Civil parish: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
TobeBot (overleg | bijdragen)
k robot Erbij: de:Civil parish
Dinamik-bot (overleg | bijdragen)
Regel 46: Regel 46:
[[no:Verdslig sogn]]
[[no:Verdslig sogn]]
[[pt:Paróquia civil]]
[[pt:Paróquia civil]]
[[ru:Приход (административно-территориальная единица)]]
[[zh:民政教區]]
[[zh:民政教區]]

Versie van 26 jun 2010 20:17

Civil parish of kortweg parish is het laagste bestuurlijke niveau in Engeland. Binnen een aantal Britse ex-koloniën is dit systeem in de koloniale tijd ook ingevoerd en bestaat soms nog steeds.

Verenigd Koninkrijk

De parishes van Engeland ontstonden uit de parochiën van de Engelse Kerk. Vanaf 1555 werden ze verantwoordelijk voor de aanleg van wegen en in de eeuwen erop kregen ze steeds meer een bestuurlijke functie. De civil parishes in de huidige vorm werden ingesteld in 1894. Vroeger waren ze onderverdeeld in tithings (tienden).

In Wales bestonden er vroeger parishes maar deze zijn vervangen door gemeenschappen. In Schotland en Ierland bestaan ze formeel nog steeds, maar worden niet in de bestuurlijke vorm gebruikt.

Civil parishes hebben geen complete dekking van Engeland. Ze bestaan voornamelijk in agrarische, landelijke gebieden en de kleinere stedelijke gebieden. De parishes zijn afgeschaft in Londen (in 1965) en in andere grote stedelijke gebieden (in 1974), waar ze overigens voor de afschaffing weinig betekenis hadden.

Civil parishes variëren in omvang. Vele omvatten slechts kleine hamlets met minder dan 100 inwoners. Andere parishes omvatten towns met meer dan tienduizend inwoners. De grootste civil parish is Weston-super-Mare met 71.758 inwoners. Meestal vormen een aantal kleinere dorpen samen een parish.

Het bestuur van een parish wordt uitgevoerd door de council. Een parish met minder dan 200 stemgerechtigden heeft geen bestuur maar kan wel bijeenkomsten organiseren. Er zijn ongeveer 8700 parish en town councils in Engeland. De bestuursleden zijn vrijwel altijd vrijwilligers. Ze worden voor 4 jaar gekozen. Het aantal leden per council varieert.

Voormalige koloniën

Het begrip parish komt ook voor in voormalige koloniën van het Verenigd Koninkrijk. Het is dan vaak een bestuurlijke onderverdeling die overeenkomt met een gemeente of een provincie. Voorbeelden hiervan zijn:

Kanaaleilanden
Caraïbisch gebied
Verenigde Staten

[bron?]