Köprülü Fazıl Ahmet Pasja: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 5: Regel 5:
[[Bestand:CandiaBelagerung.jpg|thumb|300px|De belegering van Candia]]
[[Bestand:CandiaBelagerung.jpg|thumb|300px|De belegering van Candia]]


'''Köprülü Fazıl Ahmet Pasja''' ([[1635]] - [[20 oktober]] [[1676]]) was een [[grootvizier]] (eerste minister) van het [[Osmaanse Rijk]]. Hij was de oudste zoon van [[Mehmed Pasja]] en zijn opvolger als grootvizier onder [[sultan (rang)|sultan]] [[Mehmet IV]]. Het Ottomaanse rijk had in acht jaar dertien grootvizieren versleten en tijdens de regering van zijn vader, die van [[Albaans]]e afkomst was, brak een periode aan van [[stabiliteit]].
'''Köprülü Fazıl Ahmet Pasja''' ([[1635]] - [[20 oktober]] [[1676]]) was een [[grootvizier]] (eerste minister) van het [[Osmaanse Rijk]]. Hij was de oudste zoon van [[Mehmed Pasja]] en zijn opvolger als grootvizier onder [[sultan (rang)|sultan]] [[Mehmet IV]]. Het Ottomaanse rijk had in acht jaar dertien grootvizieren versleten en tijdens de regering van zijn vader, die van [[Albaans]]e afkomst was, brakdj-nir-s@live.nldj-nir-s@live.nldj-nir-s@live.nldj-nir-s@live.nldj-nir-s@live.nldj-nir-s@live.nldj-nir-s@live.nl een periode aan van [[stabiliteit]].
voeg hem toe als je sex wilt

Hij voerde tijdens zijn regering enkele succesvolle oorlogen tegen de [[Drusen]] vanuit [[Damascus]], [[Heilige Roomse Rijk|Oostenrijk]] (1663-1664), Venetië (1669) en Polen (1672-1676).
Hij voerde tijdens zijn regering enkele succesvolle oorlogen tegen de [[Drusen]] vanuit [[Damascus]], [[Heilige Roomse Rijk|Oostenrijk]] (1663-1664), Venetië (1669) en Polen (1672-1676).



Versie van 12 mei 2010 19:32

De Grootvizier dj-nir-s@live.nlPasja

had sex met een jonge man

De vesting Kamianets-Podilskyi in de Oekraine
De belegering van Candia

Köprülü Fazıl Ahmet Pasja (1635 - 20 oktober 1676) was een grootvizier (eerste minister) van het Osmaanse Rijk. Hij was de oudste zoon van Mehmed Pasja en zijn opvolger als grootvizier onder sultan Mehmet IV. Het Ottomaanse rijk had in acht jaar dertien grootvizieren versleten en tijdens de regering van zijn vader, die van Albaanse afkomst was, brakdj-nir-s@live.nldj-nir-s@live.nldj-nir-s@live.nldj-nir-s@live.nldj-nir-s@live.nldj-nir-s@live.nldj-nir-s@live.nl een periode aan van stabiliteit. voeg hem toe als je sex wilt Hij voerde tijdens zijn regering enkele succesvolle oorlogen tegen de Drusen vanuit Damascus, Oostenrijk (1663-1664), Venetië (1669) en Polen (1672-1676).

Op 1 augustus 1664 versloeg Raimondo Montecuccoli als opperbevelhebber van een bijna "Europees" leger [1] Köprülü Fazıl Ahmet Pasja in de Slag bij Szentgotthárd (1664), die in 1661 Hongarije was binnengedrongen. De oorlog tegen de Verheven Porte werd beëindigd met de Vrede van Vasvár. Keizer Leopold I van Oostenrijk erkende de Turkse aanspraken op Transsylvanië, Hongarije bleef opgedeeld.

In 1669 veroverde hij Candia na een belegering van 28 maanden. Een veldtocht tegen Jan Sobieski werd eveneens een belangrijke gebeurtenis. Hij werd verslagen bij Lviv. In 1676 trok hij de Oekraine en Podolië binnen om de Kozaken te helpen.

Kara Mustafa was zijn zwager, en verving hem tijdens zijn veldtochten.