Wijzigingen

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
1 byte toegevoegd, 8 jaar geleden
Een vesting kan veel vormen hebben doordat de krijgskunde in de loop van de eeuwen sterk veranderd is. Wat er onder een vesting verstaan kan worden, kan variëren van een omwalling met stenen muren en torens tot een omwalling van aarde met [[bastion]]s en [[ravelijn]]en tot zelfs een complex van betonnen [[Bunker (verdedigingswerk)|bunkers]] en tankgrachten.
 
Is een stad voorzien van verdedigingswerken, dan is het nog geen vesting of [[vestingstad]], enkel steden die op een strategisch belangrijk punt lagen en belangrijk waren voor de landsverdediging kan men als echte vestingstad beschouwen. Het zijn ook deze steden waarbij de vestingwallen steeds werden gemoderniseerd en onderhouden en waarbij men in sommige gevallen nu nog de imposante verdedigingswerken kan zien. Veel andere ''versterkte steden'' hadden wel verdedigingswerken, maar deze fungeerden enkel ter verdediging van de eigen stad en dan vooral tegen roversbenden en ander gespuis. Zij konden zich maar zeer zelden verdedigen tegen georganiseerde legers. De wallen van deze steden bestonden niet zelden enkel uit de oude middeleeuwse muren, eventueel aangeaard. Denk hierbij aan steden als [[Vianen (Utrecht)|Vianen]], [[Brielle]] , [[Lier (België)|Lier]], [[Leerdam]], [[Grave (plaats)|Grave]] of [[Culemborg]].
 
Een voorbeeld van een stad die in beide categorieën past is [[Sittard]]. Deze stad was lang een belangrijke en imposante vesting. Na in de [[17e eeuw]] door de Fransen te zijn veroverd en nagenoeg verwoest, werd de stad gedwongen haar vestingwerken af te breken. Wel bleef de oude middeleeuwse muur grotendeels staan om de stad te kunnen verdedigen tegen muitende troepen en roversbenden. Grote delen van deze muur zijn nu nog te bezichtigen.
Anonieme gebruiker

Navigatiemenu