Waggonfabrik Talbot: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Alankomaat (overleg | bijdragen)
MystBot (overleg | bijdragen)
k robot Erbij: fr:Bombardier Talbot
Regel 23: Regel 23:


[[de:Waggonfabrik Talbot]]
[[de:Waggonfabrik Talbot]]
[[fr:Bombardier Talbot]]

Versie van 6 jul 2010 17:18

Waggonfabrik Talbot GmbH & Co. KG was een Duitse fabrikant van rollend materieel. Talbot werd in 1838 in Aken opgericht door H.J. Talbot en de Belgische koetsenbouwer Pierre Pauwels. Daarmee is Talbot de oudste rollend-materieelleverancier van Duitsland.

Na de sluiting van de afdeling 'rollend materieel' van de Nederlandse producent Werkspoor te Utrecht in 1972, nam Talbot de productie over en werd huisleverancier van de Nederlandse Spoorwegen. Tot de treintypen die sindsdien door Talbot voor de NS werden gebouwd behoren de laatste series Plan V, Sprinter, Koploper, Intercityrijtuigen, DDM, DD-AR, Railhopper, Buffel en Interregiomaterieel.

In 1995 werd Talbot overgenomen door het Canadese concern Bombardier. Een jaar voor de overname had Talbot nog een moderne lighttrain ontwikkeld, de Talent, de bouw van dit type werd ook overgenomen door Bombardier. Vanaf 2001 wordt de Bombardier-vestiging in Aken voornamelijk gebruikt voor eindassemblage.

Werkgelegenheid

Toen in 1972 Werkspoor als laatste Nederlands bedrijf stopte met de bouw van spoorwegmaterieel, moesten de Nederlandse Spoorwegen op zoek naar een nieuwe fabrikant voor de eigen ontwerpen, vooral treinstellen. Vanwege de ligging werd gekozen voor Talbot, terwijl Talbot vooral bekend stond als fabrikant van goederenmaterieel. NS had in het contract bedongen dat Talbot een bepaald percentage Nederlanders uit het nabijgelegen Zuid-Limburg in dienst zou nemen. De laatste series van Plan V zijn bij Talbot gebouwd, alsmede alle latere eigen ontwerpen van NS, zoals de Sprinter, het Intercitymaterieel, de Intercityrijtuigen, het Dubbeldeksmaterieel, en een groot deel van de Dubbeldeks interregiomaterieel, en de ombouw van een intercityrijtuig tot het koninklijke rijtuig. Ook heeft Talbot enkele series goederenwagons gebouwd voor NS, zoals de Fccpps, een zelflosser voor ballastmateriaal, en een serie vierassige zelflossers met afsluitbaar dak en kunststof bekleding voor het vervoer van kunstmest. Veel NS-materieel werd gebouwd bij Talbot. In deze fabriek werken vele arbeiders afkomstig uit het naburige Zuid-Limburg. Nadat DSM begin jaren '70 de mijnen sloot, gingen veel ex-mijnwerkers werken bij Talbot. De verhouding Nederlandse en Duitse werknemers bij Bombardier Aachen is dan ook 70/30. Recentelijk sloten Provinciale Staten in Limburg nog een overeenkomst met Bombardier voor de plaatsing van ruim 200 overtollige medewerkers afkomstig van autofabriek NedCar in Born.

Vrachtwagenproductie

In 1940 presenteerde het Akener bedrijf een serie prototypes van vrachtwagens aangedreven door elektromotoren. Hoewel het bedrijf van plan was deze trucks in productie te nemen is het hiervan nooit gekomen.

Externe link