Striptekenaar: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Fruggo (overleg | bijdragen)
zin duidelijk ipv onzichtbare taaltip. andere taaldingen.
Regel 1: Regel 1:
Een '''striptekenaar''' is een [[tekenaar]] gespecialiseerd in het tekenen van [[stripverhaal|strips]]. Veel striptekenaars brengen series met stripalbums uit, <!-- het gaat om andere striptekenaars en niet om andere personen-->of publiceren los staande boeken, andere tekenen voor stripbladen of tekenen relatief korte strips voor kranten. Verder werken sommige striptekenaars als onderdeel van een soort collectief; zo zijn bij stripverhalen van [[Donald Duck (tekenfilm- en stripheld)|Donald Duck]] diverse striptekenaars te herkennen aan hun eigen [[stijl (kunst)|stijl]], terwijl veel andere striptekenaars als enige bepaalde strips tekenen.
Een '''striptekenaar''' is een [[tekenaar]] gespecialiseerd in het tekenen van [[stripverhaal|strips]]. Veel striptekenaars brengen series met stripalbums uit, of publiceren losstaande boeken, andere striptekenaars tekenen voor stripbladen of tekenen relatief korte strips voor kranten. Verder werken sommige striptekenaars als onderdeel van een soort collectief; zo zijn bij stripverhalen van [[Donald Duck (tekenfilm- en stripheld)|Donald Duck]] diverse striptekenaars te herkennen aan hun eigen [[stijl (kunst)|stijl]], terwijl veel andere striptekenaars als enige bepaalde strips tekenen.


Er is in Nederland geen aparte werkbeurs voor deze categorie [[kunstenaar]]s. Wel is er sinds 2009 de opleiding Comic Design aan de kunstacademie te Zwolle.
Er is in Nederland geen aparte werkbeurs voor deze categorie [[kunstenaar]]s. Wel is er sinds 2009 de opleiding Comic Design aan de kunstacademie te Zwolle.


In België verleent de overheid wel subsidies aan bepaalde stripprojecten. Tevens zijn er in België een tweetal [[kunstacademie]]s in Luik en Brussel waar een aparte richting striptekenen is.
In België verleent de overheid subsidies aan bepaalde stripprojecten. Tevens is er in België een tweetal [[kunstacademie]]s, in Luik en Brussel, waar een aparte richting striptekenen is.


== Zie ook ==
== Zie ook ==

Versie van 20 jun 2010 12:15

Een striptekenaar is een tekenaar gespecialiseerd in het tekenen van strips. Veel striptekenaars brengen series met stripalbums uit, of publiceren losstaande boeken, andere striptekenaars tekenen voor stripbladen of tekenen relatief korte strips voor kranten. Verder werken sommige striptekenaars als onderdeel van een soort collectief; zo zijn bij stripverhalen van Donald Duck diverse striptekenaars te herkennen aan hun eigen stijl, terwijl veel andere striptekenaars als enige bepaalde strips tekenen.

Er is in Nederland geen aparte werkbeurs voor deze categorie kunstenaars. Wel is er sinds 2009 de opleiding Comic Design aan de kunstacademie te Zwolle.

In België verleent de overheid subsidies aan bepaalde stripprojecten. Tevens is er in België een tweetal kunstacademies, in Luik en Brussel, waar een aparte richting striptekenen is.

Zie ook