Edmond Huyn van Amstenrade: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
4 bytes verwijderd ,  11 jaar geleden
Versie 21726713 van Horus (overleg) ongedaan gemaakt.
(→‎Biografie: Correctie naam)
(Versie 21726713 van Horus (overleg) ongedaan gemaakt.)
Huyn van Amstenrade zette het beleid van zijn neef von Reuschenberg verder. Op het gebied van [[onderwijs]] had von Reuschenberg een groots onderwijsprogramma opgezet om [[priester|Ordepriesters]] voor de provincie Biesen op te leiden. In [[Leuven]] kocht Huyn van Amstenrade een complex van de [[karmelieten]] en vormde dit om tot een ''Duits College'', een [[seminarie]] waar kandidaat-priesters uit de Duitse Orde werden opgeleid. De bedoeling van Huyn van Amstenrade was om dit complex op termijn om te vormen tot een nieuwe commanderij maar dit stuitte op tegenstand van de Leuvense [[magistraat]].
 
Door financiële steun te geven aan de [[kloosterorde]]n in de provincie zorgde Huyn van Amstenrade voor een [[Rooms-katholieke Kerk|katholieke]] heropleving. Hij gaf de eerste aanzet tot de bouw van de [[kerkgebouw|kerk]] op Alden Biesen. De oude Onze-Lieve-Vrouwkapel werd afgebroken en zijn opvolger en achterneef [[Godfried Huyn van AmstenradeGeleen]] voltooide de bouw van de kerk.
 
Op Alden Biesen voltooide Huyn van Amstenrade verder de bouw van de voorburcht die in 1571 begonnen was door von Reuschenberg. In [[1616]] werd het [[gasthuis]] van Alden Biesen gebouwd; hier werd de omwonende jeugd door een priester van de Duitse Orde onderwezen in [[catechismus]].
129.299

bewerkingen

Navigatiemenu