Front (meteorologie): verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
1.192 bytes toegevoegd ,  12 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Het verschil in temperatuur tussen beide luchtsoorten heeft een verschil in [[Dichtheid (natuurkunde)|dichtheid]] tot gevolg. Hierdoor staat het frontvlak niet verticaal, maar zal de dichtere lucht zich onder minder dichte uitbreiden. Dit in combinatie met het [[corioliseffect]] maakt dat het vlak een helling krijgt. Deze helling is over het algemeen klein en ligt tussen 1 op 25 en 1 op 100.
 
== Geografische indeling ==
De voorste begrenzing van warmere lucht wordt [[warmtefront]] genoemd. Komen we na het voorbijtrekken van een front in koudere lucht dan wordt dat een [[koufront]] genoemd. In de meeste gevallen passeert eerst een warmtefront en daarna een koufront. Een koufront en een warmtefront samen vormen een frontaalsysteem. Die draaien, op het noordelijk halfrond tegen de wijzers van de klok in, meestal om de kern van een [[lagedrukgebied]]. Omdat een koufront in de regel sneller om die kern draait, dan een warmtefront, zullen in de loop van de tijd, het koufront en het warmtefront, geleidelijk in elkaar schuiven. Dit noemen we een [[occlusiefront]].
Geografisch gezien worden fronten ingedeeld naar de plaats waar luchtsoorten uit de [[Brongebied (meteorologie)|brongebieden]] elkaar raken. Zo is het [[Arctisch front|arctische front]] het grensvlak tussen [[arctische lucht]] (AL) en [[polaire lucht]] (PL) en het [[Polair front|polaire front]] het grensvlak tussen polaire lucht en [[tropische lucht]] (TL). Het equatoriale front ligt tussen [[equatoriale lucht]] (EL) van het noordelijk en het zuidelijk halfrond, maar dit wordt vanwege het geringe verschil tussen
de luchtsoorten aan weerszijden meestal de [[intertropische convergentiezone]] (ITCZ) genoemd.
 
== Fronttypen ==
DeFronten voorstekunnen begrenzingook ingedeeld worden naar de beweging die een luchtsoort maakt ten opzichte van warmerede andere, de fronttypen. Warme lucht dat koude lucht verdringt wordt een [[warmtefront]] genoemd., Komenterwijl weandersom navan een [[koufront]] wordt gesproken. Op het voorbijtrekken[[noordelijk halfrond]] geldt dat als men zich ten zuiden van eende frontkern invan koudereeen lucht[[frontale dandepressie]] wordtbevindt, dateerst een [[koufrontwarmtefront]] genoemd.passeert, Ingevolgd dedoor meestehet gevallen[[koufront]]. passeertTen eerstnoorden eenvan warmtefrontde enkern daarnablijft eenmen koufrontin de koude massa. Een koufront en een warmtefront samen vormen een frontaalsysteem. Die draaien, op het noordelijk halfrond tegen de wijzers van de klok in, meestal om de kern van een [[lagedrukgebied]]. Omdat een koufront in de regel sneller om die kern draait, dan een warmtefront, zullen in de loop van de tijd, het koufront en het warmtefront, geleidelijk in elkaar schuiven. Dit noemen weis een [[occlusiefront]].
 
Fronten die zich niet verplaatsen over het aardoppervlak worden [[Stationair front|stationaire fronten]] genoemd. De luchtsoorten aan weerszijden van het front kunnen zich hierbij wel evenwijdig aan het front bewegen. Een front dat het aardoppervlak niet bereikt wordt [[hoogtefront]] genoemd.
 
== Weer ==
De nadering van een front is meestal al te merken aan het [[weer (meteorologie)|weer]]. Zo zal de [[wind (meteorologie)|wind]] in de regel al ruim vóór een frontpassage toenemen en geleidelijk van richting veranderen in tegengestelde richting van de wijzers van een klok. Als het front dichterbij komt neemt ook de [[wolk|bewolking]] toe. Een warmtefront kondigt zich aan met hoge [[Cirrostratus|sluierbewolking]]. Terwijl het warmtefront voorbijtrekt valt er mogelijk lichte [[regen (neerslag)|regen]] of [[motregen]]. Bovendien verslechtert het zicht en kan het geruime tijd nevelig of [[mist]]ig zijn.
 
45.785

bewerkingen

Navigatiemenu