Fred Kaps: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
8 bytes toegevoegd ,  9 jaar geleden
overleden op 54-jarige leeftijd; stijl
(+afbeelding)
(overleden op 54-jarige leeftijd; stijl)
[[File:Fred Kaps.png|thumb|300px|Fred Kaps in het televisieprogramma ''Van A tot Z'' (1959)]]'''Fred Kaps''', [[artiestennaam]] van ''Abraham (Bram) Pieter Adrianus Bongers'', ([[Rotterdam]], [[8 juni]] [[1926]] – [[23 juli]] [[1980]]) was een [[Nederland]]s [[Goochelen|goochelaar]].
 
Bongers kwam samen met zijn ouders en 2twee jongere broers, Lou en Joop, in Utrecht wonen toen hij 9 jaar oud was. Zijn vader ging werken in de ''Ruteks'', een cafetaria / lunchroom. HijBram gaatging naar de lagere school Puntenburg achter het centraal station Utrecht. <br>
Van kapper Verschragen kreeg hij altijd een snoepje als hij geknipt werd. Toen zijn broer Lou naar de kapper was geweest en een trucje meekreeg, ging hij zelf ook snel naar de kapper. Daar leerde hij zijn eerste trucje, met een doosje lucifers. Als hij het trucje goed kon laten zien, mocht hij terugkomen voor een nieuwe truc. Dat gebeurde een paar dagen later. Hij werd een vaste klant bij de kapper, niet alleen om zijn haar te laten knippen, maar vooral om trucjes te leren. Deze kapper had een dochter Nel en een zoon Henk., Nel en Henk zatendie bij Bram op school zaten. In de oorlog wilde Nel graag op dansles. Met een paar vriendinnen gavengaf zij zich op. Ze moesten wel jongens meenemen. Zo kwam het dat Nel oa. Bram meenam naar dansschool de Rijk in Utrecht. Ze trouwden in 1952 en kregen samen twee dochters.
In 1952 trouwde hij met Nel Verschragen, de dochter van de kapper. Ze kregen samen 2 dochters.
 
Na de [[MULO]] wilde zijn vader dat hij reclame-tekenaar zou worden, maar Bongers wilde van zijn hobby zijn beroep maken. Uit de beroepentest die hij maakte bleek dat hij zeer creatief was. Het advies was kunst-academie , maar er stond ook in vermeld, dat hij het als goochelaar ver zou kunnen schoppen.
Onder de naam ''Valdini'' trad hij op op bruiloften en partijen. Later, onder de naam ''Mystica'', vermaakte hij Nederlandse militairen. Toen hijzelf in dienst ging werd hij bij de cabaretgroep ingedeeld. Hij ging naar [[Indonesië]] waar hij door verschillende optredens zijn passie en vingervlugheid behield.
 
Bongers kwam na zijn diensttijd moeilijk aan de bak totdat hij in [[1950]] de Grand Prix voor goochelaars won. Dit wereldkampioenschap werd het begin van optredens over de hele wereld. Hij trad o.a. op in de ''[[Ed Sullivan-show]]'' in de [[Verenigde Staten]] en voor leden van het koninklijke huis in Engelandhet Verenigd Koninkrijk en Nederland.
Hij kreeg een contract bij [[Wim Kan]].
Hij ontwierp veel originele effecten.
 
Hij werd uiteindelijk tweemaal nationaal kampioen [[goochelen]] ([[Arnhem]] [[1950]] en [[Enschede]] [[1959]]), en als enige driemaal wereldkampioen ([[Barcelona (Spanje)|Barcelona]] [[1950]], [[Amsterdam]] [[1955]] en [[Stad Luik|Luik]] [[1961]]).
 
Kaps overleed op 54-jarige leeftijd.
 
Vingervlugheid was het kenmerk van Kaps. Maanden lang oefende hij een truc voordat hij deze op het podium durfde uit te voeren. Hij moest hem eerst tot in de vingertoppen beheersen voor hij er anderen deelgenoot van wilde maken. Kaps was niet de man van het grote goochelen maar van de verfijning. In een onberispelijk pak, haar keurig gekamd en een smetteloos wit overhemd was hij een persoonlijkheid op het podium. Geen grote theatrale gebaren of reusachtige imposante requisieten, met bescheiden gebaren en een innemende glimlach hield hij het publiek ademloos geboeid.
52.702

bewerkingen

Navigatiemenu