Ad Bouman: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Kleuske (overleg | bijdragen)
-reclame Versie 20628060 van 83.119.94.44 (overleg) ongedaan gemaakt.
MrBlueBot (overleg | bijdragen)
Regel 77: Regel 77:


[[Categorie:Nederlands radio-dj|Bouman, Adriaan]]
[[Categorie:Nederlands radio-dj|Bouman, Adriaan]]
[[Categorie:Nederlands producer|Bouman, Adriaan]]
[[Categorie:Nederlands producent|Bouman, Adriaan]]
[[Categorie:Veronica Omroep Organisatie]]
[[Categorie:Veronica Omroep Organisatie]]
[[Categorie:Nederlands ondernemer|Bouman, Adriaan]]
[[Categorie:Nederlands ondernemer|Bouman, Adriaan]]

Versie van 17 apr 2010 15:49

Adriaan Bouman (roepnaam Ad) (Amsterdam, 30 mei 1947) is een Nederlandse geluidstechnicus, producer, diskjockey en media-ondernemer. Zijn bijnaam is De Meester.

Opleiding

Al tijdens zijn studie op de MTS (Philips-school) was Bouman thuis bezig met het maken van radioprogramma's. Na het behalen van zijn eindexamen ging hij de studie zendertechnicus volgen bij Koninklijke Philips Electronics N.V. in Huizen. Deze opleiding duurde slechts 3 maanden.

Radio Veronica

Op 14 november 1965 werd hij als programma-technicus aangenomen bij zeezender Radio Veronica. In februari 1967 begon hij in het programma Muziek bij de lunch van Jan van Veen, de Adje Bouman Top Tien (afgekort tot ABTT). Opvallend was Ad's platenkeus. Deze week nogal af van het reguliere muziekformat van het programma. Toenmalig programmaleider Joost den Draaijer (echte naam: Willem van Kooten) vond de ABTT niet passen in het programma dat zich richtte op de huisvrouw en daarom werd de Top 10 verplaatst naar Joost mag het weten op de woensdagavond. Dat duurde tot eind 1968. Toen Van Kooten met ruzie vertrok bij Veronica staakte Bouman uit protest zijn ABTT.

Lex Harding benaderde Bouman om zijn ABTT in zijn programma Lexjo in mei 1970 te hervatten. Vanwege het vertrek van programmaleider Jan van Veen naar Radio Noordzee werd Rob Out de nieuwe programmaleider bij de radiopiraat. Het programma-item werd zo populair dat er een Adje Bouman fanclub werd opgericht, met als fanatiekste lid Sieb Kroeske. Het programma werd ook gehaat, net als Bouman himself: ook een Anti-Adje Bouman fanclub zag het levenslicht.

In 1972 werd in juni een ABTT Top 101 uitgezonden, hetgeen al aangeeft hoe chaotisch de lijst vaak was. Een nummer 0 was niet ongewoon, net als in de huidige hitlijsten van Kink FM. Ook een nummer 7b kon er gewoon mee door. De lijst parodieerde aldus de gewone hitparades.

De laatste Ad Bouman Top 10 op zeezender Radio Veronica werd op maandag 26 augustus 1974 van 19.00 uur tot 21.00 uitgezonden op de 538 meter.

Geluidsproducties

Bouman is gek op tunes en jingles. Hij verknipte ze of liet ze opnieuw in het Nederlands inzingen. Ook actuele Top 40-hits werden gebruikt voor nieuwe Veronica-jingles. Door zijn soms sublieme en vakkundige (her)montages kreeg hij de bijnaam De Meester.

Bouman was ook producer van diverse artiesten of bands. Zijn eerste productie was de single Maybe Someday in 1969 voor BZN. Daarna volgde de hit Nightingale van de Amsterdamse groep George Cash. Ook de Utrechtse popgroep Unit Gloria (met Robert Long) benaderde Bouman om hun platen te produceren. Dat ging zo door na Long's vertrek uit de band in april 1972. Toen Bonnie St. Claire zich bij de groep voegde ging Peter Koelewijn hun platen produceren.

Bouman is een groot liefheber van o.a. psychedelische rock, symfonische rock en hardrock. De muzikanten die deze muziek begin jaren zeventig maakten waren wars van hitparades en singles: zij speelden het liefst langdurende voor een leek ontoegankelijke stukken muziek. Bijna alle muzikanten waren aan het conservatorium afgestudeerd en keken neer op beatmuziek en andere populaire muziek. Blues, funk, jazz en klassieke muziek lagen hen beter. Daar Veronica deze muziek toch populairder wilde maken en Bouman het in zijn ABTT wilde kunnen laten horen ging vaak de schaar in de te lange lp-stukken.

Ook door de Veronica-geluidstechnici Juul Geleick en Sytze Gardenier werden platen vakkundig ingekort. Zo werden er kortere versies gemaakt van o.a. Suite: Judy blue eyes van Crosby, Stills & Nash en Whole lotta love van Led Zeppelin. Bouman was verantwoordelijk voor; In-a-gadda-da-vida van Iron Butterfly, I feel allright van James Brown, Halo of flies van Alice Cooper, Child in Time van Deep Purple, One of these days van Pink Floyd, Tubular bells van Mike Oldfield en A friend of mine van Fields (Ad Boumans favoriete plaat).

In 1973 introduceerde Bouman de LP Top 50 Allertijden, waaruit dankzij zijn knip- en plakwerk een uitzending van een werkdag te maken viel.

Vanaf 1970 was Bouman met de Veronica-diskjockeys betrokken bij het samenstellen van verzamelelpees en boeken over hitparades (Hitdossier) en zeezenders.

Veronica aan land

Op 31 augustus 1974 viel het doek voor de zeezenders. Bouman werd deel van het groepje (Harding, Out, Kroeske) dat wekelijks de Tipparade samenstelde en de Alarmschijf verkoos. Bouman c.s. gingen in het voorjaar van 1975 ook verder met de Veronica Drive-In Show, die zo populair werd dat de voor de aankondigingen gebruikte ex-Radio Veronica-tune The horse van (Cliff Nobles & Co.), in september 1975 de Top 10 van de Top 40 bereikte.

De VOO kreeg in april 1976 zendtijd toegewezen als aspirant omroep. Bouman publiceerde vanaf januari 1977 zijn ABTT in het nieuwste popblad Hitkrant onder de naam Levi's Top 10. Toen de VOO halverwege 1977 de C-status bereikt had werd de lijst op vrijdagavond op Hilversum 3 door Bart van Leeuwen gepresenteerd.

In 1978 nam Bouman (als producer) met de groep Balloon, opvolger van Teach In het Amerikaanse jinglepakket The power op in de Soundpush Studio in Blaricum. Ook het idee voor het televisieprogramma Countdown ontstond in die tijd. In Countdown Café, de radioversie, was Bouman opnameleider van live-opnamen van de optredende popartiesten. Toen het beginnende Ierse band U2 in mei 1982 in Lochem optrad met I will follow beviel Bono de opname zo goed dat er een single van werd gemaakt. Dit was het eerste hitsucces voor de groep op het Europese continent. De manager van U2 beloofde credits op het label van de single, maar kwam dat niet na.

Op Hilversum 1, later Radio 2 was Bouman de muzieksamensteller van de Veronica-woensdag. In 1992 presenteerde hij samen met Rob Stenders een paar maanden op Radio 2 de quiz Het is maar een spelletje.

Tweede radiocarrière

In 1995 verliet Veronica het omroepbestel en ging het commerciële pad op [1]. Met Michael Bakker organiseerde Bouman een Veronica-revival in augustus 1999, "Veronica 1224", vanuit de oude Veronica-villa op het Hilversumse Lapersveld, in 2004 herhaald als "The Neverending Story", in samenwerking met het nieuwe Radio Veronica.

Voor adverteerders geldt oude glorie niet. Robert Jensen vond dat Bouman niet meer paste in het nieuwe Veronica. Na een dienstverband van bijna 35 jaar moest hij in 2000 met een afkoopregeling vertrekken.

Met Michael Bakker startte hij de regionale zender Radio Gooiland, het latere Okay FM. In 2001 vormde dat zich om tot het landelijke radiostation, Radio 192. Bouman was programmaleider en verantwoordelijk voor het format. Ook presenteerde hij een eigen programma, "Music Memories". In 2003 verloor men door financiële problemen de AM-frequentie. Ook het niet verkrijgen van een etherfrequentie, men zond nog uit via de kabel, als webradio en als satellietradio, betekende het einde van het avontuur.

In 2001 richtte hij met Bruno De Vos en Will Luikinga de Stichting Nederlandse Muziek (SNM)[2] op, die zich bezig houdt met het bevorderen van populaire en popmuziek uit Nederland, muziek die volgens de stichting tot een stiefkindje is verworden. De SNM heeft een eigen internetradiostation, Radio Rembrandt[3]; deze beide organisaties zijn in 2008 failliet verklaard[4].

In 2004 richtte Bouman in Zeewolde met Erwin Kettmann en Hans Klaasen (neef van Minister van Doorn!) internetradiostation Laserradio[5] op.

In 1990 richtte hij tevens de Stichting Norderney[6] op, die het beheer zou voeren over de radio-erfenis van Radio Veronica. Dit naast de Vereniging Veronica[7], dat de activiteiten uit het VOO-verleden voortzet. Aan de Stichting Norderney is een webradio verbonden, Veronica 192[8], waarop Bouman een keur aan muziek en originele opnamen van Veronica-programma's uit het archief van de zeezender laat horen. Dat archief is op 31 augustus 1974 afgesloten.

In 2009 werd bekend dat Ad Bouman dj word bij Simone FM. Met zijn eigen ABTT. Dit is op vrijdagavond.

Politiek

In september 2006 wordt bekend dat Bouman een gesprek heeft gehad met de Partij voor Nederland van Hilbrand Nawijn en een eventueel Tweede Kamerzetel ambieert met als specialismen cultuur- en mediabeleid [9]. Hij ziet van medewerking af.

Trivia

Samen met de Radio Veronica-diskjockeys Hans Mondt, Tom Collins, Gerard de Vries en Klaas Vaak nam Bouman in 1970 onder de naam De Binkies de carnavalshit "Met carnaval" op. De plaat, geproduceerd door Peter Koelewijn, reikte niet verder dan de Tipparade.

Ads zoon Marcel Bouman, diskjockey bij KXradio, heeft een soortgelijke hitlijst als de ABTT, de Marcel Bouman Top Tien, de MBTT[10].

Discografie

Singles

Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Met carnaval 10-1-1970 tip als lid van De Binkies

Externe links

[bron?]