Graduaat: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Pca~nlwiki (overleg | bijdragen)
k Titel van Graduaat gewijzigd in Graduaat of HBO: Is hetzelfde
Door de wol geverfd (overleg | bijdragen)
k Titel van Graduaat of HBO gewijzigd over de redirect Graduaat: terugdraaien, is niet hetzelfde!!!!
(geen verschil)

Versie van 5 jun 2010 06:09

Graduaat is in Vlaanderen de benaming van een opleiding sociale promotie behaald via het volwassenonderwijs (CVO). Dit diploma is nu niet meer gelijkgeschakeld met de graad van Bachelor, maar was dat vroeger wel.

Het graduaat was een graad die zowel in dagonderwijs als avondonderwijs werd aangeboden.Er werd immers onderscheid gemaakt tussen onderwijs met volledig leerplan (vroeger ook wel A1 genaamd) of beperkt leerplan ("B1"). Voor beide types werden Graduaatsdiploma's uitgereikt. Dit onderwijs voor sociale promotie of ook wel Volwassenenonderwijs of "met beperkt leerplan" (8 à 12 lestijden per week, meestal 's avonds of tijdens het weekend) werd gelijkgeschakeld met het dagonderwijs, omdat men redeneerde dat de cursist tijdens de twee of drie jaar dat hij de avondlessen volgt, ook praktijkervaring op de werkvloer opdoet.

Het decreet van de Vlaamse overheid van 4 april 2003 betreffende de herstructurering van het hoger onderwijs in Vlaanderen stelt dat diploma’s die de instellingen voor hoger onderwijs met volledig leerplan of de centrale examencommissie hebben verleend vóór het academiejaar 2004-2005, zijn gelijkgeschakeld met de graad van bachelor. De recente "Bologna hervormingen" komen dus de internationale herkenbaarheid en de positionering van de "vroegere graduaten" ten goede.

Graduaat was dus tot 30 juni 2005 ook de benaming van een driejarige opleiding "Hoger onderwijs van het korte type" aan een hogeschool in Vlaanderen, qua niveau vergelijkbaar met het Nederlandse vierjarige HBO. De opleiding situeerde zich tussen het niveau secundair onderwijs en het niveau Universiteit/"Hoger onderwijs van het lange type". Het leidde op tot hoog gespecialiseerde beroepsbeoefenaars. Bijvoorbeeld:

  • graduaat logopedie, ergotherapie, kinesitherapie, ...
  • graduaat verpleegkunde
  • graduaat bedrijfsbeheer (met opties: boekhouden, accountancy, marketing, toegepaste informatica, ...)
  • graduaat elektronica, mechanica, luchtvaarttechnologie, aspirant-lijnpiloot, autotechniek, elektrotechniek, bedrijfsmechanisatie, ...
  • graduaat orthopedagogiek, psychologisch assistent, maatschappelijk werk, ...
  • graduaat plastische kunsten, dans, ....

In de nieuwe organisatie van het hoger onderwijs zijn dit dus nu de (professionele) Bachelor-opleidingen.

Verwante onderwerpen

Externe links