Wonderolie: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k foto
Verzoek om bronvermelding ingeilligd n.a.v. informatie op Overleg:Wonderolie
Regel 11: Regel 11:


==Wonderolie als martelmethode==
==Wonderolie als martelmethode==
In [[Italië]] werd, tijdens het [[fascisme|fascistische]] regime van [[Benito Mussolini]], het onder dwang toedienen van grote hoeveelheden wonderolie een veelgebruikte methode om tegenstanders van het regime en andere mensen die zich volgens de fascisten misdroegen (zoals [[Dronkenschap|dronken]] mensen) te [[martelen]]{{feit|Vraag om bronvermelding op 18-05-2009 toegevoegd door ITSME|2009|05|18}}. De wonderolie veroorzaakte in de toegediende doses (vaak ongeveer een [[liter]]) ernstige [[diarree]] en [[uitdroging]] en kon de [[dood]] van het slachtoffer tot gevolg hebben. Soms werd de wonderolie ook vermengd met [[benzine]], wat de kans op overlijden verhoogde.
In [[Italië]] werd, tijdens het [[fascisme|fascistische]] regime van [[Benito Mussolini]], het onder dwang toedienen van grote hoeveelheden wonderolie een veelgebruikte methode om tegenstanders van het regime en andere mensen die zich volgens de fascisten misdroegen (zoals [[Dronkenschap|dronken]] mensen) te [[martelen]]. De wonderolie veroorzaakte in de toegediende doses (vaak ongeveer een [[liter]]) ernstige [[diarree]] en [[uitdroging]] en kon de [[dood]] van het slachtoffer tot gevolg hebben. Soms werd de wonderolie ook vermengd met [[benzine]], wat de kans op overlijden verhoogde. Wonderolie komt als martelmiddel voor in de film [[Amarcord]] uit 1973 van [[Federico Fellini]].


{{Navigatie plantaardige olie}}
{{Navigatie plantaardige olie}}

Versie van 30 aug 2010 21:02

Wonderolie
Afbeelding van de wonderboom, naar Koehler (1887)

Wonderolie, Ricinusolie of Castorolie is een plantaardige olie die in Nederland vooral bekend is als laxeermiddel en die vrij te verkrijgen is bij de drogisterij. Wonderolie is gemaakt van de vrucht van de Wonderboom (Ricinus communis), de zogenaamde wonderboon. De wonderboom behoort overigens niet tot de familie der peulvruchten, Leguminosae, en in die zin is de wonderboon geen "echte" boon.

De olie wordt gewonnen door het pletten en uitpersen van de wonderbonen. De pulp die overblijft is zeer giftig zowel voor mensen als voor dieren. Het gif in kwestie wordt in zuivere vorm ricine genoemd. Wonderolie kan worden toegepast bij de productie van zeep, smeermiddelen, hydraulische en remvloeistoffen, verf, inkt, koudebestendige plastics, boenwas, nylon, medicijnen en parfum. Medicinaal kan ricinusolie worden toegepast in de vorm van wikkels, druppels en grotere orale doses. In de Angelsaksische landen is wonderolie vrij te krijgen, onder de naam Castor oil.

Van oudsher wordt wonderolie gebruikt door hoogzwangere vrouwen om de bevalling op te wekken. Soms komen door de darmkrampen die wonderolie veroorzaakt de weeën op gang. Overigens werkt dit alleen als de bevalling toch al op het punt van beginnen stond.

Wonderolie wordt sinds het begin van de twintigste eeuw veel gebruikt voor auto's, vliegtuigen en andere mechanische apparaten, bijvoorbeeld als smeermiddel in modelbouwbrandstof. Het vanouds bekendste merk van dit type olie, Castrol, ontleent zijn naam aan de Engelse term voor wonderolie.

Ricinusolie kan ook gebruikt worden als badolie. Aangezien de olie nogal viskeus is, wordt het aangeraden om de olie te emulgeren met een beetje douchezeep.

Wonderolie als martelmethode

In Italië werd, tijdens het fascistische regime van Benito Mussolini, het onder dwang toedienen van grote hoeveelheden wonderolie een veelgebruikte methode om tegenstanders van het regime en andere mensen die zich volgens de fascisten misdroegen (zoals dronken mensen) te martelen. De wonderolie veroorzaakte in de toegediende doses (vaak ongeveer een liter) ernstige diarree en uitdroging en kon de dood van het slachtoffer tot gevolg hebben. Soms werd de wonderolie ook vermengd met benzine, wat de kans op overlijden verhoogde. Wonderolie komt als martelmiddel voor in de film Amarcord uit 1973 van Federico Fellini.