Ringweg-West: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
451 bytes toegevoegd ,  11 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
k (Robot-geholpen doorverwijzing: Amerika)
De '''Einsteinweg''' is een weg in [[Amsterdam-West]] en vormt een onderdeel van de [[Rijksweg 10|A10]]-West. De weg kreeg zijn naam in [[1956]] en is genoemd naar [[Albert Einstein]] (1879-1955), vermaard [[Verenigde Staten|Amerikaans]] [[natuurkundige]] van [[Duits]]e geboorte.
 
De weg loopt door de (voormalige) stadsdelen [[Westpoort (Amsterdam)|Westpoort]], [[Bos en Lommer]], [[De Baarsjes]] en [[Slotervaart (stadsdeel)|Slotervaart]]., sinds 1 mei 2010 door [[Amsterdam-West]] en [[Amsterdam Nieuw-West]].
 
Het gedeelte van de [[Rijksweg 10|Ringweg om Amsterdam]] dat de naam Einsteinweg draagt loopt van de [[Coentunnel]] tot aan [[Knooppunt De Nieuwe Meer]]. De weg werd voor het verkeer opengesteld tussen 1966 en 1975.
 
Op een aantal plaatsen, met name in de buurt van het [[Bos en Lommerplein]], staan woningen zeer dicht langs de Einsteinweg. Dit komt doordat de weg aanvankelijk als stadsstraat was ontworpen en pas in een later stadium opgewaardeerd werd tot [[autosnelweg]]. De woningenvreemde diedoorsnijding nuvan dichtde langsDelflandpleinbuurt deis weghierdoor staanook te verklaren. hebbenOp veeleen lastdeel van verkeerslawaaihet entracé luchtvervuiling.van Bijdeze hetweg Boswas enoorspronkelijk Lommerpleinvanaf isde enkele[[Erasmusgracht]] jarentot geledenaan de weg[[Slotervaart overbouwd(water)|Slotervaart]] meteen kantoren,noord-zuid waardoorlopende dezegracht vanafgepland. Daarom staan de huizen ten noorden van de [[BosJan envan LommerwegGalenstraat]] nietaan meerde zichtbaarJames isRoss'''kade''' i.p.v. '''-straat'''.
 
De woningen die nu dicht langs de weg staan hebben veel last van verkeerslawaai en luchtvervuiling. Bij het Bos en Lommerplein is enkele jaren geleden de weg overbouwd met kantoren, waardoor deze vanaf de [[Bos en Lommerweg]] niet meer zichtbaar is.
 
[[Categorie:Weg in Amsterdam]]
24.508

bewerkingen

Navigatiemenu