Kanonneerboot: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Luckas-bot (overleg | bijdragen)
k robot Erbij: hu:Ágyúnaszád
Luckas-bot (overleg | bijdragen)
k robot Erbij: ca:Canonera
Regel 14: Regel 14:


[[ar:زورق مدفعية]]
[[ar:زورق مدفعية]]
[[ca:Canonera]]
[[cs:Dělový člun]]
[[cs:Dělový člun]]
[[da:Kanonbåd]]
[[da:Kanonbåd]]

Versie van 24 mei 2010 10:14

Amerikaanse kanonneerboot

Een kanonneerboot is letterlijk een schip (of boot) dat een of meer stukken zwaar geschut bezit. De term is behoorlijk ruim op te vatten en de gebruikelijke betekenis is door de jaren heen veranderd.

In de tijd dat zeilschepen nog gebruikt werden was een kanonneerboot een klein schip met 1 kanon, dit had als voordeel een lage prijs en de mogelijkheid om in kleinere wateren te manoeuvreren. Tijdens de Amerikaanse burgeroorlog werd de term opnieuw gebruikt voor bewapende raderstoomboten, die vaak een dozijn of meer aan geschut hadden staan. Aan het einde van de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw was kanonneerboot de gebruikelijke naam voor kleinere bewapende boten. Een belangrijk aspect van deze boten was de mogelijkheid om in rivieren te opereren waardoor ze binnenlandse doelwitten konden raken wat anders niet mogelijk was, voor de uitvinding van het vliegtuig. Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren kanonneerboten nagenoeg gelijk aan torpedoboten, met als verschil dat kanonneerboten met machinegeweren en ander geschut werden bewapend, juist om deze torpedoboten uit te schakelen. Na de Tweede Wereldoorlog werden kanonneerboten nog gebruikt in de Vietnamoorlog

Een mooi voorbeeld van een kanonneerboot is in de gelijknamige film: "De kanonneerboot van de Jang Tse" of "The Sand Pebbles" te zien. In de hoofdrol gespeeld door Steve McQueen, Candice Bergen, Richard Crenna, e.v.a.

Zie de categorie Gunboats van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.