Willem I van Normandië: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Dinamik-bot (overleg | bijdragen)
Eric Ouwerkerk (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 14: Regel 14:
[[Bestand:Guillaume longue epee rouen jnl.jpg|thumb|right|De graftombe van Willem Langzwaard, in de kathedraal van Rouen]]
[[Bestand:Guillaume longue epee rouen jnl.jpg|thumb|right|De graftombe van Willem Langzwaard, in de kathedraal van Rouen]]


'''Willem I van Normandië''' (ca. 907 - 17 december 942), ook Willem Langzwaard genoemd, was heerser over [[Normandië]] van ca. 928 tot 942.
'''Willem I van Normandië''' (ca. 907 - [[Picquigny]], 17 december 942), ook Willem Langzwaard genoemd (in het [[Frans]] ''Guillaume Longue-Epée'', in het [[oudnoors]] '' Viljâlmr Langaspjôt''), was heerser over [[Normandië]] van 927 tot 942.


Willem was zoon van [[Vikingen|vikingkoning]] [[Rollo]] en [[Poppa van Bayeux]], vermoedelijk dochter van markies Berengar van [[Neustrië]], en christen. Willem volgde zijn vader al kort voor diens overlijden in [[928]] op, omdat die niet meer in staat was om te regeren, als [[Earl|jarl]] van de [[Vikingen]] aan de monding van de [[Seine]]. Als graaf van Normandië (Normandië werd pas later tot een hertogdom gemaakt huldigde hij de koning van [[West-Francië]]. Hij steunde de Vikingen van de [[Loire]] tegen [[Bretagne]], wat er uiteindelijk toe leidde dat Bretagne onder gezag van Normandië kwam te staan. Rond [[931]] moest hij een opstand neerslaan van Noormannen die vonden dat Willem teveel was verfranst. In 935 sloot hij een politiek huwelijk hij met Liutgarde van Vermandois, een dochter van [[Herbert II van Vermandois]]. Hij steunde in 936 de kroning van [[Lodewijk IV van Frankrijk]] maar koos al snel de kant van [[Hugo de Grote]], en nam met hem deel aan de belegering van [[Reims]] en [[Laon]]. In 939 steunde Willem [[Herluinus II van Ponthieu]] die werd aangevallen door [[Arnulf I van Vlaanderen]]. Willem heroverde de strategisch gelegen stad [[Montreuil (Pas-de-Calais)]], die door Arnulf was bezet, en Herluinis huldigde Willem als zijn heer en stelde de [[Ponthieu]] onder zijn bescherming. Arnulf nodigde in december 942 Willem uit voor onderhandelingen te Picquigny. Daar aangekomen werd Willem echter door het gevolg van Arnulf vermoord, vermoedelijk door Arnulfs geadopteerde zoon (en onechte neef) Boudewijn van [[Cambrai]].
Willem Langzwaard, in het [[Frans]] ''Guillaume Longue-Epée'', in het [[oudnoors]] '' Viljâlmr Langaspjôt'', was [[Earl|jarl]] van Normandië en graaf van Rouen. Hij wordt beschouwd als de tweede hertog van Normandië, hoewel die titel destijds nog niet bestond.


Willem is een sleutelfiguur in de consolidatie van Normandië als feodaal vorstendom. Hij deed schenkingen aan de abdij van [[Mont Saint-Michel]]. Hij herbouwde de abdij van [[Jumièges]] omdat hij daar zijn oude dag wilt doorbrengen. Na zijn dood werd op zijn lichaam een sleutel gevonden van een kist waarin de stof voor een monnikspij blijkt te zitten. Willem werd opgevolgd door zijn zoon Richard I van Normandië. Het lichaam van Willem Langzwaard ligt begraven in de [[kathedraal]] van [[Rouen]].
Over zijn jeugd is weinig bekend. Hij werd geboren in [[Bayeux (Frankrijk)|Bayeux]] of [[Rouen]] en werd ook in die streek opgevoed. Zijn ouders waren de [[Vikingen|vikingkoning]] [[Rollo]] en [[Poppa van Bayeux]], wellicht de dochter van markies Berengar van [[Neustrië]], en christen.
Willem volgde zijn vader na diens overlijden rond [[928]] op. Hij trouwde volgens de ''more danico'' met [[Sprota]], een Bretonse, die hem zijn zoon [[Richard I van Normandië|Richard]] schonk.


Willem was volgens de ''more danico'' getrouwd met [[Sprota]], een Bretonse, die hem zijn zoon [[Richard I van Normandië|Richard]] schonk. De "more danico" was het [[gewoonterecht]] van de Vikingen waardoor een man met meerdere vrouwen tegelijk getrouwd kon zijn, dit was dus geen kerkelijk huwelijk. Sprota hertrouwde met een rijke molenaar.
Rond [[931]] moest hij een opstand neerslaan van Noormannen die vonden dat Willem teveel was verfranst.


Het huwelijk met Liutgarde van Vermandois bleef kinderloos.
Tussen [[935]] en [[940]] trouwde hij met ''Liutgarde van Vermandois'', een dochter van [[Herbert II van Vermandois]]. Dit huwelijk bleef kinderloos. Uit een buitenechtelijke relatie met een derde vrouw, Eperlenc, wordt zijn zoon Rudolf (Raoul) geboren.

In 939 raakte hij in oorlog met [[Arnulf I van Vlaanderen]], een conflict dat al spoedig vermengd raakte met andere conflicten in het koninkrijk van [[Lodewijk IV van Frankrijk]].

Er werd een bijeenkomst georganiseerd met Arnulf om over vrede te onderhandelen, maar tijdens deze vergadering werd hij door aanhangers van Arnulf gedood.

Hij werd opgevolgd door zijn zoon Richard I van Normandië. Het lichaam van Willem Langzwaard ligt begraven in de [[kathedraal]] van [[Rouen]].


== Externe links ==
== Externe links ==

Versie van 7 jul 2010 14:06

Willem Langzwaard
ca. 907-942
Willem I van Normandië
Hertog van Normandië
Periode 927-942
Voorganger Rollo
Opvolger Richard I
Vader Rollo
Moeder Poppa van Bayeux
Moord op Willem Langzwaard in 942
De graftombe van Willem Langzwaard, in de kathedraal van Rouen

Willem I van Normandië (ca. 907 - Picquigny, 17 december 942), ook Willem Langzwaard genoemd (in het Frans Guillaume Longue-Epée, in het oudnoors Viljâlmr Langaspjôt), was heerser over Normandië van 927 tot 942.

Willem was zoon van vikingkoning Rollo en Poppa van Bayeux, vermoedelijk dochter van markies Berengar van Neustrië, en christen. Willem volgde zijn vader al kort voor diens overlijden in 928 op, omdat die niet meer in staat was om te regeren, als jarl van de Vikingen aan de monding van de Seine. Als graaf van Normandië (Normandië werd pas later tot een hertogdom gemaakt huldigde hij de koning van West-Francië. Hij steunde de Vikingen van de Loire tegen Bretagne, wat er uiteindelijk toe leidde dat Bretagne onder gezag van Normandië kwam te staan. Rond 931 moest hij een opstand neerslaan van Noormannen die vonden dat Willem teveel was verfranst. In 935 sloot hij een politiek huwelijk hij met Liutgarde van Vermandois, een dochter van Herbert II van Vermandois. Hij steunde in 936 de kroning van Lodewijk IV van Frankrijk maar koos al snel de kant van Hugo de Grote, en nam met hem deel aan de belegering van Reims en Laon. In 939 steunde Willem Herluinus II van Ponthieu die werd aangevallen door Arnulf I van Vlaanderen. Willem heroverde de strategisch gelegen stad Montreuil (Pas-de-Calais), die door Arnulf was bezet, en Herluinis huldigde Willem als zijn heer en stelde de Ponthieu onder zijn bescherming. Arnulf nodigde in december 942 Willem uit voor onderhandelingen te Picquigny. Daar aangekomen werd Willem echter door het gevolg van Arnulf vermoord, vermoedelijk door Arnulfs geadopteerde zoon (en onechte neef) Boudewijn van Cambrai.

Willem is een sleutelfiguur in de consolidatie van Normandië als feodaal vorstendom. Hij deed schenkingen aan de abdij van Mont Saint-Michel. Hij herbouwde de abdij van Jumièges omdat hij daar zijn oude dag wilt doorbrengen. Na zijn dood werd op zijn lichaam een sleutel gevonden van een kist waarin de stof voor een monnikspij blijkt te zitten. Willem werd opgevolgd door zijn zoon Richard I van Normandië. Het lichaam van Willem Langzwaard ligt begraven in de kathedraal van Rouen.

Willem was volgens de more danico getrouwd met Sprota, een Bretonse, die hem zijn zoon Richard schonk. De "more danico" was het gewoonterecht van de Vikingen waardoor een man met meerdere vrouwen tegelijk getrouwd kon zijn, dit was dus geen kerkelijk huwelijk. Sprota hertrouwde met een rijke molenaar.

Het huwelijk met Liutgarde van Vermandois bleef kinderloos.

Externe links