Aloïs De Beule: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k WikiCleaner 0.99 - Code 006: Defaultsort met speciale tekens (Opgemerkt door Wikipedia:CW)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 5: Regel 5:
[[Bestand:Ros Beiaard - Gent - België.jpg|thumbnail|200px|Het Ros Beiaard op het [[Paul de Smet de Naeyerplein]], Gent]]
[[Bestand:Ros Beiaard - Gent - België.jpg|thumbnail|200px|Het Ros Beiaard op het [[Paul de Smet de Naeyerplein]], Gent]]


Aloïs De Beule werd geboren in de [[Oost-Vlaanderen|Oost-Vlaamse]] gemeente Zele. Vanaf zijn tiende werkte Aloïs De Beule in het schoenmakersatelier van zijn vader. Zijn studie volgde hij aan de [[Gentse Academie]] en het [[Sint-Lucasinstituut]] in Gent, alwaar hij in [[1888]] de grote prijs voor beeldhouwkunst won. Daarnaast was hij in die periode in de leer bij de beeldhouwers [[Matthias Zens]] en [[Petrus Pauwels-D'Hondt]]. In [[1889]] richtte Aloïs samen met zijn broer [[Emile De Beule]] een eigen atelier op. Ze begonnen in [[Sint-Pietersveld]] in een schuur, op de plek waar nu zijn monument ''[[Ros Beiaard|Het Ros Beiaard]]'' staat opgesteld. Dit beeld maakte hij voor de [[wereldtentoonstelling]] van [[1913]] in Gent. Hij deed dit samen met [[Domien Ingels]], die dierenbeeldhouwer was. Dit betekende ook zijn doorbraak. De Beule kreeg in zijn verdere loopbaan opdrachten van onder andere de [[architect]]en [[Jean-Baptiste Bethune]] en [[Valentin Vaerwyck]]. Aloïs De Beule overleed in 1935 te Gent.
Aloïs De Beule werd geboren in de [[Oost-Vlaanderen|Oost-Vlaamse]] gemeente Zele. Vanaf zijn tiende werkte Aloïs De Beule in het schoenmakersatelier van zijn vader. Zijn studie volgde hij aan de [[Gentse Academie]] en het [[Sint-Lucasinstituut]] in Gent, alwaar hij in [[1888]] de grote prijs voor beeldhouwkunst won. Daarnaast was hij in die periode in de leer bij de beeldhouwers [[Matthias Zens]] en [[Petrus Pauwels-D'Hondt]]. In [[1889]] richtte Aloïs samen met zijn broer [[Emile De Beule]] een eigen atelier op. Ze begonnen in [[Sint-Pietersveld]] in een schuur, op de plek waar nu zijn monument ''[[Ros Beiaard|Het Ros Beiaard]]'' staat opgesteld. Dit beeld maakte hij voor de [[wereldtentoonstelling van 1913]] in Gent. Hij deed dit samen met [[Domien Ingels]], die dierenbeeldhouwer was. Dit betekende ook zijn doorbraak. De Beule kreeg in zijn verdere loopbaan opdrachten van onder andere de [[architect]]en [[Jean-Baptiste Bethune]] en [[Valentin Vaerwyck]]. Aloïs De Beule overleed in 1935 te Gent.


==Werken==
==Werken==

Versie van 3 sep 2010 20:13

Aloïs De Beule (Zele, 1861 - Gent, 1935) was een Belgisch beeldhouwer.

Levensloop

Verbeelding van 't Heilige Hart op het Emmaplein 's-Hertogenbosch, in samenwerking met Dorus Hermsen
Het Ros Beiaard op het Paul de Smet de Naeyerplein, Gent

Aloïs De Beule werd geboren in de Oost-Vlaamse gemeente Zele. Vanaf zijn tiende werkte Aloïs De Beule in het schoenmakersatelier van zijn vader. Zijn studie volgde hij aan de Gentse Academie en het Sint-Lucasinstituut in Gent, alwaar hij in 1888 de grote prijs voor beeldhouwkunst won. Daarnaast was hij in die periode in de leer bij de beeldhouwers Matthias Zens en Petrus Pauwels-D'Hondt. In 1889 richtte Aloïs samen met zijn broer Emile De Beule een eigen atelier op. Ze begonnen in Sint-Pietersveld in een schuur, op de plek waar nu zijn monument Het Ros Beiaard staat opgesteld. Dit beeld maakte hij voor de wereldtentoonstelling van 1913 in Gent. Hij deed dit samen met Domien Ingels, die dierenbeeldhouwer was. Dit betekende ook zijn doorbraak. De Beule kreeg in zijn verdere loopbaan opdrachten van onder andere de architecten Jean-Baptiste Bethune en Valentin Vaerwyck. Aloïs De Beule overleed in 1935 te Gent.

Werken

Leerlingen

De Beule tijdens zijn loopbaan verschillende leerlingen gehad:

[bron?]

Zie de categorie Alois De Beule van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.