Matadi: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
26 bytes toegevoegd ,  10 jaar geleden
k
Robot Erbij: hr:Matadi; cosmetische veranderingen
k (robot Erbij: lt:Matadis)
k (Robot Erbij: hr:Matadi; cosmetische veranderingen)
'''Matadi''' is een havenstad te [[Congo-Kinshasa|Congo]]. Samen met de haven van [[Boma]] behoort Matadi tot de meest vitale organen van de [[Kongo (rivier)|Kongorivier]]. Voor de scheepsvaart is Matadi na Boma de laatst toegankelijke uitvalsbasis voor het goederentransport richting het hart van de Democratische Republiek Congo (ex-[[Zaïre]]).
 
== Koloniale periode ==
Op 6 februari 1895 vertrok uit de haven van [[Antwerpen (stad)|Antwerpen]] de [[Léopoldville (1895)|Leopoldville 1]], het eerste schip onder [[België|Belgische vlag]], op weg naar Congo. Dit was het gevolg van de samenwerking tussen CBMC (the Compagnie Belge Maritime Du Congo) en SMC (Société Maritime du Congo) die toen nog voor een groot deel aanbelangden aan de Britse Elder Demster group en de Duitse Woermann Linie. In 1901 laat SMC de lijn Antwerpen – Matadi volledig in handen van CBMC. De oprichting van de [[Belgisch-Kongo|Belgische kolonie Congo]] in 1908 voedt het ijveren naar een volledige Belgische heerschappij over de Congolese scheepvaartroute. In 1911 worden, mede dankzij [[Albert Thys]], de aandelen van de Britse Elder Demster group en de Duitse Woermann Linie teruggebracht tot 20%. Het goederentransport doet zijn intrede en de [[passagier]]sboten worden deels voorzien van cargoruimte. Na de [[Eerste Wereldoorlog]] verdwijnt de [[Duitsland|Duitse]] aandeelhouder en komt het Belgisch karkater van de scheepvaartmaatschappij prominent op de voorgrond. Door velen beschouwd als [[Kolonisatie|koloniale]] instantie wordt ze vaak geassocieerd met de Belgische kolonie en ontstaat in de volksmond de benaming “Congoboten”. In 1930, na vele fusies en glorieuze jaren, verandert de naam van CBMC in CMB (compagnie Maritime Belge). De [[Tweede Wereldoorlog]] werd echter een ware kalvarietocht waarbij 23 van de 31 schepen verloren gingen tijdens de gevechten. 294 [[matroos|matrozen]] in dienst van CMB verloren het leven. In 1944 werden de hoofdkantoren in Antwerpen bestookt met de befaamde [[V2 (raket)|V2- bommen]] en verloren nog eens 38 mensen waaronder 4 CMB- bedienden het leven. Tot aan de onafhankelijkheid van Congo in 1960 kende CMB opnieuw een bloeiperiode. Maar de concurrentie uit de luchtvaart en het onafhankelijke Congo dwingen CMB tot het uitbreiden van hun activiteiten. Het verbreden van capaciteit en reikwijdte in “[[Vrachtschip|cargo shipping]]” op internationaal vlak creëerde nieuwe perspectieven. CMB verandert van koers en richt zich op [[Zuid-Afrika]]. Het Zuid-Afrikaanse bedrijf “Safmarine” koopt ten slotte een deel van de CMB activiteiten in bulktransport over en wordt actief op de lijn Antwerpen- Matadi. Jaren later komt Safemarine onder Belgisch bewind en wordt er opnieuw onder Belgische vlag van Noord naar Zuid gevaren. De “Congoboot” werd geschiedenis en maakte plaats voor uitsluitend goederentransport. Aan het eind van de 20ste eeuw lijkt de ooit zo florerende route Antwerpen – Matadi vermoeid en ziek. Maar begin 2000 is er een ingrijpende verandering op komst. Het Antwerps initiatief om de stervende haven “Matadi” nieuw leven in te blazen creëert een hoopvol toekomstperspectief.
 
== Heropbouw van de haven in Matadi ==
De werken in Matadi kaderen in het samenwerkingsakkoord van 15 november 2003 tussen het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen en het Office National des Transports (Onatra), het staatsbedrijf verantwoordelijk voor de havens in Congo. Het Gemeentelijk Havenbedrijf heeft zich daarbij geëngageerd om de Congolese overheid bij te staan in het herstel en de reorganisatie van haar havens. De herstellingswerken aan de Quai de Venise in Matadi werden opgestart op 15 december 2005 dankzij een subsidie van 500.000 euro van de federale ministeries van Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse zaken.
 
| moviemeter =
}}
== Documentaire Antwerpen-Matadi ==
De Congoboten van weleer zijn niet meer maar toch blijft er beweging op de historische lijn. De ruïnes in de haven van Matadi vormen de laatste restanten van een rijk verleden. In de nasleep van de politieke ontwikkelingen in Congo, neemt het Antwerps havenbedrijf het initiatief om de stervende haven “Matadi” nieuw leven in te blazen. Een ambitieus project rond de heropbouw en het herstel van de infrastructuur '''kan''' opnieuw zuurstof geven aan economische activiteiten.
Drie weken lang volgen we het vrachtschip “Safmarine Onne” van Antwerpen naar Matadi. Aan de hand van tot de verbeelding sprekende reisverslagen van weleer, de huidige stand van zaken in Matadi, het leven aan boord van Safmarine ONNE en de hoopvolle verwachtingen voor de toekomst, reconstrueert de film de ooit zo gegeerde tocht naar het Afrikaanse continent. Een treffende vergelijking tussen vroeger en nu. Een koloniale trots versus een economisch belangrijke en hongerige cargolijn.
 
== Inhoudelijke intentieverklaring (regisseur) ==
 
De vergane glorie van de koloniale verbindingslijn en het vergeten spoor van de Leopoldville prikkelen mijn verbeelding. Langsheen de route Noord - Zuid dwaalt de historische geest van een gehavende trots.
Met historische feiten in het achterhoofd als knipoog naar verantwoordelijkheid, zoekt de documentaire “Antwerpen – Matadi” naar een maatschappelijk draagvlak.
 
== Externe links ==
'''Persberichten:'''
* [http://www.congoforum.be/ndl/nieuwsdetail.asp?subitem=3&newsid=24327&actualiteit=selected Congoforum]
* [http://www.brusselnieuws.be/artikels/stadsleven/brussel-matadi-en-terug/?searchterm=nieuwstraat Brussel News]
 
{{Navigatie provinciehoofdsteden Congo-Kinshasa}}
[[fr:Matadi]]
[[he:מאטדי]]
[[hr:Matadi]]
[[hu:Matadi]]
[[id:Matadi]]
7.505

bewerkingen

Navigatiemenu