Hueyi tlahtoani: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Versie 21375258 van 62.131.93.157 (overleg) ongedaan gemaakt. Gekladder
DennisPeeters (overleg | bijdragen)
k typo(s), replaced: Romeinse keizerrijkRomeinse Keizerrijk met AWB
Regel 1: Regel 1:
[[Bestand:IzcoatlSculptureInMexicoCity.jpeg|thumb|150px|Bronzen beeld van de Hueyi tlahtoani ''Itzcoatl''.]]
[[Bestand:IzcoatlSculptureInMexicoCity.jpeg|thumb|150px|Bronzen beeld van de Hueyi tlahtoani ''Itzcoatl''.]]
'''Hueyi tlahtoani''' (Hueyi wordt ook wel als '''huey''' of '''uei''' geschreven en tlahtoani als '''tlatoani''') was de naam die de [[Azteken]] gaven aan de hoogste leider van een politieke eenheid, waaronder ook de leider van hun eigen rijk. Hueyi tlatoani is [[Nahuatl]] en betekent "grote spreker" (spreken in de betekenis van gebieden, opdracht geven). Hueyi tlahtoani wordt wel eens vertaald met "[[keizer]]", maar dat is niet correct, omdat dat begrip typisch is voor de ''Europese'' cultuur (namelijk als erfenis van het [[Romeinse keizerrijk]], afgeleid van de naam "[[Julius Caesar|Caesar]]").
'''Hueyi tlahtoani''' (Hueyi wordt ook wel als '''huey''' of '''uei''' geschreven en tlahtoani als '''tlatoani''') was de naam die de [[Azteken]] gaven aan de hoogste leider van een politieke eenheid, waaronder ook de leider van hun eigen rijk. Hueyi tlatoani is [[Nahuatl]] en betekent "grote spreker" (spreken in de betekenis van gebieden, opdracht geven). Hueyi tlahtoani wordt wel eens vertaald met "[[keizer]]", maar dat is niet correct, omdat dat begrip typisch is voor de ''Europese'' cultuur (namelijk als erfenis van het [[Romeinse Keizerrijk]], afgeleid van de naam "[[Julius Caesar|Caesar]]").


==Lijst van Azteekse heersers==
==Lijst van Azteekse heersers==

Versie van 1 aug 2010 19:44

Bronzen beeld van de Hueyi tlahtoani Itzcoatl.

Hueyi tlahtoani (Hueyi wordt ook wel als huey of uei geschreven en tlahtoani als tlatoani) was de naam die de Azteken gaven aan de hoogste leider van een politieke eenheid, waaronder ook de leider van hun eigen rijk. Hueyi tlatoani is Nahuatl en betekent "grote spreker" (spreken in de betekenis van gebieden, opdracht geven). Hueyi tlahtoani wordt wel eens vertaald met "keizer", maar dat is niet correct, omdat dat begrip typisch is voor de Europese cultuur (namelijk als erfenis van het Romeinse Keizerrijk, afgeleid van de naam "Caesar").

Lijst van Azteekse heersers

Tlahtoanime van de Mexica

waarschijnlijk grotendeels legendarisch

Hueyi tlahtoanime

Marionetten onder Spaans gezag