Tien voor Taal: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Martijn600 (overleg | bijdragen)
kGeen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 35: Regel 35:
[[Categorie:Quiz]]
[[Categorie:Quiz]]
[[Categorie:Nederlands televisieprogramma]]
[[Categorie:Nederlands televisieprogramma]]
[[Categorie:Programma van de VRT]]
[[Categorie:Programma van één]]
[[Categorie:Programma van de VARA]]
[[Categorie:Programma van de VARA]]
[[Categorie:Programma van de TROS]]
[[Categorie:Programma van de TROS]]

Versie van 28 apr 2010 14:44

Tien voor Taal is een televisiequiz en taalspel tussen een Vlaams en een Nederlands team, sinds 1989 uitgezonden door verschillende omroepen waaronder VARA, TROS en KRO in Nederland, en VRT (voorheen BRT) in Vlaanderen. Sinds 2006 is het programma alleen nog bij de KRO te zien. Producent van het spelprogramma is Endemol, voorheen John de Mol Produkties. Sinds het voorjaar van 2009 wordt het spel alleen nog door Anita Witzier gepresenteerd.

Het spel wordt gespeeld met twee teams van drie personen, bestaande uit bekende Vlamingen en Nederlanders. Elke aflevering komt een andere discipline aan bod.

In de finale strijden de beste spelers van elk team tegen elkaar. Tijdens dit eindspel moeten binnen één minuut tien juiste woordbetekenissen worden geraden.

In de begindagen van het televisieprogramma bij de VARA was het spel louter een Nederlands onderonsje. Pas later werd het een competitie tussen de talenkennis van Nederlanders en Vlamingen. Vanaf 21 januari 2009 krijgt het programma een nieuwe opzet en doen er weer alleen maar Nederlanders mee.[1]

Er zijn ook puzzelboekjes die onder de titel 10 voor Taal verschijnen. Ze werden aanvankelijk uitgegeven door WIN Productions B.V. van Jan Meulendijks en Bart Schuil, de bedenkers van het tv-programma Tien voor Taal. In 1998 werd dit bedrijf overgenomen door uitgeverij VNU, de tv-tak WIN TV Productions ging naar John de Mol Produkties.

Presentatoren

Spelonderdelen

  • Met Andere Woorden
  • Zoek de fout
  • Cryptokronkels
  • Woordritsen
  • Spelling
  • Finale

Vroegere spelonderdelen:

  • Zinspelen
  • Etymologieronde

Spellen

Er zijn meerdere versies van Tien voor Taal op cd-rom uitgebracht,en later is is ook nog een versie voor de Nintendo DS verschenen. De Nintendo DS-versie biedt de mogelijkheid om tegen elkaar te spelen en te spelen via de Nintendo Wi-Fi Connection.

  1. 10 voor Taal voortaan zonder Belgen. Trouw (18 december 2008).