Houtingen: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
houtingen (nog niet af)
 
ZéroBot (overleg | bijdragen)
k robot Erbij: de:Coregonus
Regel 122: Regel 122:
[[ca:Coregonus]]
[[ca:Coregonus]]
[[cs:Síh]]
[[cs:Síh]]
[[de:Coregonus]]
[[en:Coregonus]]
[[en:Coregonus]]
[[es:Coregonus]]
[[es:Coregonus]]

Versie van 16 jul 2010 10:02

Mee bezig Mee bezig
Aan dit artikel of deze sectie wordt de komende uren of dagen nog druk gewerkt.
Toelichting: 16 juli 2010
Klik op geschiedenis voor de laatste ontwikkelingen.
Houtingen
Coregonus lavaretus
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Superklasse:Osteichthyes (Beenvisachtigen)
Klasse:Actinopterygii (Straalvinnigen)
Superorde:Protacanthopterygii
Orde
Salmoniformes
Onderfamilie
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Houtingen op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vissen

Coregonus of houtingen is een geslacht vissen uit de familie van de zalmachtigen (Salmonidae). Over de taxonomische status is geen consensus. Kottelat & Freyhof (2007) beschouwen de houtingen niet meer als onderfamilie van de zalmachtigen, maar als aparte familie waarin ook de geslachten . Stenodus und Prosopium.[1] De naam marenen (Duits: Maränen) wordt ook wel gebruikt om deze groep aan te duiden.

Nadere beschrijving

Het geslacht Coregonus heeft binnen de familie van de zalmachtigen de meeste soorten. Deze soorten zijn op uiterlijke kenmerken bijzonder lastig van elkaar te onderscheidend. De vorm, rangschikking en het aantal kieuwboogaanhangels vormen de belangrijkste kenmerken. Veel soorten zijn ontstaan na de laatste IJstijd in diepe meren die de gletsjers achter lieten.

De houtingen leven meestal in diepere meren (van ongeveer 50 m), bijvoorbeeld in de Alpenmeren zoals het Meer van Neuchâtel en Meer van Genève, de Italiaanse Meren en ook de Noord-Duitse meren zoals de Schaalsee, Schwerinmeer, Plönersee en anderen. Sommige soorten leven of leefden als anadrome vissen in de Oostzee en de Noordzee. Houtingen eten - afhankelijk van het type - van plankton of macrofauna. Nauw verwante soorten hebben vaak verschillende ecologische niche. Sommige soorten foerageren vooral in het open water, andere zijn meer gericht op voedsel van de bodem benthos.

Visserij

Houtingen zijn als consumptievis zeer gewild, vooral gebraden of gerookt. Speciaal de houting uit het Bodenmeer (Coregonus wartmanni) is zeer populair. Op deze vis bestaat reeds lang een beroepsvisserij en verder is de vis bij sportvissers zeer geliefd.

Natuurbescherming

Veel houtigen behoren tot de meest bedreigde vissoorten. Zowel in Noord-Amerika als in Europa zijn de populaties gedurende de 19de en 20ste eeuw overbevist of werden ze weggeconcureerd door nauw verwante vissoorten uit totaal andere gebieden. Twaalf soorten of soortgroepen worden beschouwd als uitgestorven beschouwd: Coregonus Alpena, Coregonus reighardi ,Coregonus gutturosus, Coregonus bezola, Coregonus restrictus, Coregonus fera, Coregonus nigripinnis, Coregonus hiemalis, Coregonus hoferi, Coregonus oxyrhynchus en Coregonus kıyı orientalis. Verder zijn er 19 soorten (soortgroepen) die (ernstig) bedreigd zijn, waaronder Coregonus arenicolus, Coregonus bavaricus, Coregonus kiyi, Coregonus candidus en Coregonus confusus.


Soortenoverzicht

Noten

  1. Kottelat, M. & Freyhof, J. 2007. Handbook of European Freshwater Fishes. Kottelat, Cornol, Switzerland.

nocat