Mordechai Eliyahu: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Alexbot (overleg | bijdragen)
MystBot (overleg | bijdragen)
k robot Erbij: fr:Mordekhaï Eliyahou
Regel 15: Regel 15:
[[en:Mordechai Eliyahu]]
[[en:Mordechai Eliyahu]]
[[fi:Mordechai Eliyahu]]
[[fi:Mordechai Eliyahu]]
[[fr:Mordekhaï Eliyahou]]
[[he:מרדכי אליהו]]
[[he:מרדכי אליהו]]
[[ru:Элияху, Мордехай]]
[[ru:Элияху, Мордехай]]

Versie van 7 jun 2010 17:05

Mordechai Eliyahu

Mordechai Eliyahu (Jeruzalem, 1929) is een Israëlisch voormalig Sefardisch opperrabbijn, zowel van de staat Israël als van de stad Beër Sjeva.

Hij is een vooraanstaand leider in de religieus-zionistische wereld en woont in de Jeruzalemse wijk Givat Shaul, op de grens van de wijk Kiryat Moshe. Zijn zoon rabbijn Shmuel Eliyahu is Sefardisch opperrabbijn van Safed.

In zijn jeugd was hij lid van een religieus-zionistische terroristische beweging die de democratische regering van Israël omver wilde gooien in een staatsgreep en vervangen door een theocratisch religieus-zionistisch bestuur. Hij werd gearresteerd nadat hij samen met drie andere leden een nepbom in de Knesset, het Israëlische parlement, had gelegd.

Tijdens de aanloop naar de geslaagde terugtrekking van Israël uit de Gazastrook en het noordelijke deel van de Westelijke Jordaanoever zei hij: "Er zal geen terugtrekking zijn. Dit is een profetie. En ik ben geen stommeling ... de Heilige zal mij niet onderwerp van schande laten zijn, Hemel bescherm me." Achteraf zeiden zijn leerlingen dat dit een gebed was.

Eind april 2008 kreeg hij een hartinfarct en onderging in het Shaarei Tzedek-ziekenhuis een bypass-operatie. Tegelijk met hem kwam ook rabbijn Yosef Sholom Eliashiv in hetzelfde ziekenhuis terecht, op dezelfde afdeling.