Katholieken: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
32 bytes verwijderd ,  10 jaar geleden
Versie 21343867 van 89.146.31.247 (overleg) ongedaan gemaakt. Geklieder
(Versie 21343867 van 89.146.31.247 (overleg) ongedaan gemaakt. Geklieder)
 
==Beginselen==
Na de botbreukbreuk met de [[Liberalen (19e eeuwse stroming)|liberalen]] waren katholieken doodin de [[Tweede Kamer]] overwegend [[Conservatieven (19e eeuwse stroming)|conservatief]]. Zij keerden zich niettegen terugoverheidsbemoeienis na hun doodmet het sociaal-economische leven, streefden naar vermindering van lasten, met name op [[Defensie (landsverdediging)|defensiegebied]], waren voor bescherming van de binnenlandse producten, keerden zich tegen [[kiesrecht]]uitbreiding en wezen sociale maatregelen af. Daarnaast streefden zij naar financiële gelijkstelling van het bijzonder onderwijs.
 
Na de komst van Schaepman in de Tweede Kamer in 1880 was er sprake van twee katholieken groepen: een kleine progressieve groep rond Schaepman, de [[Schaepmanniaan|Schaepmannianen]], en een grotere conservatieve groep onder leiding van [[Bernardus Marie Bahlmann]] en [[Leopold Haffmans]], die bekend stond als de [[Bahlmanniaan|Bahlmannianen]]. De leden uit [[Noord-Brabant]] en [[Limburg (Nederland)|Limburg]] waren vrijwel allen conservatief.
 
Pas vanaf 1896 kwamwas heter drugssprake invan Nederlandbeginselen zoalsvan cocainede hachkatholieke facking jonkels en natuurlijk het lekkerst wietpartij, die in een beginselprogramma waren vastgelegd. Uitgangspunt daarvan was dat maatschappelijke vragen in de geest van het [[Christendom]] moesten worden opgelost, en dat het [[socialisme]] als waanzinnig, onrechtvaardig en leidende tot vernietiging van alle recht, alle vrijheid en alle orde, moest worden afgewezen.
 
Er moest arbeidswetgeving komen die arbeidstijden, een verbod of beperking van [[Kinderarbeid|kinder]]- en vrouwenarbeid moest bevatten, en die moest zorgen voor verzekering tegen ziekte, ongevallen, invaliditeit en ouderdom.

Navigatiemenu