Sestertie: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen verandering in de grootte ,  10 jaar geleden
k
typo(s), replaced: Romeinse keizerrijk → Romeinse Keizerrijk , Romeinse keizerrijkRomeinse Keizerrijk met AWB
k (robot Anders: ro:Sesterț)
k (typo(s), replaced: Romeinse keizerrijk → Romeinse Keizerrijk , Romeinse keizerrijkRomeinse Keizerrijk met AWB)
[[Bestand:CaracallaSest.jpg|thumb|right|200px|Sestertie met afbeelding van keizer Caracalla]]
De '''sestertie''' (meervoud: ''sestertiën''), in het Latijn '''sestertius''' (meervoud: ''sestertii''), is een 'bronzen' [[muntstuk]] (gedurende de [[Romeinse Republiek]] een kleine zilveren munt) die veel werd gebruikt tijdens de eerste 260 jaar van het [[Romeinse keizerrijkKeizerrijk]]. Door hun grote formaat, tijdens de eerste helft van de eerste eeuw vaak meer dan 35mm diameter, leenden deze munten zich uitstekend voor het uitbeelden van bijzondere gebeurtenissen en voor propagandadoeleinden. De mooiste exemplaren werden geslagen tijdens de eerste twee eeuwen van het Romeinse keizerrijk. De sestertie was tevens een belangrijke rekeneenheid in de Romeinse tijd: vooral grote bedragen werden in de regel in sestertii uitgedrukt.
 
== Herkomst ==
== Inflatie ==
[[Bestand:ValarianusIsest.jpg|thumb|right|200px|Sestertie met afbeelding van keizer Valerianus]]
Gedurende het Romeinse keizerrijkKeizerrijk vond een geleidelijke [[inflatie|geldontwaarding]] plaats. Ook de sestertii verloren in de loop der jaren steeds meer waarde. Ze werden steeds kleiner totdat ze onder keizer [[Decius|Trajanus Decius]] nog maar de helft van hun oorspronkelijke waarde bezaten. De door deze keizer in de derde eeuw, op experimentele basis, ingevoerde dubbele sestertie woog soms minder dan één sestertie uit de eerste eeuw. De dubbele sestertie is te herkennen aan het portret van de keizer, doordat deze een zg. stralenkroon draagt in plaats van de lauwerkrans op de gewone sestertie (dit was de standaardmanier om een verdubbeling van een denominatie aan te geven daar waar anders mogelijkerwijs verwarring kon ontstaan door geringe verschillen in grootte van een bepaalde muntsoort en zijn verdubbeling). De dubbele sestertie bleef echter grotendeels een experiment en werd niet overgenomen door de directe opvolgers van Trajanus Decius. Alleen onder keizer [[Postumus]] (260-268) werd de dubbele sestertie nog met zekerheid gebruikt.
Onder keizer Aurelianus wordt de sestertie voor het laatst geslagen als onderdeel van een monetaire reform die het in verval geraakte muntstelsel weer nieuw leven in moest blazen (sommige experts zien zelfs aanwijzingen voor een kleine productie van de dubbele sestertie in deze periode). Na Aurelianus echter (vanaf 275), zet de inflatie verder door en is het gedaan met de productie van de sestertie. De munt verdwijnt langzaam uit het monetaire verkeer. Het definitieve einde komt met de hervorming van het muntstelsel onder [[Diocletianus]] aan het begin van de 4e eeuw. Met de sestertie verdwijnt tevens een traditie van 3 eeuwen artistiek hoogstaande stempelsnijkunst die hierna, zowel in het west- als in het oostromeinse rijk, nooit meer geëvenaard zal worden.
 
43.326

bewerkingen

Navigatiemenu