Ana (godin): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
FoxBot (overleg | bijdragen)
k Vervangen link naar ander wikiproject met bijpassend sabloon , Wikipedia:Wikiproject/Check_Wikipedia#Link_to_other_wikiproject met AWB
Luckas-bot (overleg | bijdragen)
Regel 23: Regel 23:
[[it:Anann]]
[[it:Anann]]
[[pl:Anann]]
[[pl:Anann]]
[[sr:Ана (митологија)]]
[[sv:Anann]]
[[sv:Anann]]

Versie van 23 jul 2010 19:12

Anu is een Keltische moedergodin, Moeder Aarde, die genoemd wordt in de Sanas Chormaic (Engels: Cormac's glossary). De precieze rol van Anu is onzeker, maar er bestaan aanwijzingen dat haar naam als synomiem werd gebruikt voor de godin Danu. Echter, Danu is afleidbaar van het proto-keltische *dano- (gift) en vindt in de betekenis "godin van overvloed" volop Indo-Europese parallellen. Anu wordt daarentegen wel eens herleid uit het proto-keltische theonym*Φanona, met de nietszeggende betekenis "Godin", en verwijst in haar personificatie als moedergodin eerder op een traditie van veel oudere oorsprong, zoals kan worden aangetoond met archeologische vondsten uit de steentijd. In dat geval heeft de Keltische Danu vanuit de Indo-Europese traditie de oudere traditie integraal overgenomen.

Anu wordt in de Sanas Chormaic vermeld als moeder van de goden. Ierland wordt Iath n'Anann genoemd. Ook wordt Anu geassocieerd met de drie Marrigu, de oorlogsgodinnen Macha, Nemain en Badb.

Vermoedelijk komen de algemene moeder-attributen van Anu vertekend terug in de attributen van de veel vaker genoemde Danu. Zo worden de Keltische goden van het genus Tuatha Dé Danann voorgesteld als afstammelingen van deze godin Danu, terwijl Danu in de Ierse mythologie alleen bekend is als moeder van een drietal vrij laag op de ranglijst geplaatste helden (Brian, Iuchar en Iurcharba). Dit drietal duikt - om de verwarring nog groter te maken - in andere mythen weer op als de zonen van Brigit. De oorsprong van Brigit mag daarentegen gezocht worden in de (voor-indo-Europese?) traditie van de drievoudige moedergodin (Matrones) en/of die van de (Indo-Europese) drie schikgodinnen, waarbij een verstrengeling zoals geschetst voor Danu met de vruchtbaarheidsattributen van een in onbruik geraakte oudere moedergodin als Anu, veel van de ontwikkeling van Brigit tot belangrijkste Keltische godin op de Britse eilanden duidelijk kan maken.

Zie ook

Bronnen

Celtic Mythology - John Arnott MacCulloch(1918)