Clodia: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
17 bytes verwijderd ,  11 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
k (Botgeholpen doorverwijzing: Catullus - Verwijzing(en) gewijzigd naar Gaius Valerius Catullus)
'''Clodia Pulchra''' was een dochter van [[Appius Claudius Pulcher (consul in 79 v. Chr.)|Appius Claudius Pulcher]], die in 79 v. Chr. consul was, en een onbekende moeder. Ze was een halfzuster van o.a. [[Publius Clodius Pulcher]] (de beruchte bendeleider) en van [[Appius Claudius Pulcher (consul in 54 v.Chr.)]], die dezelfde vader, maar een andere moeder hadden.
 
Clodia heette oorspronkelijk Claudia, maar ging haar naam volgens de volkse uitspraak spellen - net als haar halfbroer Publius Clodius - om zich populairder te maken bij dehet [[plebejer|plebejers]]volk. Zij was getrouwd met [[Quintus Caecilius Metellus Celer]] en wordt daarom ook wel '''Clodia Metelli''' genoemd. Het was een publiek geheim dat zij haar echtgenoot vaak ontrouw was. Nog vóór de dood van Metellus (in 59 v.Chr.) stond ze in aristocratische kringen bekend als een van de meest losbandige vrouwen van Rome. In zijn redevoering ''Pro Caelio'' beschuldigt Cicero haar ervan haar echtgenoot met vergif te hebben omgebracht.
 
De dichter [[Gaius Valerius Catullus|Catullus]] heeft haar naam vereeuwigd, omdat hij haar in zijn gedichten (hoogstwaarschijnlijk) voorgesteld heeft als zijn geliefde ''[[Lesbia]]''. Ook met [[Marcus Caelius Rufus]], een jongeman uit de bende van [[Catilina]], heeft zij een relatie gehad, maar Caelius brandmerkte haar later als ''quadrantaria Clytaemnestra'' (d.i. ''[[Klytaimnestra]] van een kwartje'').
2.323

bewerkingen

Navigatiemenu