Afrotropisch gebied: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Svdmolen (overleg | bijdragen)
naar en:
(geen verschil)

Versie van 25 sep 2005 12:56

Bestand:Afrotropic.png

Het afrotropisch gebied is het landareaal van Afrika beneden de Sahara, het zuidelijke deel van het Arabisch schiereiland en het zuiden van Iran.

Het begrip wordt vaak in de biologie gebruikt om het verspreidingsgebied van diersoorten te specificeren. Andere belangrijke biologische arealen zijn bijvoorbeeld het palearctisch gebied, het nearctisch gebied, het neotropisch gebied, en het australazische gebied.

Het afrotropisch gebied wordt in het oosten, westen en zuiden door oceanen omgeven. In het noorden vormt het zeer de droge en hete Sahara een natuurlijke barrière, waardoor er bijna geen uitwisseling is tussen de diersoorten uit het palearctisch gebied.

Madagascar en verschillende naburige eilanden zijn een subregio van deze ecozone, met een groot aantal endemische taxa zoals de Maki's. Madagascar en de Seychellen behoorden in een ver verleden tot het supercontinent Gondwana, en zijn tientallen miljoenen jaren geleden afgedreven van het continent Afrika.

Door het gezamenlijke verleden met onder andere het australazische gebied, zijn verschillende diersoorten uit deze gebieden aan elkaar verwant.