Julius Maggi: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
VolkovBot (overleg | bijdragen)
k robot Erbij: de:Julius Maggi
wikificatie
Regel 1: Regel 1:
{{wiu|Lijkt enkel nog maar een inleiding.|2=2010|3=03|4=09}}
{{wiu|Lijkt enkel nog maar een inleiding.|2=2010|3=03|4=09}}
[[Bestand:Julius Maggi.jpg|thumb|Julius Maggi ''(± 1900)'']]
[[Bestand:Julius Maggi.jpg|thumb|Julius Maggi ''(± 1900)'']]
'''Julius Michael Johannes (Julius) Maggi''' (* [[Frauenfeld]], [[9 oktober 1846]], [[ 19 oktober 1912]]) is de oprichter van het bedrijf [[Maggi]]. Na een moeilijke jeugd begint hij in 1863 aan een handelsopleiding in [[Bazel (Zwitserland)|Bazel]]. Deze opleiding breekt hij voortijdig af waarna hij bij een [[maalderij]] in Basel aan het werk gaat. Door zijn ondernemerslust krijgt hij in 1869 de kans om de [[Hammersmühle]] in het [[Kempttal]] van zijn vader over te nemen. Maggi probeert de crisis waarin de maalderij op dat moment verkeert het hoofd te bieden door nieuwe bedrijfsactiviteiten te ontwikkelen. Zijn nieuwsgierigheid en drang tot experimenteren worden gestimuleerd wanneer hij over de denkbeelden van dokter [[Fridolin Schuler]] hoort. Deze had tijdens zijn werkzaamheden als Zwitsers fabrieksinspecteur ideeën ontwikkeld om de voeding van de werkende bevolking, waarmee het in die tijd slecht gesteld is, te verbeteren.
'''Julius Michael Johannes (Julius) Maggi''' ([[Frauenfeld]], [[9 oktober]] [[1846]] -- [[19 oktober]] [[1912]]) is de oprichter van het bedrijf [[Maggi]].
Na een moeilijke jeugd begint hij in 1863 aan een handelsopleiding in [[Bazel (Zwitserland)|Bazel]]. Deze opleiding breekt hij voortijdig af waarna hij bij een [[maalderij]] in Basel aan het werk gaat. Door zijn ondernemerslust krijgt hij in 1869 de kans om de [[Hammersmühle]] in het [[Kempttal]] van zijn vader over te nemen. Maggi probeert de crisis waarin de maalderij op dat moment verkeert het hoofd te bieden door nieuwe bedrijfsactiviteiten te ontwikkelen. Zijn nieuwsgierigheid en drang tot experimenteren worden gestimuleerd wanneer hij over de denkbeelden van dokter [[Fridolin Schuler]] hoort. Deze had tijdens zijn werkzaamheden als Zwitsers fabrieksinspecteur ideeën ontwikkeld om de voeding van de werkende bevolking, waarmee het in die tijd slecht gesteld is, te verbeteren.

<br>
Als oplossing voor voedingsproblemen onder de werkende bevolking, kwam Schuler met een volksvoedingsmiddel dat bestaat uit peulvruchten. Dit middel is een goedkope bron van eiwitten, hebben een hoge voedingswaarde, zijn licht verteerbaar en voor een redelijke prijs te krijgen. Samen met Schuler begint MAGGI aan de ontwikkeling van het nieuwe product en eind 1884 wordt het eerste industrieel geproduceerde peulvruchtenpoeder op de markt gebracht.
Als oplossing voor de voedingsproblemen van de werkende bevolking kwam Schuler met een volksvoedingsmiddel dat bestond uit [[peulvrucht]]en. Het was een goedkope bron van [[Proteïne|eiwit]]ten, had een hoge voedingswaarde, was licht verteerbaar en voor een redelijke prijs te krijgen. Samen met Schuler ontwikkelde Julius Maggi dit nieuwe product en eind 1884 werd het eerste industrieel geproduceerde peulvruchtenpoeder op de markt gebracht.
Een doorbraak blijft helaas uit, maar dit weerhoudt Maggie er niet van om verder te gaan met zijn onderzoek. In 1886 breidt hij het aanbod uit met de kant-en-klare soepen van MAGGI, die daarna geleidelijk in de plaats komen van het peulvruchtenpoeder. Datzelfde jaar lanceert hij de legendarische MAGGI-aroma in het opvallende bruine flesje met de lange hals. Dit product wordt zo populair dat de kruidenplant [[lavas]], die een soortgelijke smaak heeft, in de volksmond MAGGI-kruid gaat heten, ook al is deze plant helemaal geen bestanddeel van de aroma.
Een doorbraak bleef echter uit, maar dit weerhield Maggie er niet van om verder te gaan met de ontwikkeling. In 1886 breidde hij het aanbod uit met [[kant-en-klaar]] soepen waarvan het peulvruchtenpoeder naast [[smaakstof]]fen een belangrijk ingrediënt vormde. Datzelfde jaar lanceerde hij het legendarisch geworden Maggi-aroma in het bruine flesje met de lange hals. Dit product werd zo populair dat de kruidenplant [[lavas]], die een soortgelijke smaak heeft, in de volksmond Maggi-kruid ging heten, ook al is deze plant helemaal geen bestanddeel van het aroma.


[[bg:Юлиус Маги]]
[[bg:Юлиус Маги]]
Regel 14: Regel 16:
[[pl:Julius Maggi]]
[[pl:Julius Maggi]]
[[ru:Магги, Юлиус]]
[[ru:Магги, Юлиус]]

[[Categorie:Duits ondernemer]]

Versie van 22 mrt 2010 09:31

Dit artikel komt mogelijk voor verwijdering in aanmerking.
Het overleg hierover wordt gevoerd op deze discussiepagina. Iedereen is welkom daaraan bij te dragen. Zie voor meer informatie: Waarom staat mijn artikel op de beoordelingslijst.
Voel je vrij het artikel te bewerken. Haal de pagina echter niet leeg en verwijder deze boodschap niet voordat de discussie gesloten is.

Julius Maggi (± 1900)

Julius Michael Johannes (Julius) Maggi (Frauenfeld, 9 oktober 1846 -- 19 oktober 1912) is de oprichter van het bedrijf Maggi.

Na een moeilijke jeugd begint hij in 1863 aan een handelsopleiding in Bazel. Deze opleiding breekt hij voortijdig af waarna hij bij een maalderij in Basel aan het werk gaat. Door zijn ondernemerslust krijgt hij in 1869 de kans om de Hammersmühle in het Kempttal van zijn vader over te nemen. Maggi probeert de crisis waarin de maalderij op dat moment verkeert het hoofd te bieden door nieuwe bedrijfsactiviteiten te ontwikkelen. Zijn nieuwsgierigheid en drang tot experimenteren worden gestimuleerd wanneer hij over de denkbeelden van dokter Fridolin Schuler hoort. Deze had tijdens zijn werkzaamheden als Zwitsers fabrieksinspecteur ideeën ontwikkeld om de voeding van de werkende bevolking, waarmee het in die tijd slecht gesteld is, te verbeteren.

Als oplossing voor de voedingsproblemen van de werkende bevolking kwam Schuler met een volksvoedingsmiddel dat bestond uit peulvruchten. Het was een goedkope bron van eiwitten, had een hoge voedingswaarde, was licht verteerbaar en voor een redelijke prijs te krijgen. Samen met Schuler ontwikkelde Julius Maggi dit nieuwe product en eind 1884 werd het eerste industrieel geproduceerde peulvruchtenpoeder op de markt gebracht. Een doorbraak bleef echter uit, maar dit weerhield Maggie er niet van om verder te gaan met de ontwikkeling. In 1886 breidde hij het aanbod uit met kant-en-klaar soepen waarvan het peulvruchtenpoeder naast smaakstoffen een belangrijk ingrediënt vormde. Datzelfde jaar lanceerde hij het legendarisch geworden Maggi-aroma in het bruine flesje met de lange hals. Dit product werd zo populair dat de kruidenplant lavas, die een soortgelijke smaak heeft, in de volksmond Maggi-kruid ging heten, ook al is deze plant helemaal geen bestanddeel van het aroma.