Severinus Desiré Emanuels: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Bart Versieck (overleg | bijdragen)
kGeen bewerkingssamenvatting
Bart Versieck (overleg | bijdragen)
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
'''Severinus Désiré Emanuels''' ([[Rotterdam]], [[27 februari]] [[1910]]) is een [[Nederland]]s [[politicus]] en [[diplomaat]].
'''Severinus Désiré Emanuels''' ([[Rotterdam]], [[27 februari]] [[1910]]) was een [[Nederland]]s [[politicus]] en [[diplomaat]].


Aan de [[Rijksuniversiteit Utrecht]] behaalde hij een [[doctoraal]] in zowel de Rechten, Letteren als Wijsbegeerte. Van 1934 tot 1950 was hij werkzaam als rechterlijk ambtenaar in [[Nederlands-Indië]] en later [[Indonesië]]. In 1948 was hij adviseur van de Federale Conferentie [[Bandoeng]].
Aan de [[Rijksuniversiteit Utrecht]] behaalde hij een [[doctoraal]] in zowel de [[Rechten]], [[Letteren]] als [[Wijsbegeerte]]. Van [[1934]] tot [[1950]] was hij werkzaam als rechterlijk [[ambtenaar]] in [[Nederlands-Indië]] en later [[Indonesië]]. In [[1948]] was hij adviseur van de Federale Conferentie [[Bandoeng]].


Nadat [[Johannes Buiskool]] ontslag had genomen als [[premier]] van [[Suriname]] volgde in september 1952 een wijziging in de regeringsraad waarbij [[Adriaan Alberga|Alberga]] premier werd en Emanuels landsminister van Financiën werd. Ook na het overlijden van Alberga, waarna [[Archibald Currie]] premier werd, behield hij die portefeuille.
Nadat [[Johannes Buiskool]] ontslag had genomen als [[premier]] van [[Suriname]] volgde in september [[1952]] een wijziging in de regeringsraad waarbij [[Adriaan Alberga|Alberga]] premier werd en Emanuels lands[[minister]] van [[Ministerie van Financiën|Financiën]]. Ook na het overlijden van Alberga, waarna [[Archibald Currie]] [[premier]] werd, behield hij die portefeuille.


In de periode 1956 tot 1958 was hij lid van de ambassaderaad in [[Washington]]. Suriname werd [[diplomatie]]k vertegenwoordigd door Nederland, maar op voor Suriname belangrijke posten werd een Surinaamse [[diplomaat]] met de rang van Raad benoemd.
In de periode [[1956]] - [[1958]] was hij lid van de [[ambassade]]raad in [[Washington]]. Suriname werd [[diplomatie]]k vertegenwoordigd door Nederland, maar op voor Suriname belangrijke posten werd een Surinaamse diplomaat met de rang van Raad benoemd.


Na de [[Staten van Suriname|Staten]]-verkiezingen van 25 juni 1958 werd Emanuels premier en minister van Algemene Zaken en Binnenlandse Zaken.
Na de [[Staten van Suriname|Staten]]-verkiezingen van [[25 juni]] [[1958]] werd Emanuels premier en [[Ministerie van Algemene Zaken|minister van Algemene Zaken]] en [[Ministerie van Binnenlandse Zaken|Binnenlandse Zaken]].

Het is momenteel niet geweten of hij eigenlijk nog altijd in leven is aan 100 jaar.


==Kabinet 1958==
==Kabinet 1958==
Regel 19: Regel 21:
Algemene Zaken en Binnenlandse Zaken
Algemene Zaken en Binnenlandse Zaken
|
|
S. D. Emanuels (NPS)<br /><small>(tevens premier)</small>
S.D. Emanuels (NPS)<br /><small>(tevens premier)</small>
|-
|-
|
|
Regel 69: Regel 71:


==Externe link==
==Externe link==

*[http://www.parlement.com/9291000/biof/15560 Mr.Drs. S.D. Emanuels] (www.parlement.com)
* [http://www.parlement.com/9291000/biof/15560 Mr.Drs. S.D. Emanuels] (www.parlement.com)


{{StartOpvolging}}
{{StartOpvolging}}

Versie van 17 mrt 2010 19:54

Severinus Désiré Emanuels (Rotterdam, 27 februari 1910) was een Nederlands politicus en diplomaat.

Aan de Rijksuniversiteit Utrecht behaalde hij een doctoraal in zowel de Rechten, Letteren als Wijsbegeerte. Van 1934 tot 1950 was hij werkzaam als rechterlijk ambtenaar in Nederlands-Indië en later Indonesië. In 1948 was hij adviseur van de Federale Conferentie Bandoeng.

Nadat Johannes Buiskool ontslag had genomen als premier van Suriname volgde in september 1952 een wijziging in de regeringsraad waarbij Alberga premier werd en Emanuels landsminister van Financiën. Ook na het overlijden van Alberga, waarna Archibald Currie premier werd, behield hij die portefeuille.

In de periode 1956 - 1958 was hij lid van de ambassaderaad in Washington. Suriname werd diplomatiek vertegenwoordigd door Nederland, maar op voor Suriname belangrijke posten werd een Surinaamse diplomaat met de rang van Raad benoemd.

Na de Staten-verkiezingen van 25 juni 1958 werd Emanuels premier en minister van Algemene Zaken en Binnenlandse Zaken.

Het is momenteel niet geweten of hij eigenlijk nog altijd in leven is aan 100 jaar.

Kabinet 1958

Ministerie Minister

Algemene Zaken en Binnenlandse Zaken

S.D. Emanuels (NPS)
(tevens premier)

Economische Zaken

P.A.M. van Philips (PSV)

Financiën

J. Sedney (NPS)

Justitie en Politie

H. Shriemisier (VHP)

Landbouw, Veeteelt en Visserij

S. Rambaran Mishre (VHP)

Onderwijs en Volksontwikkeling

A.J. Morpurgo (PSV)

Opbouw

F.E. Essed (NPS)

Openbare Werken en Verkeer

V.M. de Miranda (onafhankelijk)

Sociale Zaken en Volksgezondheid

E.M.L. Ensberg (NPS)

In 1962 nam Hemradj Shriemisier ontslag als minister van Justitie en Politie nadat tegen hem een proces begonnen was, waarna Emanuels tijdelijk Justitie en Politie erbij nam.

Na zijn premierschap wat in 1963 eindigde was hij nog een jaar Gevolmachtigd minister van Suriname in Nederland.

In 1968 werd Emanuels buitengewoon en gevolmachtigd ambassadeur in Trinidad en Tobago waarna hij die functie voor Barbados (in 1969) en Guyana (in 1970) erbij kreeg. In beide gevallen bleef de standplaats de hoofdstad van Trinidad en Tobago: Port of Spain.

Externe link

Voorganger:
J.C. Curiël
Landsminister van Financiën van Suriname
1952 - 1955
Opvolger:
W.G.H.C.J. Smit
Voorganger:
J.H.E. Ferrier
Premier van Suriname
1958 - 1963
Opvolger:
J.A. Pengel
Voorganger:
J.H.E. Ferrier
Minister van Binnenlandse Zaken
1958 - 1963
Opvolger:
J.A. Pengel
Voorganger:
H. Shriemisier
Minister van Justitie en Politie (a.i.)
1962 - 1963
Opvolger:
S. Rambaran Mishre
Voorganger:
R.H. Pos
Gevolmachtigd minister van Suriname
1963 - 1964
Opvolger:
J.F.E. Einaar