HMS Ocean (1998): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
DirkV (overleg | bijdragen)
k WikiCleaner 0.98 - Link naar doorverwijspagina aangepast. Help mee!
Regel 23: Regel 23:


Een zusterschip van de vijfde ''Ocean'' was de ''Venerable'', die in 1948 als ''[[Hr. Ms. Karel Doorman (1948)|Karel Doorman]]'' bij de [[Koninklijke Marine]] in dienst kwam.
Een zusterschip van de vijfde ''Ocean'' was de ''Venerable'', die in 1948 als ''[[Hr. Ms. Karel Doorman (1948)|Karel Doorman]]'' bij de [[Koninklijke Marine]] in dienst kwam.

De ''Ocean'' arriveerde 11-maart-2010 in Rotterdam, waar zij een beleefdheids bezoek aflegde na een [[NAVO]] oefening.


[[Categorie:Brits amfibisch transportschip|Ocean (L12), HMS]]
[[Categorie:Brits amfibisch transportschip|Ocean (L12), HMS]]

Versie van 11 mrt 2010 20:49

HMS Ocean (L12) is een amfibisch transportschip van de Royal Navy en werd in 1998 in dienst genomen.

Achtergrond

Aan de wereldwijde aanwezigheid van de Royal Navy kwam in de jaren zestig, met het verdwijnen van het "Empire", een einde. Voortaan zou de rol voornamelijk op de oceanen liggen bij het schaduwen en (indien nodig) uitschakelen van Russische onderzeeboten. Omvangrijke amfibische strijdkrachten werden derhalve steeds minder een vanzelfsprekendheid. Bezuinigingen eisten voorts hun tol op de omvang van de vloot. Rond 1970 werden vijf vliegdekschepen, waaronder de beide commando-carriers Albion en Bulwark, uit dienst genomen. Weliswaar kreeg van de 2 resterende vliegdekschepen de Hermes een secundaire taak bij het ondersteunen van amfibische acties met helikopters, maar in de praktijk was dit schip voornamelijk ingezet als kern van anti-onderzeeboot eskaders.

De amfibische capaciteit van de Royal Navy was in de jaren zeventig en tachtig van de 20e eeuw derhalve beperkt tot 2 doklandingsschepen van de Fearless-klasse en 6 kleine vrachtschepen.

Tijdens de Falklandoorlog werd het gemis van een helikoptercarrier voor het ondersteunen van een amfibische landing danig gevoeld. Reden waarom de Royal Navy een beroep moest doen op gevorderde vrachtschepen, die met veel kunst- en vliegwerk voor dat doel werden ingezet. Later in de jaren tachtig en negentig werd regelmatig één van de drie lichte vliegdekschepen van de Invincibleklasse ingezet voor het transporteren van mariniers. Een noodoplossing, want die schepen zijn daarvoor niet ontworpen en ontberen de accommodatie om troepen te huisvesten.

Pas na de val het IJzeren Gordijn en het einde van de Koude Oorlog, omstreeks 1989, lieten de budgetten ruimte toe om over een andere samenstelling van de marine na te denken. Ook de periode daarna, waarin o.a. de Golfoorlog plaatshad, maakte duidelijk dat een toekomstige rol voor de Royal Navy meer op het land, althans op het raakvlak zee en land, dan op de oceanen zou liggen.

Ontwerp

Het ontwerp van de Ocean is gedeeltelijk gebaseerd op dat van de Invincible-klasse vliegdekschepen, maar zoveel mogelijk naar civiele stafeisen aangepast. Het schip heeft uitsluitend diesels als voortstuwing (en geen gasturbines), waardoor de maximum snelheid beperkt is tot ongeveer 18 knopen. Het schip heeft een vliegdek en hangar over de volle lengte en ruimte voor ongeveer 700 mariniers. Aan davits kunnen 4 landingsvaartuigen van het LCVP type worden meegenomen.

In 1993 werd met de bouw begonnen en in 1995 werd het schip te water gelaten. Op 20 februari 1998 werd het schip op de werf van Vickers Shipbuilding Engineering Ltd. door de Britse koningin in dienst gesteld.

Helikopters en vliegtuigen

Afhankelijk van grootte: ongeveer 18 stuks. Meestal 12 transporthelikopters (Sea King en Chinook) en 6 Apache AH-64 gevechtshelikopters. Er zijn beperkte operatiemogelijkheden voor Harrier Gr.Mk.7 jachtvliegtuigen.

Trivia

De Ocean is het zesde schip van deze naam. De vorige Ocean was een licht vlootvliegdekschip van de Colossus-klasse, dat op 30 juni 1945 in dienst werd gesteld. Op 3 december 1945 had dat schip de primeur van de eerste landing van een straalvliegtuig, een De Havilland Vampire, aan boord van een vliegdekschip.

Een zusterschip van de vijfde Ocean was de Venerable, die in 1948 als Karel Doorman bij de Koninklijke Marine in dienst kwam.

De Ocean arriveerde 11-maart-2010 in Rotterdam, waar zij een beleefdheids bezoek aflegde na een NAVO oefening.