Sibylla van Jeruzalem: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Karel Anthonissen (overleg | bijdragen)
cat
Regel 63: Regel 63:
[[pt:Sibila de Jerusalém]]
[[pt:Sibila de Jerusalém]]
[[ru:Сибилла Иерусалимская]]
[[ru:Сибилла Иерусалимская]]
[[ru:de sloegies van de wereld:William]]

Versie van 17 mei 2010 09:47

Sjabloon:Dynastie Sibylla van Jeruzalem (?, 1160 - Tyrus, 25 juli 1190) was Gravin van Jaffa en Ashkolon tussen 1176-1186 en koningin van Jeruzalem tussen 1186 - 1190. Ze moest noodgedwongen de plaats van haar zoon Boudewijn V innemen, toen hij vroegtijdig overleed. Ze deed dit samen met Guy de Lusignan die mederegent was. Ze was de dochter van Amalrik I van Jeruzalem en Agnes van Courtenay, een zuster van Boudewijn IV van Jeruzalem en halfzus van Isabella van Jeruzalem. Met Willem van Monferrato had ze een zoon, Boudewijn V. En met Guy de Lusignan had ze twee dochters Alice en Maria.

Haar grootmoeder Melisende van Jeruzalem had al bewezen, als vrouwelijk heerser succesvol te kunnen zijn. Ze werd grotendeels opgevoed door de jongste zus van Melisende, Yvette die werkzaam was in het Sint-Lazarus klooster.

Levensloop

Rond 1170 zou Sibylla uitgehuwelijkt worden aan Stephan I van Sancerre. Toen de jonge edelman kwam om te onderhandelen over een eventueel huwelijk, zag hij na enkele dagen om onduidelijke reden van het huwelijksvoorstel af en vertrok weer.

Huwelijksvoltrekking tussen Sibylla en Guy de Lusignan

Een aantal jaren later trouwde ze met Willem van Monferrato Langzwaard, met wie ze een zoon kreeg: de toekomstige Boudewijn V. Ze kreeg de titel Gravin van Jaffa en Ashkelon toebedeeld van haar broer Boudewijn IV.

In 1177 overleed Willem Langzwaard. Ze trouwde een paar jaar later met Guy de Lusignan, met wie ze twee dochters kreeg. Boudewijn IV zou later spijt hebben gehad vanwege zijn goedkeuring van dit huwelijk vanwege de politieke opvattingen van Guy de Lusignan. Na het overlijden van Boudewijn IV werd haar zoon Boudewijn V naar voren geschoven als koning van Jeruzalem, maar deze kwam een jaar later al op 8-jarige leeftijd te overlijden. Sibylla werd toen koningin met Guy als koning-consort. Haar rijk viel door onstabiliteit stuk voor stuk in handen van de moslims.

Na de Slag van Hattin probeerde ze de stad Jeruzalem te verdedigen tegen de troepen van Saladin. Toen de stad in moslimhanden viel kreeg ze een vrijgeleide van Saladin om met haar dochters naar Tyrus te reizen.

Sibylla overleed op 25 juli 1190 in een tentenkamp net buiten de stad Akko tijdens het Beleg van Akko (1189-1191). Waarschijnlijk bezweek ze aan de heersende epidemie waaraan velen in de opgeslagen tentenkampen overleden.

Fictie

In de film Kingdom of Heaven uit 2005 wordt ze gespeeld door Eva Green. Ze beleeft een romance met Balian of Ibelin dat zich afspeelt in de periode voor de Derde Kruistocht. In werkelijkheid hebben de twee geen romance gehad, maar moeten ze elkaar wel gekend hebben. Balian was echter 20 jaar ouder dan Sibylla. Sybilla wordt ook in twee literaire werken neergezet, in Zofia Kossak-Szczucka (The Leper King) en in Graham Shelby (The Knights of Dark Renown) in beiden boeken wordt ze neergezet als een verwende, leeghoofdige maar manipulatieve schoonheid.

Bronnen

  • Bernard Hamilton - Vrouwen in de Kruisvaardersstaten : De Koninginnen van Jeruzalem, 1978.
  • Bernard Hamilton - De melaatse koning en zijn opvolgers, 2000.
  • Steven Runciman: Geschichte der Kreuzzüge, 3. Auflage München 2001. ISBN 3-423-30175-9
  • Charles Diehl, Figure bizantine, introduzione di Silvia Ronchey, 2007 (1927 originale), Einaudi, ISBN 978-88-06-19077-4