Myrtilus: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen verandering in de grootte ,  11 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
k (robot Erbij: sv:Myrtilos)
'''Myrtilus''' ('''[[Oud-Grieks]]:''' {{grc|Μυρτίλος}} / Myrtílos) is in de [[Griekse mythologie]] een zoon van [[Hermes (mythologie)|Hermes]] en al naargelang de bron [[Cleobule]]<ref>Hygin., ''Poet. Astr.'' II 13.</ref> of [[Phaethusa]].<ref>Schol., ''ad Apollon. Rhod.'' I 752.</ref>
 
Hij was de wagenmenner van koning [[OenomausOinomaos]] van [[Pisa (Griekenland)|Pisa]], die de gewoonte had mannen die met zijn dochter [[Hippodameia]] wilden huwen tot een wagenwedren uit te dagen, en hen indien zij verloren te doden. Toen [[Pelops]] naar Hippodameia's hand dong, wist hij Myrtilus ertoe te overhalen de wagen van Oenomaus te saboteren in ruil voor het halve koninkrijk en de eerste nacht met Hippodameia. Door de sabotage kwam Oenomaus om en won Pelops, maar toen Myrtilus probeerde Hippodameia aan te randen werd hij door Pelops in zee gegooid. Al verdrinkend vervloekte hij Pelops en diens nageslacht.
 
Om Hermes te verzoenen liet Pelops een monument voor Myrtilus bouwen in de [[hippodroom]] van [[Olympia (stad)|Olympia]]. Ongevallen tijdens de Olympische wedrennen werden toegeschreven aan de geest van Myrtilus, die de paarden schrik aanjoeg.
Anonieme gebruiker

Navigatiemenu