Wemeldinge: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
fixes
Regel 39: Regel 39:


== Toerisme ==
== Toerisme ==
Wemeldinge is een populair toeristendorp. In het hoogseizoen komen er vele toeristen vakantie houden. De meeste komen om het Oosterscheldegebied te bewonderen. Duiken mag ook, maar alleen op een bepaald tijdstip.
Wemeldinge is een populair toeristendorp. In het hoogseizoen komen er vele toeristen vakantie houden. De meeste komen om het Oosterscheldegebied te bewonderen, waaronder heel wat duikers.
De meeste toeristen komen naar de camping, of hebben een huisje in villapark 'de Oesterbaai'. Deze huizen worden ook door normale inwoners betrokken.
De meeste toeristen komen naar de camping, of hebben een huisje in villapark 'de Oesterbaai'. Deze huizen worden ook door normale inwoners betrokken.



Versie van 30 apr 2010 10:52

Wemeldinge
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wemeldinge (Zeeland)
Wemeldinge
Situering
Provincie Zeeland
Gemeente Kapelle
Coördinaten 51° 31′ NB, 3° 60′ OL
Algemeen
Inwoners
(1-1-2010)
3100
Foto's
De kerk van Wemeldinge
De kerk van Wemeldinge
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Wemeldinge (Zeeuws: Weumelienge) is een dorp in de Nederlandse provincie Zeeland, gelegen aan de Oosterschelde en de noordelijke monding van het Kanaal door Zuid-Beveland. Tot 1970 was het een zelfstandige gemeente, sinds die tijd is het onderdeel van de gemeente Kapelle. Het dorp heeft 3100 inwoners (1 januari 2010). De met leilinden beplante Dorpsstraat is aangewezen als beschermd dorpsgezicht.

In vroeger tijden werd vooral geleefd van de vis en oestervangst (De Oesterbaai). Inmiddels hebben toeristen het dorpje gevonden. Wemeldinge heeft anno 2004 een flinke jachthaven, tal van vakantiehuisjes en twee campings.

Tot 1992 moesten boten bij Wemeldinge gebruikmaken van 1 van de 3 sluizen die het mogelijk maakte om via het Kanaal door Zuid-Beveland de Oosterschelde te bereiken. Dit waren respectievelijk de kleine sluis, de midden sluis en de grote sluis. De kleine sluis was sinds 1973 niet meer in gebruik. Tegenwoordig wordt deze sluis gebruikt door de pleziervaart om vanuit de jachthaven de Oosterschelde op te komen.

Sinds 1992 is het echter mogelijk om rechtstreeks door te varen. Dit werd mogelijk doordat een nieuwe aftakking van het kanaal in gebruik werd genomen. De dijken langs het kanaal zijn tot deltahoogte verhoogd.

Naam

De naam Wemeldinge komt van een persoonsnaam in combinatie met -inge. Deze persoonsnaam is vermoedelijk de Germaanse naam Wimald, een verkorting van Werimbald. In het verleden is ook wel gedacht aan de naam Winiwald. Wemeldinge betekent hierdoor zoveel als bij de lieden van Wimald, een moedige, krachtige bewaker. Plaatsen in Zeeland waarvan de naam eindigt op -inge behoren tot de oudste van de provincie. [1]

Wapen en vlag

Het wapen van Wemeldinge is in keel een gouden Andreaskruis, een verwijzing naar de beschermheilige van het dorp, Andreas, welke aan een dergelijk kruis zou zijn gekruisigd. Het werd als gemeentewapen bevestigd op 31 juli 1817 maar bestond al in de 17e eeuw.[2] Bij de aanvraag voor het wapen in 1813 gaf de gemeente een andere verklaring, namelijk dat het waarschijnlijk vier molenwieken waren, "welke eigenaardig kunnen gezegd worden te wemelen en mitsdien als een naamwapen naar de naam des Heerlijkheid Wemelinge genomen is".[3]

De vlag bestaat uit drie schuine banen in de kleuren van het wapen en werd door de gemeenteraad bevestigd op 18 november 1955.

Omgeving

Wemeldinge behoort tot de gemeente Kapelle. Kapelle ligt zo'n 3 kilometer verderop en is via de Wemeldingse zandweg snel te bereiken. Wemeldinge is omringd door vele weilanden. Aan de noordkant van dit dorp ligt het Nationaal Park Oosterschelde, het grootste nationale park van Nederland. Rond deze toeristische trekpleister liggen diverse campings die vooral in het hoogseizoen worden betrokken.

Toerisme

Wemeldinge is een populair toeristendorp. In het hoogseizoen komen er vele toeristen vakantie houden. De meeste komen om het Oosterscheldegebied te bewonderen, waaronder heel wat duikers. De meeste toeristen komen naar de camping, of hebben een huisje in villapark 'de Oesterbaai'. Deze huizen worden ook door normale inwoners betrokken.

Koninginnedag

Elke vijf jaar wordt Koninginnedag grootschalig gevierd in Wemeldinge. In 2010 zal het feest extra groot zijn, aangezien Wemeldinge zich kan verheugen op de komst van koningin Beatrix tijdens Koninginnedag. Het bezoek aan Wemeldinge zal worden gecombineerd met een bezoek aan Middelburg.

Rijksmonumenten

In het dorp staat een op een verhoging gebouwde kerk uit de 14e eeuw (toren) en 15e eeuw (schip en koor). Oostelijk van de kerk ligt met een hoogte van twaalf meter de hoogste vliedberg van Zeeland, een aan de andere zijde van de kerk gelegen vliedberg met een hoogte van veertien meter is geheel verdwenen. In Wemeldinge staan twee molens, De Hoop uit 1866 en de Aeolus uit 1869.

Geboren in Wemeldinge

Externe link

[bron?]

Zie de categorie Wemeldinge van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
  1. Driel, L. van en A. Steketee (1995) Zeeuwse plaatsnamen. Van Aardenburg tot Zonnemaire. Vlissingen: Uitgeverij ADZ
  2. Smallegange, M. (1696) Nieuwe Cronyk van Zeeland, eerste deel. Middelburg: Meertens
  3. International Civic Arms - Wapen van Wemeldinge