Intercellulaire ruimte: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
kGeen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
Een '''intercellulaire ruimte''' ontstaat doordat de wanden van drie of meer aan elkaar liggende planten[[cel (biologie)|cellen]] meestal ongeveer langs de middenlamel vaneensplijten. Als er ook nog andere wandlaagjes worden opgelost noemt men het een schizogene ruimte. Een deel van het opgeloste materiaal wordt dikwijls langs de kanten en in de hoeken weer afgezet als [[pectine]]lijstjes of -staafjes. Bij de [[Paardenstaart (geslacht)|paardenstaarten]] verkiezelen ze later.
Een '''intercellulaire ruimte''' ontstaat doordat de wanden van drie of meer aan elkaar liggende planten[[cel (biologie)|cellen]] meestal ongeveer langs de middenlamel vaneensplijten. Als er ook nog andere wandlaagjes worden opgelost noemt men het een schizogene ruimte. Een deel van het opgeloste materiaal wordt dikwijls langs de kanten en in de hoeken weer afgezet als [[pectine]]lijstjes of -staafjes. Bij de [[Paardenstaart (geslacht)|paardenstaarten]] verkiezelen ze later. In het [[bladmoes]] zitten in het [[palissadeparenchym]] en het [[sponsparenchym]] grote intercellulaire ruimten.

Schimmels, zoals het [[kafjesbruin]] dringen een plant binnen via de intercellulaire ruimten.


Intercellulaire ruimten vormen bij [[waterplant]]en luchtholten, waardoor de gasuitwisseling kan plaatsvinden. Bij [[klier]]en worden ze gevuld met de door de klieren afgescheiden stoffen.
Intercellulaire ruimten vormen bij [[waterplant]]en luchtholten, waardoor de gasuitwisseling kan plaatsvinden. Bij [[klier]]en worden ze gevuld met de door de klieren afgescheiden stoffen.

Versie van 29 jun 2010 15:38

Een intercellulaire ruimte ontstaat doordat de wanden van drie of meer aan elkaar liggende plantencellen meestal ongeveer langs de middenlamel vaneensplijten. Als er ook nog andere wandlaagjes worden opgelost noemt men het een schizogene ruimte. Een deel van het opgeloste materiaal wordt dikwijls langs de kanten en in de hoeken weer afgezet als pectinelijstjes of -staafjes. Bij de paardenstaarten verkiezelen ze later. In het bladmoes zitten in het palissadeparenchym en het sponsparenchym grote intercellulaire ruimten.

Schimmels, zoals het kafjesbruin dringen een plant binnen via de intercellulaire ruimten.

Intercellulaire ruimten vormen bij waterplanten luchtholten, waardoor de gasuitwisseling kan plaatsvinden. Bij klieren worden ze gevuld met de door de klieren afgescheiden stoffen.

Bij dieren is de intercellulaire ruimte gevuld met de extracellulaire matrix of bestaat uit het interstitium. De intercellulaire ruimten zijn in het epitheel met ongeveer 25 µm breedte het kleinst. Het bindweefsel bestaat voor het grootste deel uit de intercellulaire matrix.