align=center |align=left|Whiskey In The Jar||1999||06-03-1999||48||1|| |- align=center |align=left|Nothing Else Matters (Live)||1999||08-01-2000||1(3wk)||22|| met San Francisco Symphony Orchestra |- align=center |align=left|I Disappear||2000||01-07-2000||tip12||-|| |- align=center |align=left|St. Anger||2003||12-07-2003||43||1|| |- align=center |align=left|Frantic||2003||27-09-2003||tip6||-|| |- align=center |align=left|The Unnamed Feeling||2004||24-01-2004||tip11||-|| |- align=center |align=left|The Day That Never Comes||2008||06-09-2008||11||7|| |- align=center |align=left|My Apocalypse||2008||13-09-2008||49||1|| |- align=center |align=left|The Unforgiven III||2008||04-10-2008||50||1|| |- align=center |align=left|All Nightmare Long||2008||27-12-2008||27||3|| |}

Singles VS & VK

Jaar Titel VS
Hot 100
VS Mainstr. VS Modern VK Singles Album
1983 "Whiplash" - - - - Kill 'Em All
1984 "Jump in the Fire" - - - - Kill 'Em All
1984 "Fade to Black" - - - - Ride the Lightning
1984 "Creeping Death" - - - - Ride the Lightning
1985 "For Whom the Bell Tolls" - - - - Ride the Lightning
1986 "Master of Puppets" - - - - Master of Puppets
1988 "Harvester of Sorrow" - - - 20 ...And Justice for All
1989 "One" 35 - - 13 ...And Justice for All
1991 "Enter Sandman" 16 10 28 5 Metallica
1991 "The Unforgiven" 35 10 - 15 Metallica
1992 "Nothing Else Matters" 34 11 - 6 Metallica
1992 "Wherever I May Roam" 82 25 - 25 Metallica
1992 "Sad But True" 98 15 - 20 Metallica
1996 "Until It Sleeps" 10 1 27 5 Load
1996 "Ain't My Bitch" - 15 - - Load
1996 "Hero of the Day" 60 1 - 17 Load
1996 "Mama Said" - - - 19 Load
1997 "King Nothing" 90 6 - - Load
1997 "Bleeding Me" - 6 - - Load
1997 "The Memory Remains" 28 3 - 13 ReLoad
1998 "The Unforgiven II" 59 2 - 15 ReLoad
1998 "Fuel" - 6 - 31 ReLoad
1998 "Better Than You" - 7 - - ReLoad
1998 "Turn the Page" - 1 39 - Garage Inc.
1999 "Whiskey in the Jar" - 4 - 29 Garage Inc.
1999 "Die, Die My Darling" - 26 - - Garage Inc.
2000 "Nothing Else Matters '99" - - - - S&M
2000 "No Leaf Clover" 74 1 18 - S&M
2000 "I Disappear" 76 1 11 35 Mission Impossible 2 Soundtrack
2003 "St. Anger" 76 2 17 9 St. Anger
2003 "Frantic" - 21 22 16 St. Anger
2004 "The Unnamed Feeling" - 28 - 42 St. Anger
2004 "Some Kind of Monster" - 19 40 - St. Anger
2008 "The Day That Never Comes" 31 1 5 19 Death Magnetic
"My Apocalypse" 67 38 - 51
"Cyanide" 50 1 19 48
"The Judas Kiss" - - - 79
"All Nightmare Long" - 9 - -
2009 "Broken, Beat and Scarred" - 21 - -

DVD & VHS

Awards

Grammy Awards:

  • 1990 Best Metal Performance (One)
  • 1991 Best Metal Performance (Stone Cold Crazy)
  • 1992 Best Metal Performance (Metallica)
  • 1999 Best Metal Performance (Better Than You)
  • 2000 Best Hard Rock Performance (Whiskey In The Jar)
  • 2001 Best Rock Instrumental Performance (The Call Of Ktulu)
  • 2004 Best Metal Performance (St. Anger)
  • 2009 Best Metal Performance (My Apocalypse)
  • 2009 Best Recording Package (Death Magnetic)

MTV Video Music Awards:

  • 1992: Best Metal Video (Enter Sandman)
  • 1996: Best Metal Video (Until it Sleeps)

American Music Awards:

  • 1996: Favorite Artist: Heavy Metal/Hard Rock: Metallica - Re-Load
  • 1996: Favorite Metal/Hard Rock Song (Until it Sleeps)

ASCAP Pop Music Awards:

  • 2004: Creative Voice Award

Bammies:

Billboard Music Awards:

  • 1988: Top Music Videocassette of the Year (Cliff 'Em All)
  • 1997: Billboard Rock and Roll Artist of the Year: Metallica (RIAA Diamond Award)
  • 1999: Catalog Artist of the Year
  • 1999: Catalog Album of the Year (Metallica)

California Music Awards:

  • 1999: Outstanding Hard Rock Album (Reload)
  • 2004: Outstanding Guitarist (Kirk Hammett)

Arthur M. Sohcot Award:

  • 2000: Excellence (S&M)

Governor's Award:

  • 2004: Governor's Award - Metallica

Kerrang! awards:

  • 2003: Hall of Fame
  • 2008: Inspiration

Rock 'n Roll Hall of Fame Induction:

  • 2009: Rockhall

Optredens in Nederland

11 februari 1984 - IJsselhallen, Zwolle

6 juni 1984 - Stadsgehoorzaal, Leiden

8 juni 1984 - Jumbo, Oldenzaal

9 juni 1984 - Evenementenhal, Zwaagwesteinde

7 december 1984 - Paradiso, Amsterdam

8 februari 1987 - IJsselhallen, Zwolle

5 november 1988 - Groenoordhallen, Leiden

16 mei 1990 - IJsselhallen, Zwolle

20 mei 1990 - Groenoordhallen, Leiden, met 3 voorprogramma's waaronder Dio

1 september 1991 - Goffertstadion, Nijmegen (Monsters of Rock)

7 november 1992 - Ahoy', Rotterdam

8 november 1992 - Ahoy', Rotterdam

7 december 1992 - Brabanthallen 's-Hertogenbosch, 's-Hertogenbsoch

12 juni 1993 - Stadion Feijenoord, Rotterdam, met Megadeth en Suicidal Tendencies

10 september 1996 - Brunssum, in een café (MTV prijsvraag)

12 november 1996 - Jaarbeurs, Utrecht

23 mei 1999 - Dynamo Open Air, Mierlo,

15 juni 2003 - Fields Of Rock, Goffertpark, Nijmegen

6 december 2003 - Gelredome, Arnhem

24 juni 2004 - Amsterdam ArenA, Amsterdam

8 juni 2006 - Gelredome, Arnhem

30 mei 2008 - Pinkpop, Landgraaf

30 maart 2009 - Ahoy', Rotterdam

20 juni 2009(Sonisphere) - Goffertpark, Nijmegen

Externe links

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Metallica op Wikimedia Commons.