Station Barneveld Noord: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Bjornlammers (overleg | bijdragen)
Structurering, frequentie en historische dienstregeling verwijderd (NE)
RobotMichiel1972 (overleg | bijdragen)
k sjab_opmaak
Regel 2: Regel 2:
| station = Barneveld Noord
| station = Barneveld Noord
| stationsnaam = Barneveld Noord
| stationsnaam = Barneveld Noord
| afbeelding=[[Bestand:Barneveld Noord spoorzijde ri Amersfoort valleilijn.jpg|250px|Barneveld Noord spoorzijde richting Amersfoort]]
| afbeelding=Barneveld Noord spoorzijde ri Amersfoort valleilijn.jpg
| stationscode=Bnn
| stationscode=Bnn
| opening=[[15 mei]] 1938
| opening=[[15 mei]] 1938

Versie van 28 jul 2010 21:16

    Barneveld Noord   
Station Barneveld Noord
Afkorting Bnn
Opening 15 mei 1938
Sluiting 7 september 1944
Heropening 20 mei 1951
Perrons 1
Lijn(en) Kippenlijn (Valleilijn)
Vervoerder(s) Connexxion
Ligging
Externe link  NS-stationsinformatie
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Barneveld Noord is een station aan de Kippenlijn (Amersfoort - Ede-Wageningen) nabij het bedrijventerrein Harselaar aan de noordrand van Barneveld. De halte werd geopend in 1938 aan de in 1937 in gebruik genomen verbindingsboog tussen de spoorlijnen Amersfoort–Apeldoorn (Oosterspoorweg) en Nijkerk–Ede (Kippenlijn) onder de naam Barneveld-Voorthuizen. Het werd geopend ter vervanging van twee andere haltes: de stopplaats Barneveld Kruispunt aan het opgeheven deel van de Kippenlijn en het gelijknamige station Barneveld-Voorthuizen aan de Oosterspoorweg. Op 31 mei 1981 werd de naam gewijzigd in Barneveld Noord.

In april 2006 is bij het station een transferium geopend. Op 10 december 2006 nam Connexxion de treindienst over van de NS. De frequentie werd verhoogd en de lijn werd omgedoopt tot Valleilijn.

Bediening

Het station wordt bediend door de volgende treinseries:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
31300 RS 34 Sprinter (Keolis) Amersfoort CentraalBarneveld NoordBarneveld CentrumEde-Wageningen Onderdeel van de formule RRReis.
31400 RS 34 Sprinter (Keolis) Amersfoort CentraalBarneveld NoordBarneveld CentrumBarneveld Zuid Onderdeel van de formule RRReis.

Het station ligt naast de spoorlijn Amersfoort-Apeldoorn. De Intercitytreinen op dat traject komen vlak langs Barneveld Noord, maar kunnen hier niet stoppen. Reizigers van Apeldoorn naar Barneveld Noord moeten omreizen via Amersfoort, een omweg van 32 km, en die omweg moet ook betaald worden - zonder halte is er geen sprake van een financieel gunstig antennetraject. Voor de spoorwegen is het echter praktisch dat er geen tussenstations zijn op het traject Amersfoort-Apeldoorn (alle overige haltes langs dit traject zijn opgeheven) zodat daar geen stoptreinen hoeven te rijden.

Toekomstplannen

Verkeersgedeputeerde Marijke van Haaren van de provincie Gelderland heeft tijdens de opening van de Valleilijn op 9 december 2006 tegenover de Barneveldse Krant aangegeven dat een perron langs de lijn Amersfoort-Apeldoorn een reële optie is. Uiterlijk in 2015 zou alles rond moeten zijn om station Barneveld Noord met zo'n perron uit te breiden.

In 2009 hebben het rijk en de provincie Gelderland besloten om te investeren in een dubbelspoor van de Valleilijn bij dit station. Station Barneveld Noord krijgt dan een tweede perron. Voor deze investering is een bedrag van 10,5 miljoen euro vrijgemaakt.[1]

Zie de categorie Train stations in Barneveld van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.