Satyendra Nath Bose: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
TobeBot (overleg | bijdragen)
Dinamik-bot (overleg | bijdragen)
Regel 42: Regel 42:
[[it:Satyendranath Bose]]
[[it:Satyendranath Bose]]
[[ja:サティエンドラ・ボース]]
[[ja:サティエンドラ・ボース]]
[[ko:사티엔드라 나드 보즈]]
[[ko:사톈드라 나스 보스]]
[[ml:സത്യേന്ദ്രനാഥ് ബോസ്]]
[[ml:സത്യേന്ദ്രനാഥ് ബോസ്]]
[[mr:सत्येंद्रनाथ बोस]]
[[mr:सत्येंद्रनाथ बोस]]

Versie van 1 jun 2010 14:29

Satyendra Nath Bose

Satyendra Nath Bose (Calcutta, 1 januari 1894 - aldaar, 4 februari 1974) was een Indiaas natuurkundige.

Biografie

Bose werd geboren in Calcutta als oudste van zeven kinderen. Zijn vader, Surendranath Bose, was bediende in het departement technologie van de East India Railway. Bose deed zijn studies in de Hindu High School en aan het Presidency College waar hij de leerling was van Jagadish Chandra Bose (geen familielid), en opmerkelijke studieresultaten behaalde.

Van 1916 tot 1921 was hij hoofdassistent van het departement Natuurkunde van de universiteit van Calcutta. In 1921 kreeg hij dezelfde post aan het nieuwe opgerichte departement Natuurkunde aan de universiteit van Dhaka. Tussen 1924 en 1926 maakt hij een reis naar Europa, en hij heeft de kans samen te werken met beroemde natuurkundigen als Einstein en Marie Curie. Bij zijn terugkeer in India werd hij professor en directeur van het departement Natuurkunde aan de universiteit van Dhaka, waar hij blijft lesgeven tot 1945. Dan keert hij weer naar Calcutta om daar nog les te geven tot 1956, waarna hij met pensioen gaat en ereprofessor wordt.

Ontdekking van het boson

Aan de universiteit van Dhaka schreef Bose een kort artikel Planck's Law and the Hypothesis of Light Quanta, dat hij naar Albert Einstein zond nadat het geweigerd was door het Philosophical Magazine. Einstein was onder de indruk en beval het artikel aan voor opname in het Zeitschrift für Physik. Einstein maakte zelf de Duitse vertaling.

Het artikel van Bose gaat over de kwantumstatistiek van fotonen. Einstein nam het idee over, breidde het uit naar atomen en voorspelde een verschijnsel dat later naar beide het Bose-Einsteincondensaat zou genoemd worden. Het boson-deeltje is ook naar Bose genoemd.

Referenties

Zie ook