Wijzigingen

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
2 bytes toegevoegd ,  9 jaar geleden
taal
 
==Wegbreedte==
De rondweg van Weert is voor een deel aangelegd als tweebaansweg (1 x 2 [[rijstrook|rijstroken]]) en als vierbaansweg (2 x 2 rijstroken). De twee viaducten over de [[Zuid-Willemsvaart]] zijn 2 x 2 strooks aangelegd met [[middenberm]], evenals het oostelijke gedeelte van de Ringbaan Noord. Dit wegvak vormde tot eind jaren 80 een onderdeel van de A2 tussen afslag 39 [[Nederweert]] en de toen nog kruising Ringbaan Noord/Eindhovenseweg. de A2 is sinds 1989 omgeleid via het zoganaamdezogenaamde ''slingertracé'' verder ten noorden van Weert
 
De aansluiting Ringbaan Oost/Graafschap Hornelaan, nabij de Laarderbrug, het oostelijke viaduct over de Zuid Willemsvaart, is zelfs uitgevoerd als een [[Haarlemmermeeraansluiting]].
 
==Aanleg==
De rondweg van Weert werd grotendeels aangelegd in de [[1960-1969|jaren 60]]/[[1970-1979|70]] van de vorige20e eeuw. De stad Weert groeide in deze periode erg snel door opkomende industrie rond de stad. Door de snelle groei werd het alsal snel duidelijk dat het bestaande wegennietwegennet niet afdoende was om de nieuwe stadwijkenstadswijken goed te ontsluiten, en het toenemende verkeer door de stad te leiden. Een tweede ring was noodzakelijk. De ring omsloot de gehele stad, behalve de toen in aanbouw zijnde buitenwijken [[Boshoven (Weert)|Boshoven]] en [[Leuken (Weert)|Leuken]].
 
Aanvankelijk bestond het plan om de Ringbaan Oost verder oostelijk aan te leggen, zodat ook de wijk Leuken omsloten werd. Dit bleek echter niet mogelijk vanwege het drassige natuurgebied de [[Moeselpeel]] ten zuidoosten van de stad.
Tevens bestaan er plannen om het gedeelte Ringbaan Noord tussen de aansluiting met de Eindhovenseweg en de Suffolkweg uit te breiden van 2 x 1 rijstroken naar een 2 x 2 rijstroken.
 
De overige delen van de Ringbaan zullen in huidige vorm de verkeerstromenverkeersstromen ook in de toekomst waarschijnlijk zonder problemen kunnen afwikkelen. Wel zullen een tweetal kruisingen verbeterd worden. Zo is de kruising Ringbaan Oost/Overweertstraat-Heuvelweg recentelijk voorzien van stoplichten. Dit vanwege de verkeersveiligheid en vanwege het toenemende verkeer door de bouw van woonwijk [[Vrouwehof]] nabij deze kruising. De kruising wordt op termijn vervangen door een rotonde. Ook bij de rotonde Ringbaan West/Keulerstraat-Parklaan zijn in de toekomst wellicht verkeersmaatregelen nodig vanwege de nieuwbouw van het [[Bisschoppelijk College Weert-Cranendonck]] en de daarbij behorende te verwachten verkeersstromen.
 
Tot slot bestaan er plannen om een nieuwe aansluiting met de N280 te creëren in het zuidoosten van de stad bij de wijk Graswinkel. Gemeente en provincie willen iets doen aan de verkeersveiligheid en doorstroming op de N280 (Roermondseweg) door een nieuwe weg aan te leggen. Vooralsnog zijn deze plannen weinig concreet.
13.490

bewerkingen

Navigatiemenu