Afkondiging van de wet: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
10 bytes toegevoegd ,  12 jaar geleden
linkfix wet in de formele zin en appendix toegevoegd
k (lf, Help mee!, met AWB)
(linkfix wet in de formele zin en appendix toegevoegd)
De '''afkondiging van een wet''' (in de formele zin) is in [[België]] de handeling waarbij de [[Koning (titel)|koning]] als hoofd van de [[uitvoerende macht]] het bestaan van de [[wet in formele zin|wet in de formele zin]] (van het [[Parlement]]) bevestigt en de uitvoering ervan beveelt. Artikel 109 van de [[Grondwet]] bepaalt: 'De Koning bekrachtigt de wetten en kondigt ze af'.
 
De afkondiging van de wet impliceert ook de bevestiging door de Koning dat de wet op regelmatige wijze tot stand is gekomen. De wetten in de formele zin moeten, wanneer ze een [[aangelegenheid als bedoeld in artikel 77 van de Grondwet]] betreffen, worden aangenomen door de [[Kamer van volksvertegenwoordigers]] en de [[Senaat (België)|Senaat]]. Kamer en Senaat moeten identiek dezelfde tekst hebben aangenomen. Het afkondigen van de wet door de Koning houdt in het bijzonder in dat de Koning bevestigt dat de wet door Kamer én Senaat in dezelfde bewoordingen is goedgekeurd.
De afkondigingsformule is voor de wetten in de formele zin bij wet vastgesteld: 'Kondigen deze wet af, bevelen dat zij met 's Lands zegel zal worden bekleed en door het [[Belgisch Staatsblad]] zal worden bekendgemaakt' (artikel 3, van de wet van [[31]] [[mei]] [[1961]]).
 
Een zgn. [[oorlogsbesluitwet]], die beschouwd werd als een regelmatige akte van de [[wetgevende macht]], werd eveneens afgekondigd. Aldus gaf de [[regering]] in [[Londen]] te kennen dat een dergelijke [[besluitwet]] volkomen gelijkwaardig was aan de [[wet in de formele zin]].
 
Hetgeen gezegd werd over de draagwijdte en de betekenis van de afkondiging van een wet (dat niemand in de plaats van de Koning mag onderzoeken of een wet regelmatig is tot stand gekomen) geldt mutatis mutandis ook voor de afkondiging van een [[decreet]] of van een [[ordonnantie]].
 
{{Appendix||2=
 
==Bronnen==
( Bronnen, noten en/of referenties:
*Velaers, J. (1999) ''De grondwet en de Raad van State, afdeling wetgeving, vijftig jaar adviezen aan wetgevende vergaderingen, in het licht van de rechtspraak van het Arbitragehof, Antwerpen'' - Apeldoorn, Maklu, blz. 388. )
 
}}
Velaers, J. (1999) De grondwet en de Raad van State, afdeling wetgeving, vijftig jaar adviezen aan wetgevende vergaderingen, in het licht van de rechtspraak van het Arbitragehof, Antwerpen - Apeldoorn, Maklu, blz. 388. )
 
[[Categorie:Rechtspraak in België]]
77.573

bewerkingen

Navigatiemenu